Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Els Premis de l'ADPC, punt de trobada del periodisme compromès amb la igualtat
L'Associació de Dones Periodistes de Catalunya(ADPC) ha lliurat els seus Premis de Comunicació no Sexista 2017, com a reconeixement al periodisme amb visió de gènere. Algunes de les premiades aquest any han estat Gemma Nierga, Xavier Graset, Maria Guerra del programa La Script; la iniciativa #Onsonlesdones o la revista 'Sobirania alimentaria', entre d'altres. Olga Viza ha rebut el III Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere.
comunicació | 15/11/2017

Redacció.- El passat 15 de novembre de 2017, la gala dels Premis de Comunicació No sexista 2017 de l'ADPC va omplir l'auditori del CaixaForum de Barcelona de veus femenines i mirades compromeses amb la igualtat de gènere. La gala, conduïda amb ironia i humor per The Mamzelles (Bárbara Mestanza i Paula Ribó), va ser una nova mostra de la feina que encara manca per fer per tal d'assolir un tractament mediàtic rigorós i sense cap estereotip sexista i masclista, així com de la necessitat d'impuls professional de les dones periodistes per a la seva equiparació amb els homes.

En una edició especial, en la qual l'associació de dones periodistes de Catalunya celebrava 25, la presidenta de l'entitat, Mavi Carrasco, va començar el seu parlament recordant els objectius que el 1992, van motivar la creació de l'ADPC i la seva vigència avui en dia. Carrasco, va valorar el sentit d'aquests premis: "reconèixer la feina que aposta per un periodisme rigorós, un periodisme que no cau en rutines i estereotips masclistes o sexistes, que no discrimina, que mostra amb dignitat i respecte a les dones en qualsevol de les facetes de la vida".


Totes le guardonades i els guardonats  de la nit


El lliurament de guardons va començar amb el Premi Margarita Rivière 2017atorgat aquesta edició a la periodista esportiva Olga Viza. Durant la seva intervenció, Viza va voler reivindicar un tractament mediàtic per l'esport femení acord al seu valor i als seus èxits, posant com a exemple el desconeixement general dels noms i cares de la selecció espanyola de basquet, bi-campiones d'Europa i subcampiones olímpiques. Olga Viza va rebre com a guardó una escultura de l'escultora tortosina Cinta Sabaté,

A continuació, el Premi 'Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista 2017 per fer visibles les Dones Expertes en un Programa de Televisió Generalista d'una Cadena Pública va ser concedit al periodista Xavier Graset, director i presentador del programa nocturn 'Més 324' de Televisió de Catalunya. Graset va afirmar que, garantir que hi hagi tantes dones a les tertúlies i debats "com hi ha a la vida" ha sigut, des de sempre, una de les seves prioritats als programes que ha presentat o dirigit al llarg de la seva trajectòria.

El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2017 per una Iniciativa de Comunicació Feminista en Digital ha sigut atorgat a la Revista digital Con LA A. La presidenta de la revista, Alicia Gil, va explicar que l'objectiu és “escriure en un llenguatge no sexista, oposant-nos a les acadèmies masclistes. Només cal canviar el xip".

Per la seva banda, Sílvia Casasola, responsable de l'espai 'Mujeres con Historia' del programa de ràdio 'La Rosa de los Vientos' de Onda Cero, Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2017 per un programa radiofònic que visibilitza les dones a la Història, va destacar que des de l'any 2008 la seva secció recupera de l'oblit a moltes dones, algunes a proposta de la mateixa audiència.

A continuació, es va lliurar a #Onsonlesdones el Premi Bones pràctiques de Comunicació no Sexista 2017 per una iniciativa reivindicativa a favor de visibilitzar les dones en els mitjans de comunicació i de denúncia de la poca presència femenina en tertúlies i espais d'opinió. Elena Fons i Berta Flores, membres del col•lectiu, van concloure que la seva feina durant l'últim any, havia evidenciat que només el 25% de les persones que participen en les tertúlies i debats o como expertes, al mitjans catalans són dones. I van denunciar que "aquesta mirada androcèntrica és antidemocràtica".

Una sensació de lent avançament cap a la igualtat efectiva, compartida per Eva Piquer, directora de la revista digital Catorze, reconeguda amb el Premi Bones pràctiques de comunicació no sexista 2017 per un periodisme rigorós i de qualitat en el sector cultural. Piquer també es va sumar a assenyalar que "ens cal una societat més culta i més justa. Per això hem de seguir lluitant fins que calgui".

El Programa 'La script', (SER) va rebre el Premi Bones pràctiques de Comunicació no sexista 2017 per un programa radiofònic que visibilitza les desigualtats i els reptes de les dones a la indústria del cinema.  Les periodistes María Guerra i Pepa Blanes van remarcar el rol del cinema com a mirall de la societat i van recordar que només un 16% de la direcció cinematogràfica està feta per dones. 

El parlament més breu de la gala va ser el de la filòsofa i professora universitària, Fina Birulés, guardonada amb el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no sexista 2017 per la qualitat en la investigació en teoria feminista i en l'estudi de la producció filosòfica femenina qui va posar l'accent en que avui es coneixen més dones filosofes que quan va començar a coordinar el seminari Filosofia i gènere a l'Universitat de Barcelona al 1990.

Davant l'experiència de la Fina Birulés, la redacció millennial del HuffPost, mitjà digital, que ha rebut el Premi bones pràctiques de comunicació no sexista 2017 per una informació plural i continuada de la violència masclista i per la categorització dins de la secció de Política. Carlota E. Ramírez, va explicar el consens a la redacció per a tractar la violència de gènere com un problema d'estat mentre senyalava la cabdal importància de fer arribar missatges antimasclistes als lectors i lectores més joves, via xarxes socials.

Per la seva banda, Gustavo Duch, representant de la revista 'Sobirania alimentaria' (Premi Bones pràctiques de comunicació no sexista 2017 per un periodisme compromès en un canvi de model social i que incorpora la perspectiva de gènere) va emocionar al públic recordant a la lluita de les activistes rurals llatinoamericanes en defensa del territori. "Cal posar la vida al centre i deixar aquesta mediocritat d'acumular diners”, va dir. Una filosofia de lluita amb perspectiva feminista que inspira aquesta revista creada des dels moviments socials per a defensar el món rural viu i l'agricultura sostenible com a alternativa al capitalisme.

Emotiu va ser també el parlament de Gemma Nierga, Premi a la Trajectòria Periodística 2017 de l'ADPC. La periodista va compartir amb el públic les seves sensacions i pors després de ser acomiadada de l'emissora que va ser la seva ràdio i lloc de feina des de fa dècades, la cadena SER. Empoderada, "pel afecte de molta gent", va reconèixer la lliçó d'humilitat i contra la vanitat "que un cop com aquest dóna sempre", prometent una nova trajectoria periodística.

Per últim, el Toc d'atenció va ser pel Programa d'estiu de TV3: 'Això no és un trio', dirigit per Àngels Molina, per reproduir estereotips sexistes. Amb un escrit, llegit a la gala, la direcció de l'espai televisiu mostrava la seva disconformitat i desacord amb aquest premi.

El guardó de l'edició 2017 del Premis de Comunicació no Sexista consistia en una fotografia històrica de les sufragistes quan s'anava a votar al Congrés dels diputats la llei que donava el dret a vot universal a les dones, l’octubre del 1931. Original del fotògraf Alfonso Sánchez Portela, amb un fragment d’El Voto de la Mujer, que Zenobia Camprubí Aymar va escriure a Diario de juventud.

Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som