Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Mai Nadal i Reis sense llibres
M. Eugenia Ibáñez.- Les festes que se'ns tiren a sobre concentren el major nombre de les vendes de llibres, al mateix nivell que amb Sant Jordi a Catalunya i els mesos de vacances. I això és bo i és dolent. És bo perquè el llibre es converteix en objecte de regal o de preparació per a l'oci, i dolent perquè l'ideal seria que la lectura fos un plaer diluït a petites o grans dosis al llarg de tot l'any. Però la veritat és que a Espanya es llegeix poc, uns 23 minuts de mitjana al dia, segons els estudis d'hàbits de consum... i es pirateja molt, 419 milions de descàrregues el 2017, un 12% que l'any anterior. Bé, no trenquem les estadístiques i comprem llibres per a aquestes festes. A continuació segueix un llistat de suggeriments, però podrien ser molts més. Només cal entrar a les llibreries i deixar-se portar. Feliç 2019, sense descàrregues il•legals.
tendències | 24/12/2018
 • La retornada, de  Donatella Di Pietrantonio

Aquesta autora italiana es presenta en castellà amb una novel•la que arriba precedida d'èxit i premis més que notables al seu país d'origen, però La retornada reuneix qualitat suficient per guanyar nous lectors per mèrits propis. La trama es mou en la complexitat que suposa la devolució d'una adolescent de 13 anys als pares biològics que la van cedir a una família adinerada quan tenia sis mesos. La novel•la està narrada en primera persona i és la jove la que relata el brusc contrast del pas de la ciutat al camp, d'una família acomodada a una altra a la vora de la pobresa, de l'afecte al desamor del seu nou entorn, format pels nous pares, tres germans grans, una nena més jove i un nadó, i tot això sense que l'adolescent sàpiga els motius que van portar a la devolució. La narració de la protagonista genera emoció, però sense sentimentalisme, hi ha dolor, però no dramatisme.

Donatella Di Pietrantonio (Arsita, Abruços, 1962) ha publicat tres novel•les. És dentista pediàtrica.

Duomo - 246 pàgines - 16,80 euros - ebook, 9,99 euros

 

 • Nada que no sepas, de María Tena

L’autora va passar els primers anys de la seva vida a Uruguai i el record d'aquest país en la dècada dels seixanta, amb una societat cosmopolita, culta i liberal, s'ha convertit en l'ambientació de la seva nova novel•la, guanyadora de l'última edició del premi Tusquets. L'obra no recupera personatges reals, però sí s'apropa a les vivències de l'autora. Amb una crisi de parella a ròssec, la protagonista torna a l'Uruguai que va abandonar després de la mort sobtada de la seva mare, episodi que va suposar el final d'una adolescència feliç. Amb nous escenaris als ja viscuts, es produeixen els retrobaments amb les amigues de la infància i dones que van conèixer al seu pare i intentarà esbrinar perquè ella i el seu germà van realitzar aquell precipitat viatge a Espanya.

Maria Tena (Madrid, 1953) és llicenciada en Filosofia i Lletres, treballa en projectes culturals i és professora d'escriptura. Ha escrit: Tenemos que vernos; Todavía tu; La fragilidad de las panteras i el novio chino.

Tusquets – 240 pàgines -18 euros

 

 • Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols

La primera versió d'aquesta novel•la, escrita en català, va aparèixer fa dos anys i ha estat traduïda al castellà per la pròpia autora. Orriols va iniciar el text a partir en part de les seves pròpies vivències després de la mort en accident d'aviació del seu company i pare dels seus dos fills.  D'aquesta part de realitat, va sorgir una nova història. En la novel•la, aquest home confessa a la protagonista que després de quinze anys de convivència ha decidit iniciar una nova vida amb una altra dona. L'endemà, mor en un accident de trànsit. La pèrdua del company, la seva confessió, la deslleialtat, l'aparició d'una segona dona, canvien la vida amb una barreja de ràbia i desconcert que es reflecteixen en la novel•la amb dolor, però sense dramatismes. A poc a poc sorgeix la necessitat de remuntar, de formar una nova vida i de retrobar-se amb aquella segona dona.

Marta Orriols (Sabadell, 1975) ha estudiat Història de l'art i treballa com a lectora editorial i col•laboradora en publicacions culturals. La seva primera publicació van ser Anatomia de les distàncies curtes.

Lumen / Edicions del Periscopi - 256 pàgines - 17,50 euros

 

 • El asesino sin rostro, de Michelle McNamara

El llibre és el relat verídic de la recerca realitzada al llarg de tres anys, entre el 2013, quan Michelle McNamara va decidir investigar els crims d'un assassí, i el 2016, data de la mort d'aquesta dona. El volum és també la història d'una obsessió per localitzar el responsable de cinquanta violacions i deu sàdics assassinats perpetrats a Califòrnia entre 1974 i 1986, quan aquest home va deixar d'actuar. La investigació policial va seguir i McNamara, periodista especialitzada en successos, es va incorporar més tard fins reunir 3.500 arxius al seu ordinador amb el detall dels assassinats comesos per l'home que va acabar coneixent-se com l'Assassí de l'Estat Daurat o per les sigles VZE (Violador de la Zona Est). La mort de l'autora va deixar el seu llibre incomplet i va ser ordenat i classificat pel seu marit i editors. El asesino sin rostro va aparèixer el febrer del 2018 i dos mesos després va ser detingut l'assassí.

RBA - 384 pàgines - 19 euros - ebook, 9,49 euros

 

 • Las sinsombrero 2. Ocultas e impecables,  de Tània Balló

Segon volum del gran treball de l'autora per recuperar el nom i el treball de dones que van viure a l'ombra dels seus companys o amagades per una dictadura que va negar el protagonisme femení. La seqüència d'aquesta tasca comença el 2015 amb el documental de TVE Las sinsombrero, produïda i codirigida per Tània Balló, que posava cara a deu dones de la Generació del 27. Va seguir el volum del mateix nom aparegut un any després i que fa vuit edicions. El volum que ara ressenyem inclou set dones – Carmen Conde, Margarita Ferreras, Delhy Tejero, Rosario de Velasco, Consuelo Berges, Lucía Sánchez Saornil i Elena Fortún- que van haver de adaptar-se al paper, a l'anonimat, que l'obscurantisme de la dictadura els va imposar. No es tracta d'un llibre de biografies, es tracta d'un volum que intenta anar més enllà, que parla de sentiments, de frustració i de silencis.

Tània Balló (Barcelona, 1977) és productora i directora de cinema. Ha col•laborat en projectes col•lectius, 200 Km. y Entre el dictador y yo, i la pel•lícula argentina Infancia clandestina.

Espasa Calpe – 320 pàgines – 19,90 euros

 

 • Historias reales, de Helen Garner

Dos llibres inèdits en castellà, publicats en versió original fa més de deu anys, permeten ara recuperar el treball d'una de les autores més valorades en llengua anglesa. Es tracta de dos volums de contingut molt diferent, Historias reales inclou articles, o recull de relats de no ficció, i La casa de los lamentos, la crònica periodística del judici d'un home acusat de l'assassinat dels seus fills als quals va abandonar en caure el cotxe que conduïa a una bassa mentre ell arribava amb facilitat a la riba. En tots dos llibres l'autora deixa constància de la seva prosa, textos senzills i directes. El primer volum citat evidencia una forma diferent de fer periodisme, un tractament peculiar d'explicar el que es veu, ja sigui la visita a un dipòsit de cadàvers, la conversa amb les seves germanes, o les xerrades amb els seus alumnes al voltant del sisè. Aquest article, La profesora, va suposar l'acomiadament de l'autora del centre d'ensenyament en el qual treballava.

Helen Garner (Geelong, Austràlia, 1942), va deixar l'ensenyament per dedicar-se al periodisme i la literatura. Ha escrit guions per al cinema. En castellà s'ha publicat la novel•la La habitación de invitados.

Asteroide - 360 pàgines - 22,95 euros

 

 • El joc de les mentides, de Ruth Ware

A quatre adolescents se'ls va anar de les mans el passatemps amb el qual durant molt de temps van fer víctimes als seus companys d'escola i professors de l'internat. El joc i la seva costum de saltar-se les normes els va suposar l'expulsió del centre i la separació de les seves vides en un intent d'oblidar què ha passat. Vint anys després, tres d'elles reben una petició d'ajuda i tornen a reunir-se al poble costaner de Salten, on s'ha descobert un cadàver enterrat a la sorra. Allà, s'hauran d'enfrontar a la realitat i recuperar episodis de la seva joventut. Aquest és el resum de la tercera novel•la de l'autora, que ha aconseguit a les llibreries europees el mateix èxit que el seu treball anterior, La mujer del camarote 10. La intriga de l'obra, ben estructurada, i l'estil narratiu converteixen el text en una lectura addictiva i interessant.

Ruth Ware (Sussex, Anglaterra, 1977) va ser llibretera i professora d'anglès. També ha escrit En un bosque muy oscuro.

Salamandra - 384 pàgines - 19 euros - Ebook, 12,99 euros
Bromera - 432 pàgines - 20,95 euros

 

 • L’Origen dels altres, de Toni Morrison

Interessant assaig per a ser llegit d'una tirada o ser assaborit poc a poc. En qualsevol cas, les opinions d'aquesta autora sempre donen motius per a la reflexió. El volum reuneix sis conferències a Harvard en què va abordar problemes d'interès en la política mundial o temes més específics dels Estats Units. Morrison analitza, un cop més, la qüestió racial, el tracte donat a la població negra entre els segles XVIII i XXI i fins i tot com la literatura ha utilitzat el color de la pell per crear el perfil dels protagonistes de les novel•les o determinar la narrativa de diferents escriptors. L'autora exposa els seus dubtes a l'hora d'analitzar si el racisme ha desaparegut al seu país, per arribar a la conclusió que l'opinió final depèn de l'escenari on se situï aquest estudi. Són de gran interès els textos dedicats a la influència dels mitjans de comunicació i el paper que la població negra juga en les votacions als Estats Units.

Toni Morrison (Lorain, Ohio, 1931) ha estat la primera dona negra a aconseguir el Premi Nobel de Literatura, el 1993. Va aconseguir el Pulitzer el 1988 amb la novel•la Beloved. Ha escrit també Home, Paraiso, Volver i La noche de los niños.

Lumen - 120 pàgines - 14,90 / Ara Llibres - 120 pàgines - 9,99 euros

 

 • Los tiempos del odio, de Rosa Montero

La detectiu replicant Bruna Husky va arribar per primera vegada a les llibreries el 2011 com a protagonista de Las lágrimas de la lluvia, quatre anys després va seguir amb les seves aventures i turments a El peso del corazón i ara apareix la tercera entrega, Los tiempos de los odios, que, d'acord amb les declaracions de l'autora, no sembla que hagi de ser l'últim capítol de la sèrie. El personatge manté les característiques físiques del primer dia, lluitadora, poc sociable, alta, forta, tatuada i amb una obsolescència vital programada per a deu anys. Però potser el temps i l'experiència literària acumulada han atenuat la duresa aparent en el comportament inicial d'aquesta dona i aquest bon cor la porta a la recerca del desaparegut inspector Lizard i a rastrejar una trama que té el seu origen al segle XVI. En definitiva, la novel•la, situada al Madrid del 2110, utilitza la ciència ficció a manera de metàfora per fer front als problemes del present, els excessos del poder, els problemes mediambientals i la por a la mort. I tot això amb el maneig habitual que l'autora fa de les emocions.

Rosa Montero (Madrid, 1951) va estudiar periodisme i psicologia. Treballa a El País. Va publicar la seva primera obra, Crónica del desamor, el 1979. Ha escrit 16 novel•les i diversos llibres relacionats amb el periodisme. Acaba de publicar Nosotras. Historias de mujeres y algo más, continuació del llibre aparegut el 1995 sobre personatges femenins al llarg de la història.

Seix Barral -370 pàgines - 20 euros

 

 • Prestigio, de Raquel Cusk

La literatura d’aquesta autora ha donat molts girs des que el 1993 publiqués La salvación de Agnes. Va començar pel gènere de la intriga, va seguir per la no-ficció, o autoficció, amb dos llibres que van generar polèmica: el  primer intentava desmuntar el mite de la maternitat com a via de realització femenina i el segon al voltant del seu divorci. Finalment, el 2014 va donar en el clau amb l'inici d'una trilogia que sí que ha aconseguit el beneplàcit de crítica i públic. Va començar amb A contraluz, dos anys després va seguir amb Tránsito i ara tanca el cicle amb Prestigio. Els tres llibres tenen la mateixa protagonista, que bé podria ser la pròpia Cusk, una escriptora que viatja a Europa per promocionar el seu últim llibre i que es dedica a narrar observacions i vivències alienes, gent que desvetlla els seus conflictes personals o socials. El llibre, amb una habilitat extraordinària, aconsegueix donar protagonisme a aquests personatges secundaris que es buiden en converses que, en més d'una ocasió, es converteixen en monòlegs.

Rachel Cusk (Canadà, 1967), va passar la seva joventut a Los Angeles i des de 1974 viu a Anglaterra. És autora de nou novel•les, entre elles, Las variaciones Bradshaw.

Libros del Asteroide - 224 pàgines - 18 euros - ebook, 9,49 euros.

 

 • La ciudad de las mujeres desaparecidas, de Megan Miranda

La novel•la té la peculiaritat de començar pel final. És a dir, el llibre comença explicant com acaba la història, una cronologia inversa que no redueix la intriga, tot el contrari li afegeix complexitat i interès. L'obra queda circumscrita a la narració de quinze dies, temps suficient per deixar al descobert les complexes relacions dels seus personatges que mai són el que aparenten ser. La protagonista es desplaça a la seva ciutat natal, que va abandonar deu anys abans, després de la desaparició de la seva millor amiga sense deixar rastre. En aquest entorn es retroba amb totes les persones que, d'una o altra manera, van estar vinculades amb aquella desaparició, i amb elles reviu el passat mentre el present es complica amb la desaparició d'una altra dona. Personatges ben descrits i trama ben muntada, tètrica en ocasions però sense estridències.

Megan Miranda va estudiar biologia i antropologia a Massachusetts i va treballar en l'àmbit de la biotecnologia abans de dedicar-se a l'ensenyament. Ha escrit també novel•les juvenils.

Lince Ediciones - 390 pàgines - 19,90 euros.

 

... I sempre un espai per a la poesia

Llegir poesia pot ser una forma agradable d'acabar el dia, o de fer la seva continuació més fàcil. El gust pels poemes és, potser, el plaer més íntim, més personal, de la lectura, així que relaciono a continuació unes quantes autores per deixar aquesta opció oberta.

 • Ida Vitale. L'escriptora uruguaiana ha estat l'última guanyadora del Premi Cervantes. Poden escollir entre Poesía reunida o Reducción al infinito. (Editorial Tusquets)
   
 • Edith Södergran. La traducció al castellà de Encontraste un alma, de l’autora fino-sueca, morta el 1923, ha aconseguit el Premio Nacional a la millor traducció del 2018. La traductora premiada és Neila García.(Nordica Libros)
   
 • Emily Brontë. Poesía completa. (Alba Editorial)
   
 • Rupi Kaur. El sol i les seves flors, és el segon volum de la poeta i artista panjabi-canadenca. (Seix Barral i Empúries).
   
 • Gloria Posada. Nascuda a Colòmbia, antropòloga de professió,  acaba de publicar Muestra de poesía 2016-1985. (Del centro Editores). 
   
 • Magdalena S. Blesa.  Nascuda a Puerto Lumbreras, actriu i productora de cinema, ha publicat el poemari Instrucciones a mis hijos (Umbriel).

 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som