Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Visibilitzar les periodistes que han explicat el país és un dels nostres objectius
La Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona va ser el passat dimecres 16 de gener un espai totalment feminista durant noranta minuts en la presentació del llibre Dones que surten del Paper. Periodistes catalanes que expliquen un país, dels periodistes Elena Yeste i Francesc Canosa.
comunicació | 19/01/2019

Elena Artadii Gemma Nierga  junt a la moderadora Ruth Gamau (Foto: Esther Molas)
Esther Molas.-  Sota la moderació de la periodista Ruth Gumbau, Canosa i Yeste van contestar el per què de la selecció d’articles. “Si llegim els textos amb deteniment, veurem la gran qualitat periodística que tenen a nivell de lèxic i de tècnica periodística, tant els textos de periodistes catalanes de dretes com les d'esquerres”, explicava Canosa qui va comentar que “visibilitzar les periodistes que han explicat el país és un dels nostres objectius a l’hora de fer aquest recull”. “Observem que es passa d'un periodisme més doctrinal i ideològic de finals del segle XIX cap a un periodisme més informatiu i d'investigació com els textos d'Irene Polo o de María Luz Morales al segle XX. Hem de conèixer i cuidar aquest gran llegat periodístic fet per dones i que sovint resta oblidat”, va afegir Elena Yeste.

Només obrir el llibre, el text ja t’atrapa ràpidament: “L'arribada, l'abril de 1931, de la República també les il•lumina. Molts focus s'encenen. I es veuen de moltes maneres. El 1932 s'aprova la Llei del divorci. I el 1936, la Llei de la interrupció de l'embaràs voluntari a Catalunya. El 1935, la Llei sobre la capacitat jurídica de la dona significa el principi de l'emancipació civil de les catalanes. La Constitució republicana del 9 de desembre de 1931 estableix el sufragi universal i reconeix el vot a les dones i als majors de 23 anys. Però hi ha por: què votaran les dones?”. Això és només un paràgraf extret de les primeres pàgines del llibre que recomano llegir i rellegir, ara que torna la presència de la ultra dreta per retallar els drets de les dones assolits al llarg dels anys.

Després d'explicar el contingut del llibre, Gumbau va convidar a Elsa Artadi, consellera de Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, i a la periodista Gemma Nierga a comentar fragments dels articles recollits a l'obra com el de Dolors Monserdà de MaciàLa producció de la dona” (La Bordadora i La Renaixença, de 1879); el text de Maria Josepa MassanésSobre la instrucció de la dona” (Lo Gay Saber, de 1879); el de Carme Karr El vot de la dona” (Feminal, 1917), el de María Luz Morales “El mejor piropo” (La Vanguardia, 1928) i el d’Irene Polo “Com ha donat el primer pas el feixisme d’Espanya” (L’Opinió, 1934).

Reflexionant sobre el text de Dolors Monserdà, Nierga va denunciar que "no entenc com encara avui dia no arribem als llocs de decisió dels mitjans de comunicació. Som més universitàries a la Universitat, més periodistes a les redaccions però no sé si nosaltres o ells o ambdós ens perjudiquem per no arribar a llocs de poder". I va afegir: "Quan escolti a un periodista que digui "no sé si ser pare em perjudicarà la meva carrera periodística", llavors haurem assolit un canvi de mentalitat positiu. Les periodistes, i les professionals de temàtiques diverses, han de ser visibles per així ser models per a altres persones".

Artadi va alertar que “aviat arribarà el revival masclista, per exemple sobre les quotes. No tothom és igual perquè partim de diferències. Si es treuen, seguirem amb aquesta endogàmia en els consells d’administració d’empreses, amb el mateix perfil: homes d’edats similars i blancs”. La consellera va afegir que “no només és en qüestions de dones, sinó també en llibertats quan per exemple “aquesta tarda la policia ha detingut un fotoperiodista sense ordre judicial”.

Sobre el paper de les dones, la portaveu del Govern va insistir amb la importància de donar visibilitat a les dones, alhora que ha recordat que també és cabdal el llenguatge i el rol en què apareixen a l’esfera pública. “El llenguatge és masculí: parlem de directors, no de directores. És important que no només surtin dones als mitjans, sinó quin rol se’ls hi dona. En el cas de l’esport, de cada 100 notícies d’esports, només li donen veu a dones en dues notícies. Costa molt que hi sortim i en un rol adequat. Això s’ha de canviar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i a tots els mitjans”, va denunciar la portaveu del Govern.

El llibre, editat per l'Editorial Fonoll amb el suport de la Generalitat de Catalunya, és un recull d’articles, cròniques, reportatges i entrevistes de dones periodistes publicats entre el 1879 i el 1938 que permet veure com vivien les dones i com explicaven el país davant l’aprovació del sufragi per les dones del 1931, el sorgiment del feixisme, la introducció de la dona al món laboral i el seu rol dins la família patriarcal, entre altres temàtiques. En la selecció hi apareixen periodistes com Isabel Serra, María Luz Morales, Llucieta Canyà, Irene Polo, Anna Maria Martínez Sagi, Anna Murià o Teresa Pàmies.

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som