Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Visibilitzar les nenes i les dones científiques
Avui en dia vivim en una gran revolució científica i tecnològica que ens ajuda en tots els àmbits de la nostra vida. Però la ciència no pot ser vista com a cosa freda i difícil, sinó que ha de connectar amb l’art i la cultura a través de les escoles. Reduir la fractura social i de gènere en matèria tecnològica és un dels reptes que ha acceptat el primer tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello.
glocal | 21/03/2018

Esther Molas.- Aconseguir que Barcelona s’identifiqui amb Ciutat de Ciència és un objectiu que ha de començar per les escoles, lloc on les nenes i els nens desenvolupen totes les idees i projectes entorn l’experimentació, la curiositat i l’aprenentatge. Un primer pas per visibilitzar el treball de les científiques va ser inaugurar el passat 16 de març la primera jornada “Nenes, dones i ciència” al Parc Tecnològic Barcelona Nord. Aquesta activitat va comptar amb una taula rodona de científiques, amb un monòleg d’Helena González i el lliurament de diplomes a alumnes dels centres participants en el programa Vocacions científiques i tecnològiques de diverses escoles barcelonines.

Pisarello va dir en la inauguració que “la ciència és un projecte de mirada llarga que aporta enormes beneficis socials i econòmics a la ciutat”. També va explicar que “els valors inherents a l’activitat científica són bàsics per eradicar prejudicis i fanatismes, cal valorar molt la llibertat d’investigació i l’intercanvi d’idees. Per això, des de l’escola hem d’ajudar a les nenes que volen dedicar-se a la ciència. Aquesta jornada es fa avui aquí, però l’any vinent esteu convidats i convidades al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, perquè volem donar molta importància a les vostres vocacions científiques”, va afegir el primer tinent d’alcaldia i president de Barcelona Activa.

La taula rodona, moderada per la periodista Marta Cáceres, va mostrar que encara falta molt temps per trencar el sostre de vidre en l’àmbit científic. Mònica Roca, CEO d’IsardSAT i mentora del programa Vocacions Científiques de Barcelona Activa, va aconsellar a les nenes presents que “heu de tenir passió per una cosa que us agradi molt. D'aquesta manera el vostre treball serà el vostre hobby. Jo volia ser astronauta però ara tinc la meva empresa de satèl•lits. En la meva vocació científica vaig voler una beca i un professor em va ajudar. La meva mare no entenia perquè jo volia ser astronauta però em va donar suport sempre”. Roca va estar a l'Agència espacial a l’edat de 25 anys i recorda que no va ser fàcil ser dona allà, però que  lluitant s'aconsegueixen els objectius. “La societat té una assignatura pendent amb les científiques”, va denunciar.


Un moment de la Jornada amb les ciéntifiques convidades (Foto: Esther Molas)

Cristina Canal, investigadora del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal•lúrgica de la UPC, va estudiar Química i va fer la tesis doctoral sobre teixits i llana. “Em va agradar molt investigar els teixits de llana. Llavors vaig decidir investigar. Us aconsello tenir curiositat i no tenir vergonya ni por. Cada vegada, a les reunions hi ha més noies, més dones. A mi em va ajudar molt l'exemple dels pares que treballant i treballant s'aconsegueixen coses”, va dir a les nenes de la sala.

Inés Mora, alumna de 1r. de batxillerat del centre Barcelona Congrés, va comentar que “tinc clar que em vull dedicar a la ciència, a la bioquímica, i m’esforçaré molt per aconseguir el meu somni”. Ana Frau Marhuenda, professora participant en el programa Vocacions científiques i tecnològiques, va sentenciar que “les nenes tenen curiositat i tenen capacitat d'analitzar. El treball i la constància són fonamentals en l'estudi científic. Hem de visibilitzar més la seva feina, els seus projectes i treballs”.

Un dels moments més participatius de la jornada va ser quan Helena González, del grup de científics Big Van Ciencia, va fer un monòleg sobre enginyeria genèrica fent participar la mainada amb preguntes i respostes de caire científic. A l’acte també es van lliurarar els diplomes als alumnes dels centres participants del programa de vocacions científiques i tecnològiques de Barcelona.

Recordem que el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència va ser proclamat l’any 2015 per l'Assemblea General de les Nacions Unides que en la Resolució 70/474/Add.2 va proclamar l'11 de febrer de cada any com al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per tal de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència. D’aquesta manera s’intentarà eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits.

La jornada va estar organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona amb la col•laboració de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.
 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som