Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El 31% dels avortaments que es produeixen a Catalunya són de dones menors de 24 anys
L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears denuncia que la intervenció voluntària de l’embaràs és una de les pràctiques més freqüents del sistema sanitari i malgrat això continua sent una de les més estigmatitzades.
glocal | 12/09/2018

Anaïs Barnolas Soteras.- El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha publicat l’Estadística de la interrupció voluntària de l’embaràs a Catalunya, 2017 en la qual es destaca que s’han realitzat 19.686 interrupcions voluntàries d’embaràs (IVE) el 2017 en centres sanitaris públics i privats autoritzats de Catalunya. Per tant, aquesta xifra significa que es realitzen 55 IVE al dia.  Segons Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB), l’elevat nombre posa de manifest com la intervenció de l’embaràs és una de les pràctiques més freqüents del sistema sanitari, tot i ser de “les més estigmatitzades i desconegudes tant per part de la ciutadania com, sovint, per part dels mateixos professionals de la xarxa”. Això es deu, segons Aldavert, a què es dediquen pocs recursos a la formació dels professionals, a què no es fa una l’avaluació ni seguiment dels circuits sanitaris i a la poca inversió en recerca.

L’estudi assenyala que el 31% dels avortaments que es produeixen a Catalunya són de dones menors de 24 anys. Mentre que el 10% es tracta de dones menors de 19 anys. En l’estudi es té en compte la franja d’edat les dones menors de 19 anys, cosa que l’APFCiB critica, ja que s’engloben tant les menors com les majors d’edat i, per tant, no es visualitza la diferència legal que marca el fet de ser menor d’edat a l’hora d’avortar. Un fet fonamental d’anàlisi sobretot a partir del 2015 quan va entrar en vigor la darrera reforma legal de la llei de l’avortament que va dur a terme el PP i que obliga a les noies de 16 i 17 anys a disposar del consentiment escrit dels tutors legals per poder avortar.  Precisament, l’APFCiB denúncia que englobar el segment de dones fins a 19 anys no permet observar les conseqüències que està tenint aquesta reforma per a les noies de 16 i 17 anys.


Font: #GeneremConeixement. Centre Jove d'Atenció a la Sexualitat

L’informe també alerta que una de cada quatre dones a qui se’ls practica un avortament no s’han visitat en els dos anys anteriors en cap centre de planificació. Aldavert assenyala que es pot donar el cas que, com les dones són joves, no s’han vist amb la necessitat d’acudir al metge. No obstant això, també denúncia que “en el sistema sanitari hi ha objecció de consciència i, com a conseqüència, en alguns casos, les dones que recorren a centres de salut pateixen el tabú que continua sent la salut sexual i reproductiva”. A més, hi ha dones que “encara tenen un imaginari antic i desconeixen que l’IVE és totalment gratuït o que és legal”. Per evitar això, des de l’APFCiB es remarca la necessitat de realitzar campanyes de sensibilització sobre els drets sexuals i de reproducció.

Pel que fa al mètode d’IVE més utilitzat, continua sent la combinació de dilatació i aspiració amb un 48,6%, tot i que segueix disminuint any rere any. Per contra, el tractament farmacològic (combinació de mifepristona i misoprostol) es manté en el 43,4% de les IVE realitzades. “En alguns centres, encara no es dona l’opció del tractament farmacològic i, en d’altres, es prioritza com si no n’existís cap altra. S’haurien d’oferir a les dones les dues opcions i donar la informació necessària sobre els efectes i impactes a les seves vides perquè cadascuna d’elles pogués  decidir el que més li convé.”, comenta Aldavert.

L’APFCiB denuncia la distribució desigual dels centres autoritzats per l’IVE i que, territorialment, implica llacunes assistencials que obliguen a les dones a desplaçar-se a d’altres territoris sense poder garantir aquest dret de manera propera a la seva residència. A aquesta desigualtat territorial s’afegeix la clara desigualtat de classe econòmica i social que es posa de manifest a ciutats com Barcelona on les maternitats adolescents augmenten en barris desfavorits.

Aldavert denuncia que l’estudi no fa una anàlisi dels resultats com, per exemple, sobre la procedència de les dones estrangeres. Per exemple, com que a Andorra avortar està prohibit, “tenim constància que les andorranes venen a Catalunya per a què se’ls practiqui un l’IVE, però en l’estudi tan sols es parla de dones estrangeres que se’ls ha practicat un IVE a Catalunya i això no ajuda a visibilitzar la situació gravíssima de vulneració de drets que pateixen les andorranes”, afegeix Aldavert.

Per evitar els embarassos no desitjats, “l’educació sexual hauria de ser una assignatura obligatòria adaptada a totes les etapes vitals des de la infantesa”, exposa Aldavert. A més, “s’ha de garantir que els mètodes anticonceptius siguin realment universals”, afegeix.
 
 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som