Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El feminisme en peu. Ni un pas enrere
Dimarts 15 de gener, a 50 ciutats espanyoles es van viure manifestacions de suport a les dones d’Andalusia, per protestar per la intenció de Vox de derogar la llei contra la de Violència de gènere, al signar l’acord del govern de PP, i Ciudadanos a Junta d’Andalusia. Amb la consigna, “ni un paso atrás en los derechos de las mujeres” es van aplegar dones de totes les edats, i també homes en diverses ciutats com ara Madrid, Zaragoza, Albacete, Vitòria, Barcelona, Vigo Bilbao, Logronyo, Las Palmas, Burgos, Pamplona, Salamanca i Toledo, entre d’altres.
protagonistes | 22/01/2019

Montserrat Puig .- Les intencions del partit Vox, que té 12 diputats al parlament andalús, van despertar l’alerta de diverses organitzacions feministes de l’estat espanyol.  L’anunci d’aquesta derogació junt amb arguments falsos, com per exemple “el gran nombre de denuncies fallides” ,segons deien ells,  van activar mes d’un centenar d’organitzacions de dones,que es van afanyar a denunciar les mentides dels representants de Vox. Per aixó van elaborar un manifest signat per la  totalitat d’organitzacions en el qual recordaven la llarga lluita fins aconseguir l’aprovació de la llei  contra la violència de gènere, assolida el 2004 per unanimitat se les formacions polítiques del Congrés de Diputats. El moviment feminista va dir que defensaria amb força aquesta llei que garanteix els drets de les dones,els drets socials i els drets humans, i reivindica el total desenvolupament de la mateixa, fent referència, sobretot, a la dotació econòmica. I així ho expressàvem cridant “els drets de les dones no es negocien

El feminisme, va recordar un cop més que la violència de gènere és una xacra contra les dones, que es dona a nivell transversal i a la majoria de països del món. L’agressió i a vegades la mort, és l’expressió del domini de l’home sobre la dona. Van recordar en el manifest que només durant l’any 2018 han mort assassinades 47 dones a mans de les seves parelles i ex parelles. I des de 2003, any en el qual es comença el registre de casos,  són 975 les dones assassinades.

En el manifest llegit per Yolanda Besteiro, presidenta de la Federación Estatal de Mujeres progresistas,  deia : “Negar la violència de gènere, es com negar l’ Holocaust jueu: La OMS indica que en tot  el món, el 30% de les dones que han tingut una relació de parella han sofert violència sexual o física i que el 38% dels assassinats de dones els cometen les seves parelles masculines.” Va recordar també que la Constitució Espanyola va promulgar “el principi d’igualtat formal a partir del qual es va poder avançar en la consecució dels drets reproductius. I la Llei Integral contra la violència de gènere”. En el repàs del manifest Yolanda Besteiro  va afirmar que el que pretén Vox és un retrocés intolerable que ens podria conduir a l’època franquista.

En aquest sentit van aportar dades, resolucions, lleis i recomanacions d’ entitats com  la OMS, com  la ONU, la UE, o del Consell General del Poder Judicial o la Fiscalia General de l’Estat.
En la presentació del manifest va intervenir també  Ana Maria Pérez Campo presidenta de la Asociación de Mujeres separadas,  que va recordar  que “a España  no es legisla per les excepcions sinó sobre els fenòmens socials. I el fenomen social es que la dona està en situació de desigualtat claríssima i a mes és víctima de violència de gènere. No només paga amb la seva vida el ser dona, sinó també amb la dels seus fills”  .

La resposta ràpida i contundent del moviment feminista a tot l’Estat, davant l’amenaça de derogar la llei que protegeix les agressions masclistes, és una prova de la força i la conscienciació de moltes dones joves i grans. Convé recordar que no és la primera vegada, el 8 de març del 2018 els feminismes també van mostrar la seva decisió de lluitar pels drets de les dones, l’agressió de la “manada” a Pamplona va ser la guspira  que va encendre les mobilitzacions, manifestacions que es van repetir en el moment de conèixer-se la indulgent sentència contra aquesta agressió.

Potser ens hauríem de preguntar perquè les propostes antidemocràtiques i retrògrades de Vox, se centren en les dones, els immigrants, (a mes, de la llei de memòria històrica o la supressió de les autonomies) . Afortunadament l’organització diversa del feminisme i la incardinació social ha permès donar respostes tot hi que és evident que la lluita serà llarga per aconseguir el complet desplegament  de la llei contra la violència de gènere, la agilització de les denúncies i l’acompliment de les sentències.

Algunes de les associacions promotores i signants del manifests són l’ Asociación de Mujeres Juristas Themis, el Foro de Madrid contra la Violencia de Genero, tambè la Federación Estatal de Mujeres Profresistas, l’Asociación de Mujeres Separadas, diverses asociacions d’ Andalusia entre elles Comunicadoras de Granada. A Catalunya són moltes les associacions signants. També cal mencionar les regidories de la dona de diferents ajuntaments que es van manifestar a la Plaça de Sant Jaume.

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som