Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Debat sobre prostitució al carrer i dret a la ciutat: trobar un espai segur pel treball sexual
El debat sobre la prostitució al carrer, entès com a lloc de contacte, ha omplert moltes pàgines dels mitjans de comunicació. Professores i professors de diverses universitats van aplegar unes persones expertes per aprofundir en el tema el passat dimecres 13 de setembre a l'Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.
glocal | 24/09/2017

Montse Puig.-  Phil Hubbard, professor d’Estudis Urbans del King’s College de Londres. Raúl Susín, professor de Filosofia del Dret de la Universitat de la Rioja. Lorena Garrido professora de Filosofia del Dret de la UAB i membre del Grup Antígona i Janet Mérida membre de l’Assemblea d’Activistes Pro Drets sobre el Treball sexual a Catalunya, formaven la taula d’exposició de plantejaments i de debat.

Hubbard va explicar que durant 50 anys la prostitució era tolerada en barris residencials de classe mitja a Londres; hi havien hagut, enfrontaments, per la proximitat a la Mesquita i per què  els veïns  els molestava, però no va ser fins al 1997, que el govern de Tony Blair va activar una norma de regeneració dels carrers. Nous habitants, de classe més alta que volen evitar la prostitució al carrer. La policia fa servir mesures revengistes, i es parla de delicte comés per les treballadores sexuals i persones indigents. Llavors opten per traslladar-se  a altres barris i/o  altres ciutats.

S’ha perdut el dret que tenien a gaudir de la ciutat determinats col•lectius i a participar en el debat de com s’ha de resoldre. Hubbard està d’acord en allunyar la prostitució de determinats centres, escoles, llocs de culte, però demana el debat de tots per trobar un espai segur pel treball sexual.

Raúl Susín: La doble moral i l’aparició del populisme
El professor de la Universitat de la Rioja analitza la doble vessant de les Ordenances a l’Estat espanyol: “pretenen fer civisme en un aspecte privat, tenen funcions declarades, com posar multes, prohibicions, i altres funcions latents com utilitzar la mediació o la justícia regenerativa que sempre queden fora d’aquesta privatització”.

Susín aprofundeix en el concepte del triomf individual, que porta l’etiqueta del liberalisme. És un individualisme de sentit anònim que considera les víctimes culpables, no només les putes, també persones alcoholitzades, pidolaires o pobres.

Aquest individualisme social els porta a canviar els drets polítics i socials per la repressió, per desactivar els espais públics. Del contracte social al contracte mercantil, desapareixen les obligacions. Així apareix un populisme penal, que no pertany al dret, un populisme classista i indiferent a les causes socials.

Aquest populisme, afirma Susín afecta a la democràcia ja que produeix odi, revenja,i resulta intimidatori. Serveix de bàlsam tranquil•litzador pel veïnat, i contamina impedint el debat social. S’utilitza l’exclusió com a mesura repressiva.

Les paraules puta i prostitució són categories polítiques
Lorena Garrido del Grup Antígona declara que volen fer un activisme subversiu amb aquest projecte de recerca sobre l’Ordenança municipal de Barcelona. Reivindica que les paraules puta i prostitució són categories polítiques carregades d’un valor simbòlic i que cal separar els aspectes pejoratius.

Parla de la diferencia que estableix l’Ordenança municipal entre els locals i el carrer, mesures diferents. Més ampla la mirada en els locals encara que no tinguin les normes de seguretat o higiene, mentre es mira amb lupa les dones que exerceixen la prostitució al carrer. Potser el que és pretén es amagar aquest exercici de la prostitució, que no estigui a la vista.
Explica que de l’assetjament de la policia al carrer Robadors a Barcelona va néixer una Coordinadora  que lluita contra l’estigmatizació de les treballadores del sexe.

Lorena Garrido es pregunta perquè són sancionades les prostitutes, perquè estan al carrer, o perquè pacten una retribució amb el client. L’utilitarisme fa fora les treballadores del sexe, pidolaires i persones pobres del carrer. Argumenta que aquesta actitud de foragitar determinats col•lectius atenta contra els Drets Humans.

Tant en la llengua castellana com la catalana el mot “puta“ té un significat despectiu, insultant i masclista, s’aplica a moltes dones siguin a no siguin  prostitutes. Les expressions “Et pintes com una puta o et vesteixes com una puta” denoten una forta càrrega de masclisme i menyspreu.

La professora Garrido exposa que l’Ordenança tampoc serveix o no és adequada per detectar el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, el que fa es  criminalitzar en la persona de les treballadores sexuals que fan una activitat al•legal, fins arriba a dir que no multar a les dones les posa en una categoria infantilitzada.

Janet Mérida: m’agrada més que em diguin puta que treballadora sexual
Janet Mérida, a la qual van presentar com activista de la coordinadora de drets per les treballadores sexuals que va néixer fa cinc anys després de l’assetjament del carrer Robadors, ha fet estudis sobre dones i drets i pertany a espais TIC’S. El primer que va dir es que li agrada més que li diguin prostituta o puta que no pas treballadora sexual. Durant més de 20 anys aquesta va ser la seva activitat. Reconeix que l’estigma que pesa sobre elles és molt fort i que estan lluitant per eliminar-lo . Com a grup són joves i els falta molt per aprendre sobre comportaments polítics. Estan més o menys organitzades per zones i es coordinen quan hi ha problemes amb les dones que exerceixen al Camp del Barça, a la Vila Olímpica o a Sant Antoni.

Va enumerar les avantatges de la prostitució, segons la seva experiència; capacitat per triar client, cobrar per avançat, i això li va representar independència econòmica. Ella havia cotitzat a la Seguretat Social com dona de la neteja.  Janet va destacar que les prostitutes crien als seus fills i filles i que els eduquen no com a remats sinó perquè arribin a ser líders. Considera que com a col•lectiu han d’interactuar per no quedar-se marginades..

Finalment va agrair a totes les associacions que els havien ajudat a prendre consciència: Agència Àbits, Antígona entre d’altres.

Les exposicions van ser molt interessants per obrir la mentalitat, però com a membres de l’Acadèmia no van aterrar en aportar solucions a les qüestions pràctiques.

 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Dia de les Escriptores
16 de desembre ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som