Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’ADPC celebra la 25ª edició dels Premis de Comunicació no sexista, marcada per les lluites feministes
Les periodistes Ana Pastor i Carmen Sarmiento van ser algunes de les premiades més destacades de la vetllada, mentre que Rosa María Mateo va rebre la IV edició del premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere.
comunicació | 23/11/2018

Laura Ramos i Sandra Balaguer.-   L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) va concedir ahir els Premis de Comunicació no Sexista 2018 en una edició, la 25ª, marcada pel moviment #metoo i les multitudinàries manifestacions que es van viure arreu del món el passat 8 de març i que han servit per donar més força i visibilitat a les dones en totes les seves facetes.


Rosa Maria Mateo rebent el premi de mans de Clara Cominges Rivière, filla de Margarita Rivière. (Foto:Rosmi)
 

Durant la gala, que va ser presentada per la periodista esportiva Maria Fernández i el periodista Jordi Julià, la presidenta de l’ADPC, Mavi Carrasco Rocamora, i la tresorera de l’Associació, Marta Corcoy, van demanar que “la lluita feminista ha de continuar fins que el feminisme estigui present a tot arreu per lluitar contra la mentida, les fake-news i l’odi, així com per assolir una comunicació no sexista”. (Consulta el discurs.)

La IV edició del Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere va recaure enguany en la periodista Rosa María Mateo. Actualment administradora única de la Corporació de RTVE, Mateo va voler fer seva la preocupació de Rivière per “fer-nos les preguntes correctes perquè així només es podran aconseguir les respostes que necessitem per entendre i explicar el que passa als ciutadans i evitar el que ella anomenava malentesos”. Però Rosa María Mateo va fer autocrítica i preguntar perquè aquesta “dificultat i incapacitat periodística de treballar més realitats complexes que les dels famosos i actuar com a contrapoder”.

 

En la mateixa línia es va expressar Marisol Soto Romero, directora i presentadora del programa Feminismes a Ràdio 4, al rebre el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per espais radiofònics que visibilitzen les dones en les seves múltiples facetes des d’una ràdio pública. “És important fer-se preguntes des de la perspectiva de gènere i crear espais de difusió que reflexionin sobre les causes de les desigualtats del patriarcat i el masclisme envers la dona”. Premi que va compartir amb Carles Mesa, al capdavant del programa ‘Gente Despierta’ de Radio Nacional de España.

“Hem iniciat un nou camí des del 8 de març cap a millor” va assegurar la periodista Ana Pastor,directora i presentadora el programa El Objetivo a La Sexta i que va ser guardonada amb el premi a les Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per un programa innovador en el periodisme de dades i la verificació del Fact-Checking Network. Tot i així va recordar a tots els assistents que “la igualtat es practica en la presa de decisions i a casa”.

   
Esq: Marisol Soto Romero (Feminisme, Ràdio 4) i Carles Mesa (Gente Despierta de RNE). Dta: Ana Pastor durant l'agraïment del Premi (Foto: Rosmi)


L’Associació de dones periodistes de Catalunya va voler destacar la tasca feta per les dones periodistes de RTVE que van impulsar el moviment ‘MujeresRTVE’, que denuncia la desigualat salarial i la manipulació informativa tot reclamant continguts amb perspectiva de gènere. Va recollir el guardó en nom d’aquest important moviment les periodistes Rosa De Diego i Rosa Quitllet, que van recordar que “encara queda molta feina per fer. Hem de treballar més i millor per la igualtat, la transparència, la diversitat i sororitat”.

La doctora Carme Valls Llobet, metgessa endocrina, va rebre el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per la qualitat en la recerca i divulgació sobre salut de les dones. Va rebre el premi la periodista Margarita López Carrillo, directora de la revista ‘Mujeres y salud’.

      
Esq: Rosa de Diego i Rosa Quitllet, en representació de MujeresRTVE. Dta: Margarita López Carrillo, directora de MyS que va recollir el premi en nom de la metgessa endocrina Carme Valls Llobet (Foto: Rosmi)

L’activista Ana Bernal-Triviño i la periodista Cristina Fallarás van compartir el premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per un activisme feminista a les xarxes. Bernal-Triviño, professora de la UOC, va voler retre homenatge a les dones periodistes que segueixen obrint espais de feminisme i contribueixen a crear consciència, mentre que Silvia Cruz, en nom de la Cristina Fallarás, que va posar en marxa el hashtag #cuentalo, va reclamar la presencia de”dones jefes a les redaccions”.

Les xarxes socials i les possibilitat que ofereixen a les dones també van ser protagonistes en el discurs de Raquel Córcoles, il•lustradora i creadora de Moderna de Pueblo. L’artista catalana, guanyadora del premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista per a la creació d’un personatge de còmic des del qual es denuncia el masclisme i s’ofereixen idees per a l’empoderament femení, va destacar que en elles les dones “podem trobar els espais necessaris. El repte de futur, però, és aconseguir que la nostra comunicació no sigui considerada només per a dones”.

  
Esq. La periodista Ana Bernal-Triviño va compartir el premi amb la també periodista Cristina Fallarás. Dta.  Raquel Córcoles, creadora de "Moderna de Pueblo", reben el premi. (Foto: Rosmi)


Helena Morén Alegret va recollir el Premi Bones Pràctiques de Comunicació per visibilitzar les dones de la música, que enguany ha estat per a l’exposició D’ONES (R)evolució de les Dones en la Música), de la qual n’és comissària i organitzada per la Generalitat de Catalunya a partir d’una iniciativa del Grup Enderrock. .

La primera gran ovació de la nit va coincidir amb l’entrega del darrer premi de Bones Pràctiques de Comunicació no sexista a la periodista esportiva Gemma Herrero, que des de fa més de 20 anys treballa per a la visibilització de les esportistes als mitjans de comunicació. Amb un discurs molt contundent, Herrero va assegurar que “si hem de lluitar, lluitarem” tot recordant que “els algoritmes i el SEO ens fan la lluita i la feina més complicada”.

  
Esq. Helena Moren, periodista d'Enderrock i comissària de l'exposició D'Ones. Dones en la Música. Dta. La periodista esportiva Gemma Herrero. (Foto: Rosmi)

Un dels moments més emotius de la gala, a la qual van participar representants polítics i socials, va ser durant l’entrega a la periodista Carmen Sarmiento del Premi Trajectòria Professional. Nascuda al 1944, Sarmiento ha destacat per la seva especialització en temes internacionals i socials, amb especial atenció a les dones. La veterana periodista va prometre seguir treballant per que les dones deixin de ser “el sud dels homes” i, en la línia de la Gemma Herrero, va assegurar que “no ens callaran”.


Rosa Maria Calaf (dreta) va ser l'encarregada de lliurar el Premi Trajectòria a Carment Sarmiento. Foto: RosmiLa gala va finalitzar amb l’entrega dels premis més incòmodes; els dos Tocs d’Atenció pels comentaris masclistes i sexistes davant de convidades, que enguany van ser per ‘El Hormiguero’ de Pablo Motos i per al periodista José Ramón de la Morena del programa ‘El Transistor’ d’Onda Cero pels comentaris masclistes i sexistes a esportistes com, per exemple, a la boxejadora campiona del món, Joana Pastrana. A Tots dos periodistes se`ls va convidar però van refusar venir.

  
Public i premiades a la sala (Foto: Rosmi)

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som