Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Sant Jordi, sí, però els llibres són per a tot l'any
M. Eugenia Ibáñez.-Està bé això de comprar llibres per Sant Jordi. És bo respectar la tradició i apropar-se a les llibreries, encara que aquest dia hagi de fer-ho a empentes per tot arreu. Però l'interessant, el més atractiu, és mantenir el costum tot l'any. Per aquest motiu la relació que segueix a continuació és àmplia i variada, prolongable també més enllà de les 10 de la nit, l'estiu i els diumenges, que, segons les enquestes, concentren els hàbits de lectura. Els nostres suggeriments es limiten a 15 títols, una mica de tot, insuficients per a tot l'any, segur, perquè vostè, lectora, no està inclosa entre el 40% dels espanyols que mai s'apropa a un llibre, segons l'última enquesta realitzada per la Federació de Gremis d'Editors. El que es perden!.
tendències | 16/04/2018
 • Objeto de amor, de Edna O’Brien

Sense grans presses, però ja sense pausa, les obres d'aquesta autora van arribant a les llibreries espanyoles. Com a mostra de la lentitud d'aquestes traduccions n'hi ha prou amb dir que la primera novel•la de la trilogia Las chicas del campo va aparèixer a Anglaterra el 1969 i no va arribar a aquestes terres fins a cinquanta anys després. Un temps d'espera excessiu per a una literatura de qualitat, d'una exquisida precisió narrativa i que afronta la situació de la dona amb rigor. El llibre que presentem es publica a Espanya per primera vegada. Es tracta de relats escrits entre 1968 i el 2011, un conjunt que sintetitza la narrativa d'aquesta autora amb temes recurrents en la seva obra, però abordats des de diferents angles, la pèrdua, la solitud, la repressió del sistema escolar, de la família, de l'església i de la societat patriarcal, amb dones que no es resignen a matrimonis problemàtics i que deixen enrere els problemes a la recerca de la llibertat.

Edna O'Brien (Tuamgrance, Irlanda, 1930), va estudiar Farmàcia, va treballar a Berlín i es va traslladar a Londres, on resideix. Ha escrit poesia, teatre, rigoroses biografies i novel•la, traduïdes al castellà, La luz del atardecer i Las sillitas rojas.

Lumen - 384 pàgines - 20,90 euros
 


 

 • Venjaré la teva mort, de Carme Riera

Tercera incursió de l'autora en el gènere policíac, una novel•la negra que com en les dues precedents inclou peculiars dosis d'humor i ironia que aconsegueixen un registre propi. Les tres obres, a més, toquen de reüll el món de l'ensenyament. En L'estiu de l'anglès la narració gira al voltant d'un curs a Anglaterra, a Natura quasi morta apareixen alumnes Erasmus i ara la protagonista és assídua a un curs d'escriptura a l'Ateneu Barcelonès. Al marge d'aquesta afició, aquesta detectiu privada ha d'investigar la desaparició d'un empresari català, i en el curs d'aquesta investigació apareixeran les xacres de la societat actual, corrupció, abús de poder, pederàstia, impunitat en el delicte i, en definitiva, aquest catàleg de denúncia social al qual s'ha d'ajustar la novel•la negra.

Carme Riera (Palma de Mallorca, 1948), catedràtica de Literatura Espanyola, professora en diverses universitats estrangeres i una de les vuit dones presents a la RAE, es va donar a conèixer el 1975 amb el llibre de relats Te deix, amor, la mar com a penyora. És autora d'una trentena de títols, l’últim: Les darreres paraules.

Alfaguara / Edicions 62- 232/256 pàgines - 18,90 euros

 

 • La mà que prenia la meva, de Maggie O’Farrell

Les traduccions al català d'obres d'aquesta autora no han tingut en compte la data de la seva aparició en la versió original en anglès, de manera que la novel•la que ara presentem es va publicar sis anys abans que Ha de ser aquí Aquest deu ser el lloc l'última novel•la de O'Farrell i, fins a la data, la del seu major èxit. Aquesta distància en el temps no afecta l'interès de l'obra i si ajuda a comprendre millor la trajectòria que ha seguit l'escriptora, un valor en alça de la narrativa anglosaxona actual. La novel•la presenta la vida de dues dones separades per dècades. La primera abandona la seva vida plàcida al camp i es trasllada als ambients bohemis del Soho londinenc dels anys cinquanta. La segona resideix al Londres actual i després de la seva maternitat pateix trastorns de memòria. Les dues històries, com la seva obra en general, amb l'aparença de relats senzills tenen un rerefons inquietant per afrontar l'amor, les pors i la complexitat familiar.

Maggie O'Farrell (Irlanda del Nord, 1972), ha treballat com a periodista i ha escrit set novel•les – La extraña desaparición de Esme Lennox, Instrucciones para una ola de calor i un llibre de memòries.

Libros del Asteroide / L'Altra Editorial - 340/368 pàgines - 23,95 euros

 

 • No tornarà a passar,  d'Inge Schilperoord

A Inge Schilperoord (La Haia, 1973) sempre li va agradar escriure, va començar contes i relats que podrien haver-se convertit en novel•la, però només va acabar un text i pel qual va recórrer a les seves experiències com a psicòloga forense i assessora de la policia. L'obra resultant s'ha convertit en una excel•lent primera novel•la que afronta amb delicadesa extrema la ment d'un home, acusat de pedofília i posat en llibertat per falta de proves, la seva lluita per evitar els errors comesos i el seu sofriment davant la temptació. El protagonista, un home de 30 anys, viu en un barri inhòspit amb una mare controladora, amb un treball poc agradable, opta per continuar pel seu compte la teràpia iniciada quan va ser detingut. Tot funciona amb normalitat fins que coneix a una veïna mare d'una nena petita amb la qual manté una tranquil•la relació, però que també desperta els seus sentiments, el seu dolor i la seva esperança.

Catedral - 240 pàgines - 19,50 euros

 

 • Necesitamos nombres nuevos, de NoViolet Bulawayo

Per què no arriscar-se al descobriment de noves veus literàries? L'aparent risc pot tenir la compensació de trobar narratives que aporten continguts i veus diferents, i aquest pot ser el cas de la primera novel•la d'aquesta autora, nascuda el 1981 a Zimbabwe i formada als Estats Units. Necesitamos nombres nuevos segueix a una nena de 10 anys a les barraques d'un llogaret que entre jocs i incursions en les finques de veïns benestants recorda fets que res tenen a veure amb una infància feliç, accions dels paramilitars que destrueixen habitatges, tancament de col•legis i absència d'uns pares obligats a fugir. La nena busca la protecció d'un familiar que viu a Amèrica, però aquest canvi no li lliura de sacrificis i contradiccions.

Salamandra - 256 pàgines - 18 euros
 


 

 • Els ulls embenats, de Siri Hustvedt

De vegades és interessant recapitular en la trajectòria d'una autora del nostre grat per conèixer el camí recorregut al llarg dels anys. Així que si vostè admira les novel•les d'aquesta autora probablement tindrà curiositat per saber quina va ser la seva estrena literària. I si no ha llegit, per exemple, ni Todo cuanto amé, ni Una súplica para Eros, ni Elegía para un americano, ni El mundo deslumbrante, és una bona recomanació que li dediqui unes hores a Els ulls embenats, la seva primera novel•la, apareguda el 1992, i ara reeditada. L'obra té quatre episodis independents amb el nexe comú d'una estudiant de Literatura de la Universitat de Columbia que va presentant els personatges que coneix en diverses circumstàncies, un home que vol que li descrigui els objectes que veu, un fotògraf que interfereix en vides alienes, malalts psiquiàtrics i una suplantació de personalitat per part de la protagonista. Històries i personatges inquietants, perversos de vegades, amb la maldat apuntant en cada relat.

Siri Hustvedt (Minnesota, 1955) és llicenciada en Filologia Anglesa, ha escrit poesia, relats i assajos.

Seix Barral / Edicions 62  - 224 pàgines - 18 euros

 

 • Doble fondo, de Elsa Osorio

Pot resultar estrany, però aquesta novel•la es va publicar abans a Itàlia que a l'Argentina, on va néixer la seva autora, i les seves obres també tenen més èxit a l'estranger que al país que la va veure néixer. Aquest aparent desamor potser s'explica pel contingut de la seva narrativa que incideix en ferides encara obertes, en històries de l'última dictadura argentina que molts volen oblidar. Aquest va ser el cas de A veinte años, Luz,  sobre els nens robats, i ho és ara amb Doble fondo, novel•la que recorda els vols de la mort i narra la història d'una militant montonera segrestada al costat del seu fill i que acaba pactant la seva llibertat amb els militars. L'obra arrenca el 2004 amb l'aparició del cadàver d'una doctora en un poble de França. La periodista que cobreix la notícia descarta el suïcidi i investiga a la dona, amb doble nacionalitat francesa i argentina. I així reconstrueix la vida de la morta i l'obsessió d'un assassí. L'autora s'ha documentat amb testimonis de supervivents de la dictadura argentina.

Elsa Osorio (Buenos Aires, 1952) ha escrit, assajos, relats -- Callejón sin salida-- y sis novel•les, entre les quals, Cielo de tango i La Capitana.

Tusquets - 336 pàgines - 18,50 euros - ebook, 13,99

 

 • Quant surt la reclusa,  de Fred Vargas

Dotzena novel•la protagonitzada pel comissari Jean Baptiste Adamsberg i, segons l'opinió d'alguns crítics, la més ambiciosa de la sèrie que va començar el 1991 amb El hombre de los círculos azules, traduïda a 35 llengües i de la qual s'han venut milions d'exemplars en tot el món. La narració comença amb la mort de tres persones grans a causa de les picades d'una aranya coneguda vulgarment com la reclusa, poc comú però no letal. El comissari inicia la seva investigació i per estranyes vies, alguna cosa usual en ell, connecta els fets amb una altra classe de recluses, les que en l'edat mitjana penaven culpes pròpies i alienes aïllades voluntàriament en cel•les segellades. El comissari busca el motiu pel qual la picada de les aranyes resulti ara mortal igual que aquestes dones optaven per renunciar a la vida.

Frédérique Audoin-Rouzeau (París, 1957) va optar pel pseudònim de Fred Vargas per evitar que la identifiquessin com a autora de novel•la policíaca en ingressar al Centre d'Investigació Científica. L’alies era també el cognom de la seva germana bessona Joëlle, pintora, i una espècie d'homenatge a Ava Gardner a la pel•lícula La condesa descalza. És arqueozoóloga i va treballar a l'Institut Pasteur. Al marge de les obres del comissari Adamsberg ha escrit la trilogia Los tres evangelistas i diversos treballs científics i assajos amb el seu propi nom.

Siruela / Amsterdam - 400 pàgines - 21,95 euros

 

 • Declaración: cuentos reunidos, de Susan Sontag

No es va prodigar l'autora amb els relats, que va publicar esporàdicament al llarg de la seva vida sense ordre establert, i potser per això és més important aquest llibre perquè, per primera vegada, apareixen tots junts, completant l'edició de Yo, etcétera, apareguda el 1977. Declaración inclou onze relats, tres més que en el citat volum, un d'ells, Parsifal, mai traduït al castellà. La lectura descobreix a la Sontag més íntima, l'evolució des de l'adolescència d'una de les veus intel•lectuals nord-americanes més compromeses de l'últim terç del segle XX, la pensadora que aconseguia despertar la inquietud del lector/a i canviar-li el ritme del pensament. Catorze anys després de la seva mort, val la pena recuperar a aquesta insubstituïble autora.

Susan Sontag (Nova York, 1933-2004), escriptora, assagista, dramaturga, filòsofa. Va publicar novel•les -- El benefactor, el 1963, En América, El amante del volcán--, assaigs --Contra la interpretación, Estilos radicales--, va criticar durament la política militar dels Estats Units i es va preguntar si l'atemptat de les Torres Bessones no seria conseqüència d'aquests errors. Va ser Premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 2003. Està enterrada en el cementiri de Montparnasse, París.

Literatura Random House - 352 pàgines - 19,90 euros 

 • Maria Aurèlia Capmany. L’època de una dona, de Agustí Pons

La primera edició d'aquesta biografia es va publicar fa vuit anys i la que ara presentem correspon al volum especial, commemoratiu del centenari del naixement d'aquesta polifacètica dona, novel•lista, assagista, actriu, dramaturga, militant d'esquerres... i feminista en totes i cadascuna de les seves activitats. El llibre és, a més, un interessant i documentat recorregut pel segle XX, amb un completíssim índex onomàstic de llocs i noms que permet seguir la història política i cultural de Catalunya. S'inclouen bibliografia i relació de la pràctica totalitat d'articles publicats sobre l'escriptora.

El llibre d'Agustí Pons, periodista i escriptor, permet mantenir viva la memòria i l'obra de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918 - 1991), els seus orígens familiars, la seva vida privada, els seus inicis com ensenyant després de llicenciar-se en Filosofia, la seva activitat teatral en col•laboració de Ricart Salvat i el seu pas per l'ajuntament de Barcelona, amb l'alcalde Pasqual Maragall com a regidora de Cultura.

Meteora - 475 pàgines -22 euros

 

 • Mejor la ausencia, de Edurne Portela

L'autora se suma a la llista d'autors bascos que a través de la novel•la intenten explicar, o potser explicar-se, què va passar a Euskadi en els anys de violència. Portela recorre a una família destruïda pel seu entorn i que molt bé pot representar el microcosmos d'aquesta societat, amb un pare autoritari, una mare submisa i quatre fills que són una mostra d'altres tants comportaments i ideologies. La trama abasta tres dècades, des de 1979 fins al 2009, i té com a narradora a la filla petita que serà qui descrigui l'ambient de la marge esquerra del Nervión, dominada per ETA, el Gal, l'atur, les drogues i la violència. La novel•la és un camí d'anada i tornada de la protagonista, la seva sortida d'Euskadi i el seu retorn per comprovar que s'enfronta a una situació no resolta. Una novel•la que recorre a la ficció per descriure una versió més de la realitat.

Edurne Portela (Santurce, 1974) és doctora en Literatures Hispàniques i ha fet la seva carrera docent als Estats Units. Mejor la ausencia és la seva primera novel•la, però ha escrit diversos treballs científics i l'assaig El eco de los disparos

Galaxia Gutenberg, 234 pàgines - 19,90 euros

 

 • Medio ambiente y salud, de Carme Valls-Llobet

Les causes de les malalties són les mateixes per a homes i per a dones? Algunes sí, però no totes. La doctora Valls-Llobet exposa en aquest llibre els problemes ambientals com l'origen de nombroses malalties i trastorns de la salut que afecten tots dos sexes però demostra a través dels darrers estudis científics que el cos de la dona és més vulnerable a la contaminació en el medi domèstic i en el laboral. Molts dels tòxics ambientals, insecticides, dissolvents o metalls pesants poden acumular-se en especial en el cos femení pel seu més gran contingut en cèl•lules grasses, el que implica que la dona pot actuar com a bioacumulador químic, amb repercussions en la salut reproductiva, la fibromiàlgia, la sensibilitat química o fins i tot l'increment del càncer de mama.

Carme Valls-Llobet (Barcelona, 1945) és especialista en Endocrinologia i en Medicina amb perspectiva de gènere. Dirigeix el programa Medicina, salut i qualitat de vida. Les seves darreres publicacions han estat Mujeres invisibles y Mujer, salud y poder.
Edicions Càtedra - 520 pàgines - 25 euros

 

 • Y llovieron pájaros, de Jocelyne Saucier

La primera obra d'aquesta autora que es tradueix al castellà arriba precedida amb l'aval de l'èxit literari entre els lectors i lectores en llengua francesa i un suggerent llistat de premis al seu país, Canadà. La trama de la novel•la és suggerent. Tres ancians que estimen la llibertat opten per retirar-se i viure en els boscos del nord de Canadà. La tranquil•litat d'aquest refugi és alterat per una fotògrafa que busca a un dels tres homes, supervivent dels Grans Incendis. Després arribarà una dona de vuitanta anys que altera la rutina en aquell racó secret del bosc. La vida del grup canviarà i alguna cosa especial sorgirà entre tots ells.

Jocelyne Saucier (Nova Brunswick, 1948) és llicenciada en Ciències Polítiques i periodista. Ha escrit quatre novel•les.

Editorial Minúscula - 192 pàgines - 18,50 euros
 


 

 • Antología de poetas españolas

Aquest volum se suma a la ja llarga sèrie d'antologies sobre poesia i poetes però aporta el valor afegit de permetre un ràpid recorregut pel temps i una selecció dels millors poemes signats per dones al llarg de la història, moltes d'elles oblidades per la seva mateixa condició de dona. Són tretze les antologades, des de Santa Teresa de Jesús fins Susana March, des de les escriptores religioses, fins a les avantguardistes de la generació del 27, passant per les romàntiques i les barroques, totes espanyoles llevat de la peruana Amarilis i la mexicana sor Juana Inés de la Cruz. Una selecta selecció per assaborir sense presses.

Alba Editorial - 406 pàgines - 19,50 euros - ebook 9,99 euros

 

 • Un cóctel propio, de Laura Becherer i Cameo Marlatt

Pot una obra literària, o la seva autora, inspirar una beguda alcohòlica, un còctel per a ser més concrets? La resposta es pot trobar en aquest volum la lectura del qual pot convertir-se, a més, en un joc consistent en confrontar el resultat de la copa proposada amb la personalitat de l'escriptora que la va inspirar. En qualsevol cas, el llibre és original i inclús divertit. Cinquanta còctels els components dels quals han estat suggerits per autores famoses de tot el món, clàssiques com Jane Austen, Simone de Beauvoir, Virginia Woolf o Sylvia Plath, i altres actuals com Margaret Atwood, Toni Morrison i J.K. Rowling. El llibre inclou els perfils biogràfics de les autores escollides i les il•lustracions dels còctels. És aconsellable triar per Sant Jordi un llibre d'aquestes autores i compaginar la seva lectura amb el còctel corresponent al costat.

Nordica libros - 130 pàgines - 19,50 euros
 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som