Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Hi ha un empoderament de la dona a les històries escrites per joves
Qui no ha gaudit llegint les històries escrites per Jordi Sierra i Fabra o per Joanne K. Rowling amb Harry Porter? L’aventura de crear històries a través de l’escriptura és un acte apassionant i molt creatiu. I si ho fan joves és molt més excitant. El concurs literari Ficcions ho fa possible per als alumnes de 3r o 4t d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius. El passat 11 d’octubre va ser l’inici de l’11a edició Ficcions i fins el 24 de març es poden enviar els capítols de la història. Les millors històries guanyaran aparells tecnològics per a l’escola i l’alumnat com, per exemple, iPads, PlayStations, iPhones o Reproductors MP3.
comunicació | 02/03/2019

Laura Mesalles (Foto;  Esther Molas)

Esther Molas.- Per conèixer millor aquest concurs literari, conversem amb Laura Mesalles, responsable de Ficcions i cap de Comunicació de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.

- En aquesta 11a edició del concurs Ficcions, s'ha superat el nombre de participants de l'any passat?
Sí, aquest any hem superat la xifra de participació de l’any anterior. Hem arribat als 3.801 participants de 306 centres educatius de Catalunya, Illes Balears i País Valencià enfocats a joves de 14 a 18 anys. El que suposa un augment d’un 6% respecte a 2018, la participació més elevada fins al moment. 

De totes les persones  inscrites, el 62,5% són noies. De Catalunya participen a Ficcions un total de 2.723 joves. Més en concret, la demarcació de Barcelona ha arribat als 1.860 participants, Girona a 428, Lleida a 215,  Tarragona a 219 i a la Catalunya Nord hi ha hagut 1 jove inscrit. A les Illes Balears 494 nois i noies s’han inscrit en el concurs. L’illa amb més participació és Mallorca amb 197 alumnes, seguit d’Eivissa amb 186 i Menorca amb 111. Per últim, 218 joves s’han inscrit de València, 213 de Castelló i 153 d’Alacant arribant als 584 participants en tot el País Valencià.

- Quines temàtiques són les més utilitzades?
Doncs ens hem trobat històries de tota mena. Normalment, solen ser més d’aventures i detectius (crims) en molts casos, però sempre hi ha darrere altres temes com l’amor o la família. Però cada cop tracten més temes relacionats amb l’orientació sexual, les drogues, el bullying, la violència de gènere, i de terror. 

- Hi ha històries que engloben la perspectiva de gènere?
Pel que fa a la perspectiva de gènere sí que és cert que hi ha un empoderament de la dona a les històries, són més protagonistes i assumeixen rolls que antigament anaven més lligats als homes.

Però, així i tot, en algunes ocasions ens trobem amb històries molt ben narrades que et fan pensar si el que expliquen pot ser una experiència pròpia, sobretot en temes com el bullying i/o la falta d’atenció dels pares sobre els nens en moltes ocasions motivada per l’excés de feina d’aquests.


- Quins criteris utilitzarà el jurat per premiar la millor història?
El jurat està format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació. El que es valora de les històries és que tinguin una bona qualitat literària, que segueixin una coherència argumental i que siguin originals. A més, també es valora el llenguatge utilitzat i les faltes d’ortografia.

- Com valora l'evolució del concurs Ficcions?
El concurs va començar fa 13 anys impulsat per la revista Secundèria, editada per l’actual secretari general de l’AMIC, Josep Ritort. Ficcions va patir dos anys d’aturada quan la publicació es va veure obligada a deixar d’editar per la crisi econòmica. Aleshores l’AMIC ho va reprendre el 2014 amb la 6a edició. Aquella primera edició va aconseguir engrescar 1.796 participants i des d’aleshores fins a l’11a edició ha augmentat un 112% la participació en cinc anys. Cada cop té millor acollida dins del món acadèmic i més professors coneixen el concurs, i decideixen integrar-ho com una activitat acadèmica a les aules. Això també ha fet que des de l’organització hàgim augmentat el nombre de premiats i de lliurament de premis. Actualment, fem entregues a Menorca, Eivissa, València, Mallorca i Barcelona, i reconeixem  a tres professors motivadors un per cada territori: Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

Sort a totes les persones participants.

Més informació al web http://www.ficcions.cat
 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Dia de les Escriptores
16 de desembre ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som