Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Llibres: un toc de qualitat per a les vacances
M. Eugenia Ibáñez.- Tot preparat per a les vacances, fins i tot, segur, els llibres. Perquè no hi ha maleta o bossa de viatge que es preï que no inclogui diversos exemplars per cobrir aquests temps plàcids que només necessiten una bona lectura per a ser perfectes. Per si encara queda pendent aquesta visita d'última hora a la llibreria, en el llistat que segueix trobaràs, com sempre, una mica de tot, alguna novetat, diversos gèneres literaris i títols el contingut pot cridar-te l'atenció. L'important és llegir perquè, com diu l'entranyable Mafalda, "Viure sense llegir és perillós; t'obliga a creure en el que et diguin". Feliç Estiu.
tendències | 25/07/2018
 • El asesino tímido, de Clara Usón

La realitat i la ficció es recolzen en aquesta novel•la per narrar un text que podria ser autobiogràfic i reconstruir la vida i mort de Sandra Mozarowski, filla d'un diplomàtic rus i actriu del ‘destape’ que va morir en estranyes circumstàncies el 1977, als 18 anys. L'ambigüitat policial va permetre llavors especular entre suïcidi, accident o assassinat i les conjectures al voltant del personatge van arribar a relacionar a la jove amb el llavors rei Joan Carles. Usón, coetània de l'actriu, utilitza al personatge per furgar en la seva pròpia vida, en la difícil relació amb la seva mare, la rebel•lia juvenil i posar de manifest els efectes d'aquella època en una joventut que volia desfer-se del passat. En L'assassí tímid l'autora ha recorregut a una tècnica narrativa ja utilitzada en novel•les anteriors amb excel•lents resultats. Usón reconstrueix la vida de personatges reals i recorre a la ficció per cobrir els buits biogràfics amb què es topa. A La hija del Este -- premi de la Crítica al 2012- va ser el general serbo-bosnià Ratko Mladic i la seva filla, i a Valor són tres els protagonistes, dos d'ells reals, els que posen a prova els límits de l'ésser humà. En el llibre que ressenyem l'autora utilitza a un altre personatge de sobres conegut, Cesare Pavese, per donar títol a la seva última obra, perquè va ser l'escriptor italià que va dir en una ocasió que "el suïcida és un assassí tímid". La novel•la assegura una interessant lectura.

Clara Usón (Barcelona, 1971) va estudiar Dret. La seva primera novel•la, Las noches de San Juan, va obtenir el Premi Lumen de 1998. A Corazón de Napalm, el 2009, va fer un retrat dels excessos de la generació dels 80.

Seix Barral - 224 pàgines - 18 euros.

 

 • Un coro de almas, de Wanda Marasco

Quarta novel•la de l'autora italiana, primera que es tradueix al castellà i una bona ocasió per descobrir la literatura d'aquesta escriptora, perquè el plaer de la lectura inclou també incursions en el desconegut a la recerca d'agradables sorpreses. La protagonista de l'obra és una dona que acaba de morir i és la filla qui repassa la vida de la seva mare des de la infància en un poble proper a Nàpols, en una època difícil acabada ja la Segona Guerra Mundial. La narració discorre també per la història d'Itàlia, amb salts al passat i al present, detenint-se en diversos personatges que aporten matisos, perspectives diferents i que aconsellen una lectura reposada, sense presses. És la lluita per la supervivència què s'afronta a la novel•la, en excessives ocasions a costa de les dones.

Wanda Marasco (Nàpols, 1953) va estudiar filosofia i direcció d'art dramàtic. Ha treballat com a actriu i directora teatral. Ha escrit poesia i teatre.

Tusquets - 220 pàgines - 18 euros.


 
 

 • Años de sequía, de Jane Harper

La Austràlia triada com a escenari per l'autora no és la de Sydney o Melbourne, ni la de les turístiques platges on es practica el surf, sinó la Austràlia interior on la supervivència està vinculada a la pluja, un bé escàs. A aquestes terres torna un investigador de delictes financers en assabentar-se de la mort d'un amic de la infància que, segons sembla, s'ha suïcidat després de matar la dona i fill. El policia, un tipus normal, posa en dubte la versió oficial i opta per prolongar la seva estada per esbrinar, junt amb el cap de la policia local, les circumstàncies de les morts. La investigació és rebuda amb hostilitat pels veïns que encara no han oblidat la seva precipitada sortida del poble, vint anys abans. L'autora ha aconseguit recrear el dur ambient d'una comunitat ofegada per la crisi de l'agricultura i la ramaderia, recelosa davant un personatge que vol ficar-se en les seves vides. La novel•la, precisa, de ritme tranquil i descriptiva fins a l'extrem que el lector sentirà el tòrrid clima d'una terra hostil.

Jane Harper (Manchester, 1950) es va traslladar amb la seva família a Austràlia als 8 anys. Es va instal•lar posteriorment a Anglaterra on va estudiar Història i Literatura. Años de sequía, la seva primera novel•la, ha obtingut diversos premis i ha estat traduïda a més de vint idiomes. Ha escrit una segona obra amb el mateix protagonista, encara no traduïda al castellà.

Salamandra - 368 pàgines- 19 euros - ebook 12,99 euros.
 

 

 • Les possessions, de Llucia Ramis

La visita d'uns dies a Palma va acabar sent per a la protagonista d'aquesta novel•la un dur camí cap a la presa de decisions que fins aquell moment ni tan sols s'havia plantejat, el descobriment d'una família i un passat desconeguts per a ella. El retorn d'aquesta periodista per tranquil•litzar al seu pare, acabat de jubilar, i obsessionat en una batalla legal contra un suposat delicte urbanístic, deriva en records que se situen a Madrid el 1993 en què va estar involucrat un amic de l'avi que es va suïcidar després de matar a la seva esposa i el fill. La narració, àgil, conté diverses trames on sorgeixen corrupció, sentiments, desenganys i la pitjor cara del periodisme, situacions que acaben canviant la història en la qual la protagonista havia assentat la seva pròpia vida. La novel•la va obtenir el darrer Premi Anagrama.

Llucia Ramis (Palma de Mallorca, 1977) és periodista i ha treballat en diversos mitjans de comunicació. Ha escrit relats curts i quatre novel•les. Ha escrit Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys  i Tot alló que una tarda morí amb les bicicletes.

Libros del Asteroide (castellà) / Anagrama (català) - 224 pàgines - 17,90 euros.
 

 

 • L’hora novena, d’Alice McDermott

És difícil haver llegit alguna de les anteriors cinc novel•les  d'aquesta autora i deixar passar el seu últim treball, el qual ara ressenyem. No ha canviat el seu estil narratiu, detallista, minuciós; tampoc l'ambientació de l'obra, el Brooklyn dels menys afavorits, i ni tan sols el perfil dels seus protagonistes, gent corrent les històries de la qual es confonen amb la vida mateixa. Però en aquesta senzillesa rau precisament el valor de la literatura de McDermott, en la seva precisió i habilitat per captar l'atenció. La protagonista és la filla d'un emigrant irlandès que se suïcida després d'haver estat acomiadat en el seu treball i la seva dona està a punt de donar a llum. Mare i nadó reben l'ajuda d'un convent proper on la dona treballarà durant anys com a planxadora. Els fets discorren al llarg de cinquanta anys, tres generacions, amb el perdó, l'oblit i la pitjor cara de la vida com a teló de fons, però tot això narrat sense excessos.

Alice McDermott (Brooklyn, 1953) és professora d'Humanitats a la Universitat John Hopkins. Ha estat en tres ocasions finalista del Premi Pulitzer. Ha escrit Aquella nit, Un hombre con encanto , i Algú.

Libros del Asteroide (castellà) / Minúscula (català) - 296 pàgines - 19,95 euros - ebook, 11,99 euros.
 

 
 

 • La bruja, de Camilla Lackberg

Desena novel•la de la sèrie protagonitzada pel detectiu Patrick Hedström i la seva dona, Erika Falck, escriptora de novel•les criminals. És també l'obra més voluminosa d'aquesta autora sueca i potser la més ambiciosa en tractar un tema per al qual necessita recolzar-se en històries del passat. Una nena de quatre anys desapareix en una granja on trenta anys abans es va perdre el rastre d'una altra nena que va aparèixer morta poc després. Dos joves van ser acusades del seu segrest i assassinat, però van quedar en llibertat per ser menors d'edat. Una d'elles va portar una vida normal i la segona es va convertir en actriu i torna a l'escenari de la seva joventut per rodar la pel•lícula d'aquells fets. La novel•la conté diverses trames i tres línies narratives, la desaparició de les dues petites i un relat del segle XVII que acaba tenint la seva rèplica en una caça de bruixes, però en el segle XXI.

Camilla Läckberg va estudiar Economia i Dret Mercantil, però es va dedicar plenament a la literatura després de l'èxit de la seva primera novel•la La princesa de gel, publicada a Suècia el 2002. Ha escrit també llibres infantils i de cuina. Les deu novel•les protagonitzades per Hedstrom i Falck tenen per escenari el poble de Fjällbacka, a la costa sueca, on l'autora va néixer el 1974.

Maeva - 680 pàgines - 24 euros.
 

 

 • De tot cor, d’Anna Gavalda

L'autora francesa es mou millor en el relat que en la novel•la i en aquest últim llibre ha aconseguit reunir set històries que bé podrien considerar-se del millor que ha escrit fins ara. Amb la seva habitual capacitat de concreció, de reunir idees i situacions en poques pàgines, Gavalda presenta personatges que narren les seves vivències, de vegades simples anècdotes, gent que aprèn dels seus errors, que lluita per la quotidianitat, per la convivència amb la seva parella, nens que donen exemple als adults. Els personatges són gairebé un mostrari de les persones amb les que es pot topar en el dia a dia, que representen la vida real, amb tot el bo i el dolent que ofereix. Què tenen en comú les set històries? Potser el final d'aquests relats, res condescendents.

Anna Gavalda (Boulogne-Billancourt, 1970) és periodista. Es va donar a conèixer el 1999 amb el llibre de relats Quisiera que alguien me conociera algún día. Entre els seus últims llibres figuren El consuelo, La sal de la vida, Billie i Una vida mejor

Seix Barral (castellà) / Edicions 62 (català) - 256 pàgines - 18 euros.
 

 

 • Anatomía de un escándalo, de Sarah Vaughan

L'argument d'aquesta novel•la podria portar a pensar en l'oportunisme de la seva autora després de la repercussió mundial de recents casos d'assetjament sexual, però la veritat és que l'original del llibre va entrar en impremta mesos abans que es fessin públics les malifetes del cineasta Harvey Weinstein, que sorgís el moviment #MeToo i que transcendís l'assetjament sexual de 37 polítics conservadors britànics. En aquest cas, la ficció es va avançar a la realitat. La novel•la gira a l’entorn de dues dones, l'esposa d'un alt càrrec polític anglès acusat de violació, i l'advocada de la víctima. La primera, convençuda de la versió que li dóna el seu marit, la segona disposada a portar al polític a la presó. El marit, un home encantador, amant pare, i company a Eton i Oxford del Premier britànic. La novel•la és dinàmica, exigent en els detalls, inclosos els que es relacionen amb la fraternitat masculina i la descripció del sistema judicial anglès, i amb girs interessants que fan més amena la seva lectura ...

Sarah Vaughan va estudiar literatura anglesa i és periodista. Ha estat corresponsal política a The Guardian.  Anatomía de un escándalo, és la seva primera novel•la.

Roca Editorial - 381 pàgines - 19,90 euros.
 

 
 

 • En busca del origen perdido, d’Alba Vicente i altres autors

Per què no un llibre de contingut diferent al que solem llegir tot l'any? Per què no ampliar coneixements i al mateix temps passar una estona agradable? Aquest és el suggeriment que ofereixen els autors d'aquest volum, tres paleontòlegs que intenten fer compatible el rigor científic amb la pedagogia d'un tema que, a priori, pugui semblar "espès" per al lector comú. Diuen els autors que la paleontologia és una mica més que l'estudi dels dinosaures i que es tracta d'una ciència que explica l'origen de la vida i la seva evolució en un recorregut de 4.000 milions d'anys. El llibre narra com la mare natura ha jugat les seves cartes fins arribar al que avui som i potser fins i tot interpretar cap a on anem. La lectura promet amenitat al lector no expert i prova d'això és la frase que els autors han encunyat per defensar el seu contingut: "Cap dinosaure va ser maltractat durant la realització d'aquest llibre".

Alba Vicente, Ferran Llorens i Àngel H. Luján són llicenciats en Geologia i han participat en diferents excavacions.

Paidós - 288 pàgines - 16,95 euros - ebook, 9,99 euros.
 

 

 • Actes Humans, de Han Kang

Si vostè va llegir La vegetariana - Premi Booker- i li va agradar li aconsello que reincideixi amb la mateixa autora, però si mai va caure a les mans la novel•la esmentada, Actes humans pot ser una bona ocasió per descobrir-la. En qualsevol cas, les dues obres tenen poc en comú, excepte un estil propi i una potent narrativa que no deixa indiferent. A través de set personatges, la novel•la reviu la massacre que va dur a terme l'exèrcit sud-coreà, el maig de 1980, en reprimir una revolta popular contra la dictadura militar. Van ser milers les víctimes innocents. L'autora descriu aquells fets amb cruesa, detenint-se en tortures, desaparicions i assassinats. La novel•la enfronta dos mons, un que pateix i un altre que persegueix; un que busca una societat millor i un altre que res es pregunta, que es limita a complir ordres. El llibre relata trenta anys de les conseqüències d'aquella matança i transcendeix a temes universals que afecten a la condició humana.

Han Kank (Gwangju, Corea del Sud, 1970) va estudiar Lletres a Seül. Ha escrit quatre volums de relats i sis novel•les, només dues d'elles traduïdes al castellà.

Rata- 275 pàgines -19,50 euros.
 

 

 • La libertad es una batalla constante, d’Angela Davis

Aquesta recent recopilació d'assajos i textos d'Angela Davis poden tenir valor a partir del que aquesta dona ha representat i de la seva pròpia coherència social i política, però la seva lectura és també un repàs, un recordatori de moltes lluites, la majoria perdudes, i de batalles encara pendents. La lectura d'aquest volum pot fer-se d'una tirada o bé a petites dosis per millor reflexió sobre el seu contingut. El volum està ordenat en deu capítols curts que es poden llegir de manera independent. Narra les connexions entre les lluites contra la violència estatal a tot el món, apareixen els fundadors dels moviments antiracistes, l'opressió israeliana al poble palestí i la seva ja habitual reflexió sobre el paper de les presons. I a manera de teló de fons, un desafiament al lector per aconseguir una societat més justa.

Angela Davis (Alabama, 1944), filòsofa, activista, va ser expulsada de la Universitat de Califòrnia acusada de comunista, perseguida per l'FBI i va estar involucrada en el moviment Panteres Negres.

Capitán Swing - 152 pàgines -17 euros.
 

 

 • ¡Qué las matemáticas te acompañen! de Clara Grima Ruiz

Potser vostè no ho sap, però les matemàtiques estan a tot arreu, ens envolten i controlen el món, o, almenys, les persones que controlen el món ho fan a través de les matemàtiques. Assegura l'autora del llibre que apartats d'aquesta ciència s'utilitzen en les apostes, el futbol, les vacunes o el Pokémon Go. Serveixen per conèixer els nostres gustos, i fins i tot manipular-los, saber què necessitem i oferir-nos de manera atractiva per dirigir el seu consum. L'obra està dirigida a tots els públics, amants o no de les matemàtiques, és amè i no cal ser expert en el càlcul d'integrals per a submergir-se en la seva lectura. Tot el contrari.

Clara Grima (Coria del Río, Sevilla, 1971) és doctora en Matemàtiques i s'ha especialitzat en la divulgació científica en mitjans escrits, ràdio i televisió. És presidenta de la Comissió de Divulgació de la Reial Societat Matemàtica Espanyola.

Ariel - 304 pàgines -18,90 - ebook 9,99 euros.
 

 

 • Visitation Street, de Ivy Pochoda

La novel•la té un doble interès, el que aporten les dosis d'intriga d'una desaparició i el bon relat sobre les condicions socials d'un barri de Brooklyn que, en moltes fases de l'obra, transcendeix la trama policial per presentar-se davant el lector com una narració diferent, paral•lela. En una calorosa nit d'estiu, dues adolescents amb un excés d'alcohol en el seu cos decideixen embarcar-se en una improvisada bassa a la badia de Nova York. Més tard, una d'elles és trobada inconscient i a la segona se li dona per desapareguda. El professor de les noies tractarà d'indagar què ha passat. La novel•la descriu amb precisió el Brooklyn desesperançat, sumit en la pobresa; aprofundeix en els efectes del fracàs, en la descripció de Red Hook, el barri de les dues joves dividit en dues parts, una habitada per negres i l'altra per blancs, i tots dos grups s'acusaran mútuament del que ha passat.

Ivy Pochoda (Nova York, 1977) és llicenciada en Lletres Clàssiques i Literatura Americana. Col•labora en diversos mitjans de comunicació. Visitation Street és la seva segona novel•la.

Malpaso - 320 pàgines - 24 euros.
 

 

 • Què beure quan no beus, de  Meritxell Falgueras

Llibre apropiat per a tots els gustos i paladars, especialment per a aquells que no freqüenten l'alcohol o els que decideixen canviar la seva rutina en la beguda. Conté receptes que s'adapten a totes les situacions, les quotidianes, celebracions especials i fins i tot malalties del cos i de l’ànima. Barreges estimulants, hidratants, senzilles, sofisticades i també útils per poder agafar millor el son. Totes elles amb la característica comuna de contenir 0% d'alcohol.

Meritxell Falgueras (Barcelona, 1981) és periodista i sommelier. Llicenciada en Humanitats, especialitzada en Viticultura i Enologia. Col•labora en diversos mitjans de comunicació.

Urà / Entramat - 192 pàgines - 19 euros - ebook 5,99 euros.
 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som