Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El periodisme feminista, una garantia per a la llibertat d’expressió
Nascuda fa quatre anys des de l’ambient jurídic, periodístic i dels moviments socials, la Plataforma en Defensa de la Libertad de Información (PDLI) denuncia que a l’Estat espanyol hi ha una amenaça creixent contra els drets de llibertat d’expressió i informació que, d’una manera inevitable, afecta la professió periodística.
comunicació | 07/11/2018


Virginia Pérez Alonso,  presidenta de la PDLI

Berta Florés.- Des de la PDLI s’assenyala l’aprovació de les lleis mordaces (nom amb què es coneixen la Llei de Seguretat Ciutadana, la Llei d’Enjutjament Criminal i les reformes del Codi Penal Espanyol) com un autèntic i alarmant retrocés democràtic.

Anormalitat democràtica
Davant d’un panorama cada vegada menys esperançador, des de la PDLI segueixen de ben a prop els atacs a la llibertat d’expressió que es produeixen a casa nostra, tant si són atacs que pateixen mitjans de comunicació o periodistes, com si són atacs contra activistes, moviments socials o ciutadania en general.

Des del seu web (http://libertadinformacion.cc/) animen a prendre consciència de la necessitat de denúncia i difusió del que consideren una anormalitat democràtica i, per això, impulsen campanyes que conviden a la reacció, així com accions de formació per a avançar cap a un exercici segur dels propis drets.

Des de la seva creació, la plataforma ja ha exigit la llibertat de cantants, titiriteros, fotoperiodistes o tuitaires perseguits per la seva obra a l’Estat espanyol. També ha dissenyat eines digitals per recopilar a través del mòbil abusos contra la llibertat d’expressió en manifestacions, així com eines per visibilitzar i monitoritzar les detencions o els judicis contra periodistes per l’exercici de la seva feina. També ha assenyalat reiteradament que la distribució de la publicitat institucional –que no és equilibrada, sinó del tot irregular- és una pràctica del poder polític per a controlar els mitjans.

Mitjans no igualitaris
Una altra de les línies d’acció de la PDLI s’ha centrat a reivindicar uns mitjans igualitaris, on les periodistes no pateixin cap mena de discriminació en relació als seus companys homes, i on la informació incorpori, sempre, una perspectiva de gènere. El passat mes de setembre, sense anar més lluny, l’organització va celebrar el 1er Encuentro sobre Feminismo, Medios e Igualdad, una trobada que es va fer a Madrid amb la col•laboració de l’ajuntament de la ciutat.

Segons la presidenta de la PDLI, la periodista Virgina Pérez Alonso, és urgent equilibrar la presència de dones als llocs de responsabilitat dels mitjans, ja que actualment el 73% dels llocs de direcció els ostenten homes. “Si s’assolís aquesta equiparació començaria a ser factible fer periodisme tenint en compte –i informant en conseqüència– que hi ha una desigualtat de gènere que en tots els àmbits perjudica les dones”, apunta. També recorda que si el periodisme amb perspectiva de gènere fos una realitat, es deixaria de privar la ciutadania del punt de vista de més de la meitat de la població i es deixaria d’oferir una informació esbiaixada. D’aquesta manera, “seria més fàcil trencar la perpetuació dels estereotips amb els que es representen les dones i, per tant, del masclisme”.

Assetjament digital
Juntament amb l’Institut Internacional de Premsa (IIP), la PDLI també ha publicat un informe pioner en què alerta de l’augment de l’assetjament i les amenaces a dones periodistes a través de la xarxa. L’estudi demostra que aquests atacs virtuals són el pa de cada dia per a moltes comunicadores catalanes i espanyoles que, a partir de la seva activitat virtual, pateixen insults masclistes, humiliacions pel seu aspecte físic o fins i tot amenaces d’agressions sexuals.

“Es tracta d’un informe pioner a Espanya, que per primera vegada posa cara i veu a una realitat que desgraciadament marca el dia a dia de moltes periodistes. Suposa visibilitzar un problema del qual fins ara gairebé no es parlava, i aquest és el primer pas per a posar-li solució”, explica Pérez Alonso, que lamenta la passivitat tant de sectors amplíssims de la societat com de la mateixa indústria dels mitjans davant d’una situació tan preocupant.

Des de la PDLI es considera necessari establir un protocol d’actuació a les redaccions per plantar casa a l’assetjament digital d’una manera eficient i, al mateix temps, reconèixer que aquest fenomen perjudica el mitjà de comunicació, i no només la periodista que hi treballa. “Un cop més, sembla que sigui un problema que només ens afecti a nosaltres, les dones, quan en realitat afecta al conjunt de la societat. El fet que una periodista es retiri d’una xarxa social com a conseqüència de l’assetjament masclista suposa una davallada en la llibertat d’expressió de tots i totes”, afirma la presidenta.

 

 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Dia de les Escriptores
16 de desembre ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som