Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Època de regals: Posa un llibre al costat del pijama
M. Eugenia Ibáñez.- De nou el tràfec de les festes i dels dubtes davant d'una llista d'obligats regals, o no, la forma i contingut dels quals no sabem com concretar. No ho dubtis, un llibre és sempre l'opció perfecta perquè és perfectament compatible amb el tradicional pijama, el recurrent sueter o aquest perfum que la tramposa publicitat converteix en l'ésser més atractiu del planeta al seu receptor o receptora. Com cada any, t'oferim diverses opcions de lectura per a tu i els teus éssers estimats. Tingues paciència i segueix el llistat fins al final, perquè segur que trobaràs títols i continguts que et convencin. Si ja has descartat la sensualitat del format paper per a les teves lectures, t'oferim diverses opcions de títols en digital perquè evitis caure en la temptació del pirateig. Aquest any s'han realitzat 374 milions de descàrregues il•legals, una mica menys que el 2016, però en qualsevol cas, un drama per a editors, autors i autores. La cultura no es pot permetre aquest greuge.
tendències | 24/12/2017
 • Alias Grace, de Margaret Atwood

Beneïdes siguin les sèries de televisió si permeten recuperar lectures oblidades. Aquest ha estat el cas d'Alias Grace, novel•la escrita el 1996, fins ara de difícil localització en llibreries i recuperada per una sèrie de Netflix i la nova edició que ara presentem. Imatges i llibre són compatibles però, en cas de dubte, segur que el plaer de la lectura serà superior. Margaret Atwood va investigar en arxius, diaris i actes judicials per reconstruir els fets verídics ocorreguts el 1843 a Canadà. Grace Marks, de setze anys, és condemnada a cadena perpètua com a còmplice dels assassinats de l'home per al qual treballava i la seva mestressa de claus. Anys més tard, un jove psiquiatre rep l'encàrrec d'avaluar a Marks per aconseguir el seu indult. Les converses entre tots dos van recuperant la història de la noia, emigrant irlandesa, maltractada en el sí de la seva família i en el treball, alhora que es descriuen els abusos del poder i la situació de la dona en l'època fins a arribar al dia en què es van cometre els assassinats. La novel•la té una estructura variada, amb cites textuals de les actes del judici, correspondència entre personatges de la novel•la i fins i tot breus poemes. La barreja perfecta d'una de les millors novel•les de l'autora.

Margaret Atwood (Ottawa, Canadà, 1939) ha escrit crítica literària, assajos, poesia, relats infantils i unes 30 novel•les. Eterna candidata el Nobel, el 2008 va obtenir el Príncep d'Astúries de les Lletres, i el 2000 va aconseguir el Premi Booker amb El asesino ciego. Altres títols de l'autora: La mujer comestible, La maldición de Eva, El cuento de la criadaPor último el corazón, Nada se acaba i Un día es un día.

Salamandra - 522 pàgines - 23 euros - ebook, 13,99 euros

 

 • Tot és posible, de Elizabeth Strout

L'autora recupera la tècnica narrativa d'Olive Kitteritge, Premi Pulitzer el 2009, per compondre un llibre que, sense ostentacions estilístics, es converteix en aquest tipus de lectura que deixa gust a pèrdua quan s'arriba a les últimes pàgines. Es tracta de relats breus que donen cos a una novel•la d'interpretació única. De fet, el llibre es pot considerar continuació de Me llamo Lucy Barton, perquè explica amb detall l'origen d'aquella escriptora que durant cinc nits a l'hospital dialoga amb la seva mare per recuperar el seu passat. Ara, en Tot és possible, aquesta escriptora torna al poble on va néixer i poc a poc apareixen els personatges de la seva infància i s'expliquen els motius pels quals, un dia, va decidir abandonar la pobresa familiar per a enfrontar-se a l'aventura literària.

Elizabeth Strout (Maine, EUA, 1956) va estudiar Dret, va donar classes a la universitat i va publicar relats en revistes literàries. Va escriure la seva primera novel•la, Amy i Isabell, als 42 anys. El 2013 va publicar Los hermanos Burguess.

Duomo edicions - 304/288 pàgines - 17,80 euros

 

 

 • Poemas, de Hannah Arendt

 

Figura clau en la filosofia política del segle XX, a Arendt se la valora bàsicament pels seus assajos i s'oblida que durant dècades va escriure una excel•lent poesia. Aquest volum reuneix per primera vegada tots els seus poemes, una expressió del patiment causat per la pèrdua de la infància, l'enyorança de l'exili o la mort dels éssers estimats. I tot això amb el contrapunt de la necessitat de l'amor.

Hannah Arendt (Hannover, 1906 - Nova York, 1975) va ser perseguida i empresonada pel règim nazi. Va emigrar als Estats Unit i allà va obtenir la nacionalitat nord-americana. Tot i el temps transcorregut des de la seva publicació, les seves obres no han perdut actualitat, entre elles figuren
Los orígenes del totalitarismo, La condición humana, Hombres en tiempos de oscuridad i Eichmann en Jerusalén,el seu llibre més discutit, escrit després de la seva assistència, el 1961, al judici del jerarca nazi.

Herder - 176 pàgines - 12 euros

 

 • Tiempos de swing, de Zadie Smith

L'autora va debutar amb èxit sorprenent en el 2000 amb Dientes blancos, novel•la en la qual planteja la situació racial i les relacions humanes en un Londres multicultural, temes que han estat una constant en la seva producció literària. En Tiempos de swing, dues amigues, filles de matrimonis mixtos, creixen juntes amb el somni de convertir-se en ballarines famoses, però el destí de les joves el marca les diferències familiars en què les dues creixen. Una d'elles arribarà a un aparent èxit, mentre la narradora de la novel•la, ajudant d'una cantant blanca, apareix com la perdedora. L'entorn d'aquesta cantant l'utilitza l'autora per deixar en evidència la cultura dels triomfadors en la societat actual.

Zadie Smith (Londres, 1975) és considerada una de les autores més prometedores de la literatura britànica. Va créixer al barri multicultural i obrer de Brent i va estudiar filologia anglesa. Ha escrit poesia, relats curts i novel•les: El cazador de autógrafos i Sobre la belleza.

Salamandra - 432 pàgines - 24 euros

 

 • Mahoma. Biografía del profeta, de Karen Armstrong

L'autora, recent premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials, descriu l'entorn social, religiós i polític de les tribus beduïnes en l'Aràbia de l'any 610 per explicar per què l'experiència mística d'un humil caravaner de la Meca va suposar el punt de partida d' una religió que ha acabat estenent-se pel món sencer. Muhammad ibn Abdallah, Mahoma es perfila en el llibre com un home complex, apassionat, dotat per a la política i tenaç en aconseguir el que va interpretar com una missió personal i transcendent. Un llibre que explica el passat per fer una mica més comprensible el present.

Karen Armstrong (Wildmoor, Regne Unit, 1944) és una de les principals expertes en la història de les religions a Gran Bretanya i Estats Units. Ha escrit, entre altres obres, Los orígenes del fundamentalismo, Historia de Jerusalén, Buda i Campos de sangre.

Tusquets – 376 pàgines – 22 euros

 • Incendio, de Tess Gerritsen

L'autora es va iniciar en la ficció amb obres de contingut romàntic per recórrer finalment als seus coneixements en medicina i especialitzar-se en novel•les de suspens mèdic. En canvi, amb Incendio ha trencat les pautes anteriors i ha escrit un text on la història, la música i la ficció es barregen per aconseguir una interessant intriga. La protagonista és una violinista aficionada a col•leccionar partitures de música antiga que en una botiga de Roma adquireix la composició d'un bonic vals. Ja en el seu domicili de Boston, interpreta la peça els acords de la qual modifiquen el comportament de la seva filla de tres anys. La violinista decideix localitzar l'autor de la peça i a partir d'aquest moment la trama de la novel•la segueix dues històries, la de la pròpia protagonista i la dels jueus italians que van ser deportats durant la Segona Guerra Mundial, aquesta última fonamentada en fets reals.

Tess Gerritsen (Califòrnia, 1953) filla de xinesos emigrants, va exercir com a metge de família però va abandonar la professió per dedicar-se a la literatura. Una altra obra de l'autora, Doble cuerpo, protagonitzada per la policia Rizzoli i la forense Isles, parella que la cadena TNT ha portat a una sèrie de televisió.

AdN Alianza Editorial - 256 pàgines - 17 euros - ebook 9,49 euros

 

 • Un lugar pagano, de Edna O’Brien

Les traduccions al castellà d'aquesta gran autora han trigat a arribar, així que caldrà recuperar el temps perdut. Un lugar pagano, publicada a la dècada dels 70, narra la història d'una dona, que bé podria ser la pròpia autora, en tres èpoques de la seva vida i els motius que la van portar a abandonar el poble on va néixer. Apareix en l'obra la Irlanda rural dels anys trenta i quaranta, l'integrisme i la hipocresia de l'Església catòlica personificats en sacerdots i monges i el retrat fidel de la societat a través dels diferents personatges que van apareixent, inclosos els pares de la protagonista.

Edna O'Obrien (Tuamgrance, 1930), va estudiar Farmàcia, va treballar durant un temps a Berlín i es va traslladar a Londres. El 1960 va publicar Les noies del camp, primer títol d'una trilogía  ( y Chicas felizmente casadas) que va escandalitzar part de la societat irlandesa. Ha escrit guions per a cinema, poesia i una trentena de novel•les -Las sillitas rojas-, traduïda al castellà, una obra dramàtica sobre Virginia Woolf i les biografies de James Joyse i Lord Byron.

Errata Nature - 256 pàgines - 17,50 euros

 

 • Blanco de plomo, de Susan Daitch

Quarta novel•la de l'autora i primera a ser traduïda al castellà. La protagonista de Blanco de plomo és conservadora d'art en una prestigiosa casa de subhastes que li permet treballar de nit perquè la llum natural no danyi les obres de valor. Rep l'encàrrec d'analitzar l'oli més important de Diego Velázquez enviat en secret a Nova York per a la seva restauració. La conservadora ha d'analitzar la pintura, estudiar els vernissos utilitzats i buscar alternatives als mateixos per ser utilitzats en cas de deteriorament. Una nit, la dona troba un cadàver al costat del quadre i avisa a la policia, però en tornar al seu lloc de treball comprova que tant el mort com l'oli han desaparegut. La casa de subhastes acomiada la conservadora que decideix esbrinar el parador del quadre i en aquesta recerca descobreix el costat fosc del món de l'art, els interessos econòmics i els negocis criminals.

Susan Daitch (Connecticut, 1954) és graduada en art.

Siruela - 288 pàgines - 21,95 euros

 • Un libro de mártires americanos, de  Joyce Carol Oates

Darrera novel•la de la prolífica i eterna candidata al Nobel, una obra de llargues dimensions i lectura addictiva que afronta novament temes com la moral americana, la violència, els conflictes socials i la mort. El libro de los mártires americanos narra la història de dues famílies d'ideologies dispars i connectades precisament per aquestes diferències. Un fanàtic evangelista que, a la dècada dels 90 i en nom de Déu, assassina a un metge avortista, i la seva víctima: aquest metge que està convençut que el seu treball ajuda a resoldre tragèdies personals. La història continua a través de les filles de les dues, un boxejadora i una documentalista que no està disposada a oblidar la mort del seu pare.

Joyce Carol Oates (Nova York, 1938) ha escrit més de quaranta novel•les, quatre-cents relats, no ficció, poesia i diverses peces teatrals. És sens dubte una de les més prestigioses autores contemporànies. Entre la seva obra literària destaca La hija del sepulturero, El señor de las muñecas y otros cuentos de terror, Hermana mía, mi amor, i Rey de picas.

Alfaguara, 824 pàgines - 23,90 euros

 

 • Tránsito, de Rachel Cusk

Segona obra d'una trilogia que va començar amb A contraluz, considerada una de les millors novel•les publicades en anglès el 2014. Tránsito manté la mateixa protagonista, una escriptora divorciada i amb dos fills que decideix tornar a Londres per donar un nou rumb a la seva vida. Aquí es trobarà amb personatges les històries dels quals anirà desgranant i s'haurà d'enfrontar a situacions per a ella desconegudes. La novel•la discorre sense l'aparent existència d'una trama, però la veritat és que la capacitat narradora de l'autora teixeix una obra que aprofundeix en la realitat, les relacions humanes i els sentiments, i deixa oberta la reflexió sobre quins fets quotidians ens fan vulnerables o poderosos.

Rachel Cusk (Canadà, 1967) Va publicar la seva primera obra, La salvación de Agnes, el 1993, i és autora de tres llibres de memòries i vuit novel•les, entre elles, Las variaciones Bradshow.

Libros del Asteroide - 224 pàgines - 18,95 euros - ebok 10,99 euros

 

 • El desgel, de  Lize Spit

Debut d'èxit d'aquesta autora, amb una vintena de traduccions i durant setmanes en les llistes dels llibres més venuts en diversos països. El llibre no és autobiogràfic, però sí que recull vivències i sensacions de l'adolescència de la pròpia escriptora i dels personatges amb els quals va conviure durant els primers anys de la seva vida. Amb una narració dura, sense concessions al sentimentalisme, amb dosis de suspens, El desgel narra l'estiu dels únics joves d'un poble nascuts el 1988. L'avorriment i la necessitat d'experimentar dels adolescents els porta a un escabrós joc que es descontrola i es converteix en un malson. Tretze anys més tard, una de les protagonistes torna al poble amb un pla que inclou l'ajust de comptes amb el passat.

Lize Spit (Viersel, Bèlgica, 1988) ha cursat estudis de teatre i cinema. Escriu guions i poesia i col•labora en revistes literaris i diaris.

Seix Barral - 503 pàgines - 20,90 euros
Amsterdam - 496 pàgines - 19,90 - ebook 12,99 euros.

 • Jane Austen en la intimidad, de Lucy Worsley

El dos-cents aniversari de la mort de Jane Austen (juliol de 1817) pot ser una bona ocasió per aprofundir en la vida d'aquesta autora, i situar en el seu context unes obres (Sentido y sensibilidad, Orgullo y prejuicio, Emma) que, tot i el temps transcorregut, no han perdut interès. Aquesta biografia presenta detalls quotidians de l'escriptora, la seva intimitat, el seu entorn familiar i aspectes i costums de la societat britànica del segle XVIII i principis del XIX.

Lucy Worsley (Reading, Gran Bretanya, 1973) és historiadora i presentadora de programes de temàtica històrica de la BBC i conservadora de la Historic Royal Paces, organisme que s'encarrega de tenir cura edificis emblemàtics d'Anglaterra.

Urano - 448 pàgines - 24 euros

 

 • Repostería vegana, de Cristina Martínez Gutiérrez

Primer llibre de l'autora del bloc Delantal de Alces, dedicat en exclusiva a la pastisseria vegana però d'ús per a tots els públics. El volum presenta més de 80 receptes il•lustrades que, per descomptat, no inclouen ingredients d'origen animal. El resultat final d'aquests dolços és d'estructura similar a la de la rebosteria clàssica i només el paladar pot notar les modificacions introduïdes en la seva realització. Bescuits sense ou, pastís de formatge sense formatge, galetes, pastissos, gelats, donuts... tot això sense productes lactis o mel i de fàcil preparació.

Oberón Anaya Edicions - 200 pàgines - 18,95 euros

 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som