Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’ADPC obre una nova temàtica d’estudi i analitza el tractament informatiu de les persones amb discapacitat o diversitat funcional
Una recerca realitzada per la periodista Laia Serra Valls, amb Maria del Mar Diaz Rodriguez, des de l’ADPC en col•laboració amb ECOM, moviment associatiu de la discapacitat física, porta el focus d’atenció a un tema cabdal per a assolir la societat igualitària i inclusiva que defensem com a feministes.
comunicació | 20/04/2018

Redacció.- L’anàlisi, elaborada a partir d' una mostra de quatre mesos no consecutius de cinc diaris generalistes, mostra amb dades quantitatives la poca representació de les persones amb discapacitat o diversitat funcional a la premsa; la seva baixíssima participació com a fonts d’informació, inclús quan són l’objecte de la informació; analitza qualitativament el tractament de les temàtiques en què apareixen o el llenguatge utilitzat, entre d’altres resultats que es van presentar el passat dilluns 9 d’abril a Caixa Fòrum de Barcelona.
Per definir els indicadors de l’anàlisi s’ha pres com a referència el Decálogo para un uso apropiado de la imagen social de las personas con discapacidad (2a Edición. 2011) elaborat per la Comisión de Imagen Social de la Discapacidad y Medios de Comunicación del CERMI Estatal -el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat. També s’han consultat altres documents amb recomanacions i/o intencions, com ara la Declaración de Salamanca , arrel del I Encuentro “Periodismo y Discapacidad” del 2004; la Guía de Estilo sobre Discapacidad, 2006, i el Manifiesto de Constitución del Comité de Apoyo a las Personas con Discapacidad en los Medios Audiovisuales, del 2007. L’estudi ha constatat que no existeixen realment unes recomanacions tangibles, aplicables a la pràctica periodística i amb perspectiva de gènere.

L’aspecte del gènere ha estat tingut en compte en aquest anàlisi, malgrat no tenir cap referència de recomanacions específiques; s’ha mostrat com de la mostra recollida, de 341 peces, només 46 tenen algun element de gènere i tan sols 5 toquen directament la qüestió de la discriminació per sexe o la perspectiva de gènere en l’abordatge d’alguna malaltia o situació i moltes passen tangencialment per les qüestions de cura.

De la mateixa manera, la violència masclista també s’ha observat, tot constatant la poca presència i poca especialització en el tractament. Tanmateix, les conclusions de l’anàlisi apunten a futures anàlisis més específiques, necessàries per conèixer millor aquestes qüestions.

En l’acte "Com representen els mitjans les persones amb discapacitat?" de presentació dels resultats, van participar-hi Marta Corcoy de l'ADPC, que va recordar el pes de la recerca en l’organització des dels seus inicis, amb la publicació d’El sexe de la notícia, o les continuades anàlisis d’impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans que es realitzen des de fa deu anys. També Montserrat Garcia Blasco, d'ECOM, va acompanyar a la taula la responsable de l’anàlisi i de l’informe de resultats, Laia Serra Valls, tot exposant algunes dificultats pels moviments socials de la discapacitat, i especialment per les dones amb diversitat funcional, per aparèixer als mitjans de forma visible i equilibrada, sense estigmes o estereotips i amb un paper actiu en la societat.

Els rols de les persones amb discapacitat o diversitat funcional i altres elements que intervenen en la reproducció d’estereotips són analitzats en l’informe, que es pot consultar al web de l’ADPC. Per exemple, els continguts informatius molt poques vegades tracten temes d’interès per aquest 10% de la població que es calcula que té alguna discapacitat, com ara l’autonomia personal o l’accessibilitat, ni es posa el focus en les barreres, com recomanen tots els documents consultats, per diferenciar-les de la discapacitat en si i promoure socialment la seva eliminació per millorar la qualitat de vida de moltes persones amb diversitat funcional.

El projecte, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, té com a objectiu aportar informació i elements per al debat i la necessària interacció entre els àmbits periodístic i de la discapacitat, i per a una pràctica comunicativa i periodística que garanteixi l'exercici dels drets de les persones amb discapacitat o diversitat funcional. Les entitats que han albergat el projecte, així com la impulsora d’aquest anàlisi, emfasitzen la continuïtat que pot tenir aquesta línia de treball, amb la implicació de tots els agents -administracions, ciutadania, mitjans i periodistes, etc.- per sumar esforços i continuar aprofundint en aquest tema. Tant per tenir en compte i en tot cas debatre els indicadors i dades presentats, i d’altra banda per treballar en unes noves Recomanacions que ajudin al treball periodístic en la informació sobre una realitat sovint desconeguda per assolir una societat igualitària i inclusiva.
 

 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Dia de les Escriptores
16 de desembre ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som