Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Les dones periodistes tenen 3 vegades més possibilitats de patir ciberassetjament que els seus col•legues
Sota el títol #calladetaestasmesguapa. Violència online contra dones periodistes, la Unitat d’Igualtat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) conjuntament amb l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya va organitzar una taula rodona on es va abordar aquest tipus de violència, des de la seva contextualització en el marc de la societat patriarcal fins les conseqüències per a les dones que la pateixen. L’acte va tenir lloc el passat 29 de novembre al Col•legi de Periodistes de Catalunya.
comunicació | 02/12/2017

Mavi Carrasco Rocamora.-  Les tecnologies són una eina més que tenim a l’abast els éssers humans. “No són bones, ni dolentes”, va afirmar Pastora Martínez Samper, Vicerectora de Globalització i Cooperació de la UOC i presidenta de la Unitat d'Igualtat d'aquesta universitat, durant l’obertura de l’acte. “El problema és l’ús que es fa d’elles”.

En aquest sentit  Violeta Moreno, psicòloga i experta en ciberassetjament de l’Associacio Hèlia, va insistir en què el ciberassetjament és una nova forma de exercir  les violències masclistes: “És la mateixa violència però executada d’una altra manera”.  Va emmarcar la violencia 2.0 en el marc de les violències que pateixen les dones pel sol fet de ser dones en una societat patriarcal que atorga a les dones un valor reproductiu i no productiu, com als homes.  “Si sóc una dona blanca, europea i heterosexual probablement patiré menys opressions que altres dones que no compleixin aquestes característiques”, va explicar.

Moreno va recollir les diverses formes d’exercir la violència amb la qual han de lidiar les dones que atenen a l’Associació Hèlia que van des del robatori d’identitat fins apps espies passant pel xantatge i l’extorsió. 

Respecte a les dones periodistes Zuliana Lainez, presidenta de la Federació de Periodistes d'Amèrica Llatina i el Carib, va comentar un estudi de la Federació Internacional de Periodistes que recull que hi ha 3 dones per cada home que pateixen ciberassetjament , és adir,  les periodistes dones tenen 3 vegades més possibilitats de patir aquestes violències que els seus companys homes. “Les amenaces, l’assetjament i els insults , que en el cas de les dones van carregats de continguts sexuals,  no són més que un intent de coartar la llibertat d’expressió” va afirmar Lainez. 

Aquest mateix plantejament va ser recolzat per Ana Isabel Bernal, periodista i professora de la UOC,  que va explicar que darrera de cada insult hi ha "un intent de ridiculitzar, estigmatitzar i amenaçar  a la dona periodista amb l’objectiu de silenciar-la”.  A més, segons va afegir Zuliana Lainez aquestes acciones responen “a una estratègia per coartar la emancipació de les dones”. La pròpia Bernal va assegurar que els insults i amenaces que rep és van multiplicar en el moment que es va declarar feminista i així ho va deixar palès a les xarxes.  “També és molt significatiu com des de que el feminisme té una presència més activa i constant a les xarxes el terme "feminazi" ha triplicat o quadruplicat les vegades que l’usen en els motors de recerca de google,” va explicar Bernal.

D’altra banda, Bernal també va destacar  les conseqüències a nivell psicològic que comporten aquest tipus d’assetjament. 

Així, la periodista Cristina Fallaràs, que rep de mitjana dues amenaces de mort al mes, va afirmar: ”és molt dur esmorzar cada matí la magdalena sucada a la llet llegint i veient les coses que t’escriuen i envien, en soledat.” Fallaràs, igual que les seves companyes,  creu que l’atac no només es produeix pel contingut de les seves declaracions si no pel fet de ser dones i recorda el comentari sobre unes pintades aparegudes a una fosa comú del franquisme que va realitzar en el programa on és tertuliana:  “dient pràcticament les mateixes paraules que els meus companys de taula, ells al dia següent no tenien el twit insultant i amenaçant de mort que tenia jo”, va concloure.

Tot i així, Cristina Fallarà va defensar que, malgrat els reptes que plantegen les tecnologies 2.0 també donen oportunitats: “abans no teníem veu, ara tenim un arma per defensar-nos del patriarcat”, afirma. Tant ella, com la resta de persones que integraven el debat van parlar de la importància de sororitat que permeten les xarxes.

Finalment, Bernal i Fallaràs van denunciar que els mitjans de comunicació no han donat mai rellevància a la violència contre les dones i per tant, tampoc a la que pateixen les dones que treballen en ells.  Marta Corcoy, periodista i mebre de l’ADPC, que va fer la cloenda de l’acte,  va explicar que si la violència contra la dones no surt als mitjans és perquè no la recull l’agenda política, i va matissar: “la violència vers les dones en l’àmbit de la parella, per exemple, sí que hi és a l’agenda política, i per tant, si que surt publicada als mitjans."

Per la seva banda, Lainez va afirmar que un primer pas important en la lluita contra el ciberassetjament a dones periodistes és la ratificació d’un conveni de l’Assemblea General de Nacions Unides que per primera vegada recull assetjament online com un del problemes i violències que pateixen els i les periodistes i especialment, les dones periodistes. També va mostrar diverses iniciatives que, des de diferents països, s’estan duent a terme per lluitar contra aquesta violència com ara el protocol d’actuació per respondre al ciberassetjament que ha instaurat el Sindicat de Periodistes del Regne Unit.
 

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som