Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El Parlament Europeu abordarà les contra-reaccions al feminisme
(Entrevista publicada al número 48 de la Revista Dones Dossier dedicada a les "Dones a la Ciència", editada per l'ADPC.)

Parlem amb la presidenta de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, Vilija Blinkeviciute nascuda el 3 de març de 1960 a Linkuva Pakruojo Raj, Lituània. És eurodiputada per al grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates des del 2009 i presidenta de la comissió des del 2017.
món | 02/11/2018


Vilija Blinkeviciute (Foto: PE)
 

Laia Serra.- D’entre els  informes d’iniciativa pròpia i els expedients legislatius que han treballat i treballen des de la comissió de Drets de la Dona, Blinkeviciute destaca l'Informe sobre l'Adhesió de la UE al Conveni d'Istambul, el dictamen legislatiu sobre el paquet d’equilibri Treball-Vida, l'informe sobre Igualtat de gènere i Empoderament de les Dones en l'Era Digital i l’informe sobre la Implementació de la Directiva sobre Prevenció i Lluita Contra el Tràfic d’Éssers Humans i la Protecció de les seves Víctimes.

- Bretxa salarial; independència econòmica; pobresa femenina; infrarepresentació de les dones en la presa de decisions; drets sexuals i reproductius; violència... Són els temes que se subratllen al web de la comissió parlamentària. Fa la impressió que sempre són els mateixos. Avancem en alguna cosa?

Totes aquestes qüestions són part de la situació general en què viuen les dones i el problema és que no estem millorant o que no estem millorant a un ritme desitjable. La darrera edició de l'Índex d'Igualtat de Gènere produïda per EIGE ho mostra clarament. La puntuació va augmentar de 62 punts el 2005 a 65 punts el 2012 i a 66.2 punts el 2015. Una dècada després, les desigualtats persisteixen en tots els dominis mesurats: diners, treball, coneixement, temps, poder, salut i violència.

Això apunta a la reacció negativa que hem testimoniat els darrers anys, que explica que no només algunes àrees hagin experimentat un progrés lent o cap progrés, sinó que fins i tot hagin retrocedit. Per aquest motiu, hem decidit mirar exhaustivament l'estat de drets de les dones a la UE i examinar el que hi ha darrere d'aquesta resposta negativa i com abordar-la. Actualment estem treballant entorn la pregunta oral que s’adreçarà a la Comissió Europea i entorn una resolució sobre aquest tema tan urgent.

- Quins són els desafiaments més difícils per al futur?
Lamentablement, he de dir que dos assumptes en els quals hem invertit la major part de l'energia en aquest termini -la ratificació del Conveni d'Istambul i la nova Directiva sobre equilibri entre Treball i Vida-, encara estan sent qüestionats i el treball està molt lluny d'acabar. De fet, és trist, perquè aquests serien els dos expedients que suposarien el canvi més positiu en la vida de les dones.

- El ple del Parlament Europeu havia de votar la iniciativa sobre mesures per combatre el mobbing i l'assetjament sexual presentada al juliol per la seva col•lega Pina Picierno...
El Parlament Europeu va aprovar aquesta resolució el passat 11 de setembre, per la qual insta tots els Estats Membres que encara no ho hagin fet a ratificar i aplicar plenament i sense demora la Convenció d'Istambul per Prevenir i Combatre la Violència Contra les Dones i la Violència Domèstica. S’ha constatat que les lleis i les definicions en aquest àmbit varien entre els Estats Membres, els quals consideren important harmonitzar-los a nivell europeu en línia amb la definició de violència contra les dones en la Convenció d'Istambul. El Parlament demana que la Comissió Europea presenti una proposta de directiva contra totes les formes de violència contra les dones.

- Quin ha estat el rol del Parlament Europeu?
El Parlament ha insistit que cal assegurar el suport a les víctimes perquè puguin informar dels casos d’assetjament sexual en el lloc de treball de manera segura i sense por a possibles conseqüències. Demana als Estats Membres que promoguin polítiques laborals basades en la prevenció, la confidencialitat en els procediments davant les denúncies i que introdueixin una política de tolerància zero i sancions per als perpetradors.

- És més complicat aquest control en el món virtual en què vivim?
L'evolució de les tecnologies de la comunicació i l'augment dels espais públics "virtuals" com ara les xarxes socials i els llocs web crea més possibilitats d'assetjament i violència. El Parlament opina que els proveïdors d'Internet han de protegir els seus clients tot abordant casos d'abús repetitiu o assetjament i informant els perpetradors que no poden actuar amb impunitat. A més, els Estats membres, amb l'ajuda d'experts en TIC i òrgans de supervisió apropiats, també han d'exercir un major control sobre els llocs web per protegir les víctimes d’assetjament i d'assetjament sexual i, si s'escau, prevenir i sancionar els delictes.

Les campanyes de sensibilització i l'educació a tots els nivells són eines importants per ajudar a abordar la violència de gènere en els espais públics.

Podeu consultar el web de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere  del Parlament Europeu en el següent enllaç http://www.europarl.europa.eu/committees/es/femm/home.html

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som