Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Una radiografia de la situació de la dona en el món rural
Algunes de les conclusions del Programa dones rural 2016-2020 del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, apunten encara situacions ancorades a la tradició del món rural on la igualtat de gènere està absent, alhora que destaca , per altra banda, una nova tendència de dones emprenedores que supera en originalitat i iniciativa als homes.
protagonistes | 28/05/2018


Sílvia de Casa Miquela (Foto: instagram, Dones Món Rural)

Cristina Mora Cobos.-  L'escenari del món rural està caracteritzat per un predomini dels homes ja que les dones a les comarques rurals representen el  49,47%, mentre que a l'entorn urbà representen el 51,2%. L'envelliment és també una de les característiques de la població rural, on el percentatge més alt correspon a les dones. I també observem que les dones joves marxen més que els homes de les comarques rurals. Pel que fa al temps destinat a les tasques de la llar i la família, la dona dedica 5 hores 31 minuts  al dia mentre que els homes no arriba a les 2 hores, segons el  "Diagnóstico de la igualdad de género en el medio rural" de 2011 de Magrama, darreres dades amb què comptava l'anàlisi.

"En el món rural és possible que hi hagi una mica més de feina  per fer que en el món urbà, en el sentit d'arribar a aquesta paritat i equitat a l'hora d'aconseguir que les dones participin, proposin i emprenguin en el mateix nivell que els homes. Venim d'un punt de partida més tradicional, on la feina de la dona encara és més invisible, més de cara endins, i el repte era una mica més difícil. I alhora el context no ajudava perquè no hi ha tants serveis, no hi ha l'opció de dotar d'ajudes o serveis que facilitin la incorporació de la dona al món laboral

Per exemple, si no hi ha llar d'infants al poble, és més difícil, ja que hem adjudicat la cura dels nens i la gent gran a les dones, i estem fent que les dones s'hagin de quedar a casa i sense treballar més temps. I a vegades aquesta manca de serveis no ajuda que acabem de trencar això", valora Marc Riera, director de la Fundació Món Rural, que va col•laborar en la realització del Programa dona rural 2016-2020.

Però hi ha tendències que estan canviant, segons l'informe, com és el de la formació, on la majoria de persones amb estudis superiors en la franja d'edat dels 30 als 49 anys són dones, amb percentatges més alts a les zones rurals. Fins ara la situació havia estat la contrària, ja que a la franja d'edat dels 50 als 65 anys, són més els homes amb estudis superiors, accentuant-se la diferència en les zones rurals. En canvi, la gran majoria de les dones ocupades al món rural ho són al sector serveis, ja que la resta de sectors tenen una clara masculinització. Les desigualtats en les condicions laborals són prou evidents també en l'àmbit rural, segons constata l'estudi,  i són els homes els que concentren la major part dels contractes laborals a temps complet. Igualment, l'atur registrat és superior en les dones,  ja que la dona tradicionalment ha assumit les responsabilitats familiars i de cura, i en aquest terreny hi ha una manca de corresponsabilitat.

Poques sí, però més emprenedores
Si mirem el paper actual de la dona emprenedora en el món rural, veiem que aquí s'estan produint canvis substancials, ja que el pes de les dones en les activitats emprenedores en fase preliminar i les que comencen és superior que el dels homes. Segons l'estudi del Global Entrepreneurship Monitor (GEM) de Catalunya del 2015, en relació al 2014 hi ha hagut més processos emprenedors potencials i naixents liderats per dones que per homes. 
 


Aurora d'Aromik (Foto: instagram, Dones Món rural)
 

"La incorporació de la visió de la dona, com és una visió nova, no marcada per la història i la tradició, moltes vegades trenca esquemes habituals del que s'està fent i per tant s'empren en coses una mica diferents, com la diversificació, noves oportunitats, exploració de nous vessants dins el sector agroalimentari, nous plantejaments en el turisme rural, en la transformació d'aliments... I aporten trets diferencials, com la comunicació amb xarxes socials, ser capaces d'establir noves relacions amb els consumidors de manera que participin fent visites, obrint noves produccions... És el mateix que quan en un territori hi apareixen els neorurals, que venen amb idees diferents", destaca Marc Riera.

En canvi, les empreses continuen estant majoritàriament dirigides per homes i no hi ha paritat de gènere en cap dels 11 Grups d'Acció Local de Catalunya (entitats encarregades de gestionar els ajuts Leader de la Política Agrària Comuna). Només el grup del Ripollès s'apropa una mica més, amb un 41% de dones involucrades en els òrgans de decisió.

Una bona dada és, però, la referida a la representativitat de les dones a les cooperatives de treball, ja que així com els anys 2014 i 2015 la presència de les dones en el consell rector de les cooperatives era minoritària, l'any 2016 van passar a ser majoria i representaven el 59% dels membres.

Desequilibris alts en el món de la pagesia
Si analitzem per això la situació de la dona en el sector primari, en la pagesia, trobem que el desequilibri és molt alt, ja que la gran majoria dels caps d'explotacions agràries són homes, i encara és més difícil trobar dones al capdavant d'explotacions en zones rurals. Segons les dades extretes de l'estudi,  a Catalunya, gairebé dues terceres parts de les explotacions són titularitat d'homes (60,67%) i només un 28,64% de dones.  Cal recordar que la llei sobre titularitat compartida de les explotacions agràries no va entrar en vigor fins el 2012.

"Partim d'una situació històrica d'invisibilitat, on les titularitats de les explotacions agràries i els que estaven al capdavant històricament eren els homes, i també dels negocis. D'alguna manera qui consta al capdavant de les cases són els homes, però en canvi les dones són el pal de paller de les feines a la casa, poc visibles, de portes endins. Des de la gestió a tenir cura dels descendents i els ascendents", contextualitza el director de la Fundació Món rural.

Pel que fa a la mà d'obra assalariada a les explotacions agràries més del 89% en la majoria de les comarques són homes.  A excepció de la Conca de Barberà, l'única comarca on hi ha més dones assalariades que homes. Però la tendència és que la incorporació de la dona al sector agrari és minoritari: el 2015 del total de joves que es van incorporar, un 75,9% eren homes,  mentre que el 24,1% eren dones. Tot i que el percentatge de dones que s'incorporen a les comarques rurals és més important que a les zones urbanes. Per altra banda, a les cooperatives agràries sí que hi ha hagut un petit increment del percentatge de dones sòcies de cooperatives, que va passar del 2,6% en el  període 2013-2015, al 21,04% l'any 2015. No es tradueix per això en una presència major als consells rectors i continuen havent-hi poques dones en tasques de presidència o gerència.

"És un món masculinitzat on encara hi ha molta feina per fer. Si tu mires quins són els representants del sector agroalimentari costa trobar-hi dones. En les cooperatives agràries veiem que en els òrgans de decisió encara hi ha molta feina per fer. El món rural encara és molt masculí i potser s'està trencant una mica aquesta tendència però cal treballar més, perquè necessitem que tothom proposi, emprengui i participi, i això vol dir trencar els rols tradicionals i  afavorir la visibilització del paper de les dones", conclou Marc Riera

Programa dones rural 2016-2020 del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya:

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Dia de les Escriptores
16 de desembre ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som