Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La llibreria Pròleg celebra el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany rellegint-la i gaudint del seu pensament
Capmany va néixer el 3 d’agost de 2018
tendències | 02/08/2018

Redacció.-  El 3 d’agost es commemora els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural i antifranquista i feminista.

Fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció.

Com a assagista, destaquen les seves obres sobre la situació de la dona així com els nombrosos articles que dedicà a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana.  En el camp de la dramatúrgia, fundà l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat.

Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d’octubre de 1991. Presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

La llibreria Pròleg  d'una àmplia selecció de la seva obra. Destaca:

 

CAPMANY,  AUTORA

  • BETÚLIA

Betúlia és el títol de la segona novel·la de Maria Aurèlia Capmany, la que ella considera «la meva primera novel·la ben meva». Hi descriu els clarobscurs d’una ciutat trista i pobra que creix de manera desordenada patint un procés d'industrialització salvatge
La protagonista de la novel·la comença des de les primeres pàgines de la història un viatge a la recerca de la felicitat, encara que l’enfila per un camí equivocat...
La trama transcorre en una ciutat imaginària, anomenada Betúlia, i fàcilment identificable per a tothom que conegués la Badalona dels anys de la postguerra. Fet que l'ha convertida un dels referents culturals més singulars dels badalonins.

Nautilus Comunicació i Cultura, S.L., 286 pàg., 10€.
 

  • CARTES IMPERTINENTS

Cartes impertinents utilitza el gènere epistolar per fer un retrat i, al mateix temps, establir un diàleg entre dones de totes menes i condicions.
Hi trobem escriptores com Caterina Albert i altres anònimes, alguns personatges històrics com Madame Stäel i alguns literaris (Lady Macbeth o Antígona) i també hi apareix la mateixa autora.
Aquestes cartes són provocatives, incisives, fresques, d'una vigència insòlita malgrat els canvis profunds de la societat durant les dècades que han transcorregut des de la primera edició.
En aquests textos, el feminisme de Maria Aurèlia Capmany, pioner en la seva època, s’alia amb l’estil més directe de la narradora i aconsegueix una comunicació vibrant amb qui la llegeix.

Horsori, 164 pàg., 13€.

 

  • FELIÇMENT SOC UNA DONA

La Carola Milà, nascuda a principis del segle XX, no lluita únicament per la igualtat, sinó, sobretot, per assolir l'equilibri entre la seguretat econòmica i la llibertat sense l'ajut dels homes. Ha viscut intensament, unes vegades com a espectadora del teatre de la vida i unes altres com a actriu.
Quan, l'any 1968, retirada a Mallorca, té l'ocasió de posar en escrit els seus records, ho fa amb sinceritat i, a través d'aquest personatge, Maria Aurèlia Capmany presenta magistralment la societat catalana del seu temps.
A partir de la transformació constant de la protagonista i el rerefons social, la lectura d'aquesta novel·la ofereix la possibilitat de descobrir les teories feministes de Capmany.

Barcanova, 288 pàg., 18€.

 

  • QUIM/ QUIMA

Quim/Quima arriba a la Barcelona de l’any 1000 per iniciar els seus estudis. A partir d’aleshores viurà diferents períodes de la història catalana, tot canviant de condició sexual. Acompanya Jaume I en la conquesta de les Balears com a cavaller, és l’amant d’un bandoler del segle xv, participa en la defensa de la ciutat el 1714, s’exilia a Amèrica com a colona i exerceix de fotògraf a la Barcelona dels anys trenta.
Quim/Quima viurà, fins al segle xx, un cúmul d’aventures que la duen a adoptar una perspectiva trista de la condició humana. En la seva recerca de referents literaris femenins, Maria Aurèlia Capmany sempre va trobar en Virginia Woolf una guia.
Aquesta novel·la, irònica i trepidant, és un joc de miralls fascinant amb el seu Orlando, i una reflexió irònica i punyent sobre els rols sexuals tradicionals, el cànon literari i l’originalitat creativa.

Males Herbes, 305 pàg. 16€.

 

BIOGRAFIES I ASSAIG

 

  • MARIA AURÈLIA CAPMANY. L'època d'una dona, Agustí Pons

Edició augmentada d'una dona estimada, compromesa amb el seu temps, la cultura i el país. Feminista, escriptora, traductora, impulsora cultural, política... Vital, dinàmica i perspicaç, treballà incansablement per la nostra cultura des de diferents àmbits i per a la ciutat que tant estimava.
De la mà del seu biògraf i amic, Agustí Pons, ens endinsem en un recorregut biogràfic que és el llegat cultural i social d'una dona extraordinària i d'una època.

Meteora i Ajuntament de Barcelona, 475 pàg., 22€.

 

  • MIRALLS CREUATS: ROIG / CAPMANY, Maria Àngels Cabré Castells

Si hi ha dues dones que excel·leixen com a escriptores feministes a la literatura catalana de la segona meitat del segle XX, aquestes són Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, mestre i deixeble, amigues i dues de les veus més clares d'aquells anys de radicals transformacions polítiques i socials.
La primera va tenir la sort de gaudir de la Segona República, però el preu va ser patir la guerra; la segona va néixer en plena postguerra i la Transició va ser l'escenari de la seva efervescència literària.
Aquest passeig per les seves vides i les seves obres va a la recerca dels territoris que els són comuns, com la ciutat de Barcelona, el teatre, el periodisme, el catalanisme i, evidentment, el feminisme, que les ha convertit en dues baules imprescindibles de la nostra genealogia femenina.

Pagès Editors, 278 pàg., 19€.

 

  • MARIA AURÈLIA CAPMANY. Escriure la vida en femení, Montserrat Palau

Amb el llibre de Montserrat Palau, ens introduïm en la faceta més existencialista de les obres de la primera etapa de Capmany, influïda per Malraux, Camus i Sartre, l’etapa de Necessitem morir, La pluja als vidres, L’altra ciutat, Betúlia, Ara i Tana o la felicitat; una etapa en què les dones predominen com a protagonistes, unes dones que es mostren perdudes en la seva concepció vital.
La intenció d’aquest llibre és aprofundir en alguns aspectes de l’obra i la trajectòria de Maria Aurèlia Capmany, amb especial interès per les seves teories i formulacions sobre la condició de les dones, les seves identitats i els feminismes.
Llegir-lo anima i facilita les vies per seguir-la estudiant.

Arola Editors, 216 pàg., 22€.
 
 

  • MARIA AURÈLIA CAPMANY, ESCRITORA COMPROMESA (1963-1977), Francesc Foguet i Boreu

En paraules de Marta Nadal, comissària de l'Any Capmany, "aquest és un llibre necessari per diversos motius. D’una banda, perquè ens calen estudis seriosos i aprofundits sobre M. Aurèlia Capmany i la seva obra, i aquest n’és un. El llibre incideix en un tema pràcticament inèdit, com és esbrinar la dificultat que tingué Capmany en la transmissió del seu discurs construït a partir de l’assaig i l’articulisme i, també, com va arribar a consolidar la seva posició d’intel·lectual d’esquerres. D’altra banda, el llibre permet assistir a la situació de persecució que constantment va assetjar Capmany per la censura.
Així doncs, es tracta d'una investigació important sobre l’escriptora i activista; és un llibre de to evidentment acadèmic, que no es fa en absolut feixuc, sinó que té l’encert de conjugar la seriositat i l’estudi amb l’amenitat i l’interès continua
t".

Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 248 pàg., 18€
 
 

  • MARIA AURÈLIA CAPMANY. L'afirmació en la paraula, Montserrat Palau i Raül-David Martínez Gili

Aquest volum recull els estudis exposats en el Col•loqui Internacional Maria Aurèlia Capmany, celebrat a la Universitat Rovira i Virgili.  Hi trobareu anàlisis aprofundides de la seva intensa dedicació a l’ofici d’escriure des de diverses vessants (narrativa, teatre, traduccions, assaigs, guions radiofònics i cinematogràfics, articles periodístics...) i de la seva personalitat pública, compromesa en molts fronts de lluita a favor de les llibertats individuals i col•lectives, la riquesa de la seva veu literària, ben personal, polèmica i sòlida.
Cossetània Edicions, 320 pàg., 18€.

 

ENLLAÇOS INTERESSANTS

T’ensenyaran a considerar el teu cos, no com un tot que ets tu mateixa, sinó com si el veiessis des de fora; la visió de tu mateixa et vindrà des dels ulls del mascle que t’observa de fa segles”.
 

"Dubtar sempre una mica amb mesura de tot el que et diguin de tu mateixa, i aprendre lentament a confiar en aquesta força viva que ets tu i que et fa nova i neta a cada tombant de lluna".
 

"La teva imatge i la teva mirada sense por, en un món que la prohibia, el teu caminar segur, ens va començar a ensenyar el camí que havíem de gosar trepitjar i ens va fer sospitar que potser no calia renunciar a res.” Eulàlia Lledó
 

Capmany se situa en el sector feminista que establia un paral·lelisme entre l'opressió femenina i l'opressió de classe
 

L'escriptora fou una de les referents feministes per a les dones dels anys 70.

 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som