Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Un oasi a la Titan
Desert del Marroc. Dunes, muntanya, calor, quilòmetres i una bicicleta. Un grup de dones valentes s'atreveixen amb una de les proves més exigents de l'esport i s'uneixen com a equip en una competició individual. Porten en l'ànima els valors de la companyonia, l'esforç i el sacrifici i van a pel repte de les seves vides.
esports | 27/04/2018

Jéssica Pérez.- Són 30 dones que només han practicat ciclisme com a hobby però que s'atreveixen amb un dels reptes més durs del món sobre la bicicleta, la Titan Desert. El projecte 'Desert is female' va néixer en la botiga Doménica de Barcelona, especialitzada en articles de ciclisme per a la dona. Conta Marta Garciapons, ideòloga i integrant de l'equip, que la resposta rebuda a la seva crida via xarxes socials els va sobrepassar: "preteníem fer un grup de 20 dones però crèiem que amb sort arribaríem a 10. Vam llençar la convocatòria i vam rebre 225 sol•licituds. Ens va sorprendre moltíssim perquè això volia dir que sí que hi havia dones disposades a anar a la Titan però que no trobaven la manera". I la manera va ser juntes. "El ciclisme per a la dona és molt més social, ens agrada anar en equip i passar-ho bé més que competir. Aquest projecte no funcionaria amb un grup masculí, caldria plantejar-ho d'una altra manera", explica Garciapons.


Les dones de Doménica                                                                                    (Foto cedida per Marta Garciapons)

Després del devessall de candidates a formar part de l'equip es van veure obligats a fer una tria per seleccionar les integrants del grup final, que es va ampliar a 30 places. Havien de ser corredores totalment amateurs i capaces de seguir un pla d'entrenament i preparació, per la qual cosa es van descartar a aquelles que vivien lluny. Es van realitzar entrevistes i es van escollir a les 30 valentes que del 29 d'abril al 4 de maig recorreran en les seves bicis els més de 600 km de desert marroquí que té la prova.

Per liderar a aquest equip necessitaven a algú amb experiència i Sara Carmona va ser la millor opció: "Jo ja havia fet un repte amb 30 noies l'any anterior als Monegres i ara mateix crec que sóc l'única dona que es dedica a fer reptes d'aquest tipus en el ciclisme. A més, també he corregut la Titan".


L'equip en una de les seves sortides (Foto cedida per Marta Garciapons)

Sap el dur que és no només els sis dies de carrera sinó l'esforç previ, així que està intentant preparar a les corredores de la millor manera possible: "treballem diferents aspectes com la resistència, l'acumulació de molts quilòmetres, el treball en grups més petits per nivells, la convivència... És un treball físic i mental perquè allí és molt important tenir cap i saber afrontar qualsevol situació amb la qual et puguis trobar". A més, estan rebent classes de nutrició, navegació, mecànica...

I en aquest treball de preparació previ es troba Laura Solvas, dona treballadora i mare de dos nens de 3 i 7 anys, que es va apuntar al repte per "un instint emocional i irracional". No havia practicat esport mai i va començar a agafar-li el gust a la bici en conèixer a la seva parella. Ara és ell qui ha renunciat a la Titan per quedar-se amb els nens i que ella pugui viure l'experiència: "El que em fa tirar cap a davant és el fet d'anar en equip, sola segurament no m'hagués atrevit. Més que el nivell esportiu el que ressalta del grup és la qualitat humana, saps que a qualsevol moment de debilitat elles seran allà. Ja he avisat que ploraré molt perquè trobaré a faltar els meus fills i m'hauran de consolar". S'aixeca cada dia a les 6 del matí per entrenar abans de començar la seva rutina habitual. Sent que li està llevant temps a les seves criatures però els educa des del millor exemple, el del sacrifici i l'esforç per aconseguir metes. I no vol ni entrar a la pàgina web de la Titan Desert: "hi ha un comptador dels dies que queden i segons l'estat d'ànim que tingui aquest dia no puc veure-ho perquè entro en pànic".

El repte s'acosta.El 29 d'abril arrenca la 13a edició de la Titan Desert, en la qual s'ha multiplicat per tres la presència femenina, en part gràcies a Doménica, per les 30 que van i part de les descartades que han decidit apuntar-se pel seu compte. Aquest projecte ha aconseguit animar a moltes dones però encara són una minoria, 70 de 600 inscrits. "Aquest any aconseguirem que en 2019 vagin moltes més perquè demostrarem que és possible, que elles també poden fer-ho", vaticina Marta Garciapons. Aquest grup de titans van amb un objectiu clar, acabar totes i arribar l'últim dia a meta juntes, com a símbol de la cohesió i l'esperit d'equip que les inunda. No es tracta de competir, d'arribar abans que l'altre; per a elles no hi ha rivals, hi ha companyes. Són un oasi de fraternitat en la prova més extrema del ciclisme.

Altres notícies
Laia Palau: “Amb 40 segueixo igual de motivada| esports | 25/05/2020
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som