Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Europa és violeta. 8M Jornades al Parlament Europeu: "Empowering women and girls in media and ICT: Key for the future"
Potser ja no volem una habitació pròpia, potser es tracta de tenir un despatx propi, una casa pròpia i d'apropiar-nos de la nit, si també la nit, perquè "de camí a casa vull sentir-me lliure no valenta" resava una de les pancartes de la Manifestació del 8M celebrada a Brussel·las,
món | 19/03/2018


(Foto: Parlament Europeu)

Neus Molina.- Durant dos dies, i recentment finalitzat l'any 2017 on la paraula Feminisme ha ressonat fins i tot estampada a les samarretes d'Inditex, un grup de dones periodistes es van trobar al Parlament Europeu, a Brussel•les, per debatre des de la gènesi i la capital d’Europa els reptes de les dones als mitjans de comunicació i les TIC.

Assegudes a hemicicles semicirculars hereus de la disposició grega, periodistes de tota Europa van assistir a les jornades "Empowering women and girls in media and ICT: Key for the future".

Allí, un cop més, van assistir a la contraposició de dos models, dos pensaments, que de manera silenciosa s'escolen dins els postulats feminisme: l'individualisme vs la sororitat.

Les sharks i la síndrome de la impostora
Que les dones estem infrarepresentades en tots els àmbits laborals és un fet com també ho és que no ocupem posicions de poder. No obstant això, en la recerca de models femenins i de referents, sobretot per mostrar i engrescar les estudiants a dedicar-se a les professions que vulguin, encara que socialment estiguin "masculinitzades" (informàtica, enginyeria, medicina), es corre el risc d'assumir, el que la periodista i escriptora Marta García-Aller anomena, una “morfologia masculina”.

La dona-shark, la depredadora laboral que s'acosta a comportaments masculins clàssics, tals com la competitivitat o la falta d'escrúpols, segueix cohabitant en un sistema que reprodueix i còpia a l'heteropatriarcat. Un model que calca actituds i raonaments que s'engloben dins l'organització clàssica del treball, de la família o de la política "jo mano tu obeeixes, amb raó o sense". En el món capitalista on impera el make yourself a les dones se'ls demana que també elles siguin depredadores, que es facin a elles mateixes, sense l'ajuda del poble, l'estat o l'empresa.

Per Cecilia Bonefeld-Dahl directora de DIGITALEUROPE i una de les ponents de la primera taula Empowering women and girls:  "Les dones han de creure en elles mateixes, enviar CV, assistir als afterworks, fer networking amb els companys... Les dones són les que s'han de fer veure, assumir riscos posicionar-se en els conflictes”. Part del problema recau en la falta de confiança de les dones remarca Bonefeld-Dahl:  "els homes envien un CV encara que el seu perfil no s'ajusti. Les dones no. Elles són massa perfeccionistes, tenen por de no estar a l'altura. A vegades les dones ens autocensurem" Aquest comportament a més entronca amb el que s'anomena la síndrome de la impostora i que sobrevola constantment les dones en posicions de poder "Qui sóc jo per estar aquí? Quan se n'adonaran que no sóc prou bona?" Aquesta manera d'autoreferenciar-se fa que, per desgràcia, l'opinió de les dones no estigui prou representada per la mateixa por que no sigui prou vàlida. La pròpia autorepressió que enllaça amb anys de repressió social, familiar, escolar i laboral. Un superjò freudià gravat a foc.


(Foto: Parlament Europeu)

Sororitat i tsunami comunitari
Per García-Aller, un altra de les ponents de Brussel•les, a les dones se'ls exigeix més per ser dones, “un home pot ser mediocre a la seva feina o en el seu càrrec però una dona si ha arribat fins aquí, ha de ser brillant"
 
Així, aquests comportaments empresarials (socials i estructurals) es regeixen per models piramidals que en definitiva han estat instaurats històricament per homes. A dalt de tot de la piràmide (o al darrer pis del gratacel) Gordon Gekko, o la seva homòloga en la ficció cinematogràfica Sigourney Weaver a “Armes de Mujer”. A sota, per baix, els treballadors atemorits pel "Pare castigador" De nou, Freud.

I si l'empresària Weaver era una escaladora que no mirava enrere trepitges a qui trepitges, Melanie Griffith, al mateix film, un cop feta directiva, representava la sororitat quan davant la pregunta de la secretaria de si volia un cafè la resposta era "Prendré un cafè quan tu te'n preguis un amb mi".

Pel que fa al Parlament, i sense sortir de l'àmbit cinematogràfic, la sororitat (la germanor femenina) es va explicitar amb la darrera intervenció d'Asia Argento. L'actriu italiana i impulsora del moviment #metoo relatava com gràcies a la força de les seves companyes va poder denunciar la violació del productor Harvey Weinstein i va iniciar un tsunami mediàtic on les dones explicàven online assetjaments sexuals i laborals. Una onada de complicitat i empatia que per i gràcies a Argento també representa aquest nou feminisme.

D'aquesta manera, i des del bressol de la vella Europa dels diners i els òrgans de decisió, després d'un matí amb intervencions orientades a la dona i el seu paper dins l'empresa, la tarda es va tenyir de lila, es van posar (qui no les portes) les ulleres violetes i van reclamar fets i no paraules, fer lleis i respectar-les, posar en marxa el Conveni d'Istanbul i un llarg etcètera Una manera de fer política, de crear comunitat, d'educar, de fer empresa, molt més horitzontal contemplant els valors femenins de les cures, l'empatia i els pactes. Un sistema on contradient al llatí Plaute “Homo homini lupus est”, l'home (o la dona) no és un llop per l'home (o la dona). Perquè, i citant a l’ exsecretària d'Estat dels Estats Units, Madeleine Albright, "Hi a un lloc a l'infern per les dones que no ajuden a altres dones". Així que ajudem-nos. Perquè juntes som més fortes. (i no és només un eslògan o un tuit, és cert).

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som