Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Zero Macho, homes per l'abolició de la prostitució
No volen ni sentir parlar de voluntarietat a l'hora d'exercir la prostitució. Són abolicionistes i lluiten per la igualtat entre dones i homes. Als membres de l'associació Zero Macho, tots homes, els uneix la seva visió abolicionista del que per a ells no és una professió, sinó un signe més de la violència masclista.
protagonistes | 06/10/2017


Pere Soler i Bernat Escudero amb alltres companys (Foto: Zero Macho)
 

Cristina Mora.- Aquesta entitat es va originar a França el 2011 gràcies a l'impuls de diverses associacions d'homes igualitaris i grups feministes i de la mà de l'actual director del setmanari satíric Charlie Hebdo. Aquest país forma part de la llista de països abolicionistes, juntament amb Suècia, Noruega, Islàndia i Regne Unit,  des de l'abril del 2016, quan va aprovar la Llei contra la prostitució que persegueix als clients amb multes de fins a 1500€ (3750€ si es reincideix), i que destina part del pressupost en programes de reinserció laboral per a prostitutes, a més de prohibir els servidors d'Internet estrangers que allotgen pàgines de contactes sexuals a França.

A Espanya, Zero Macho va arribar l'octubre del 2013, quan els membres de l'entitat "Hombres por la Abolición de la Prostitución", creada el 2005, van rebre la visita de la madrina feminista de la xarxa Zero Macho, Florence Montreynaud, i es van adherir al manifest "Hi ha homes que diuen no a la prostitució", constituint-se com a Zero Macho, Hombres por la Abolición de la prostitución: https://www.facebook.com/ZeroMacho/

Recolzen plenament iniciatives com les del govern francès, que ho consideren el camí a seguir. "Sense demanda, no hi ha oferta. L'arrel per a la solució del problema és eradicar la demanda. Establir estratègies que dissuadeixin als homes d'exercir aquesta forma de violència extrema contra les dones i els menors", assegura Enrique Díez, president de Zero Macho a l'estat espanyol, que compta amb uns 250 associats. Aquest assagista i professor de la Facultat d'Educació de la Universitat de Lleó, considera que només la suma d'esforços dels diferents actors socials poden treballar per a una societat lliure de prostitució: "No solament amb educació i conscienciació, comptant amb la col•laboració dels mitjans de comunicació i del sistema educatiu, sinó amb mesures concretes normatives que posin els mitjans perquè els aparells legislatiu, judicial i policial penalitzin i persegueixin de forma efectiva a aquells homes que exerceixen aquesta violència masclista. Però, alhora, amb dotació econòmica suficient per oferir alternatives laborals i socials dignes i estables a les dones que estan en situació de prostitució".
 


A les Rambles, repartint octavetes (Foto: Zero Macho)

Zero Macho està present a 57 països
És en aquesta línia, i tenint com a horitzó la feina desenvolupada en els països escandinaus, com ara Suècia, el primer país que va penalitzar a les persones que acudien a les prostitutes i no pas a les dones prostitutes, que des de Catalunya,  es van sumar a la xarxa Zero Macho, present ja a 57 països, a mitjans del 2014. Actualment, són uns 30 membres i desenvolupen accions de sensibilització en punts claus de turisme sexual, com ara la Rambla i el barri xinès de Barcelona, o la Jonquera, i participen en jornades d'homes i dones per a conscienciar sobre la prostitució. Així van crear unes "patrulles" d'homes a la ciutat de Barcelona que entregaven informació als homes "prostituïdors", com els anomenen a Zero Macho, ja que, segons paraules del seu president a Catalunya, Pere Soler, "els homes són còmplices de les màfies i els traficants, perquè les seves demandes promouen la comercialització de les dones. Sense puters no hi hauria persones prostituïdes ni tràfic".

Prostitutes versus dones prostituïdes
En l'altra cara de la transacció es troba però l'oferta, les "dones prostituïdes", tal  i com les anomenen a Zero Macho, que mai utilitzen el terme de prostitutes. Per als membres d'aquest col•lectiu les dones mai escullen lliurement ser prostitutes  ja que, segons paraules de Pere Soler, "per a nosaltres una dona prostituïda ho és circumstancialment, ningú tria ser prostituta, tal i com diu Sònia Sánchez, supervivent de la prostitució. O bé són segrestades o extorsionades, o ho són per una situació de pobresa. I diem prostituïdors o puters perquè creiem, igual que les nostres companyes feministes, que ells són els agents actius de la violència patriarcal".

Davant de les veus discrepants de dones que exerceixen voluntàriament la prostitució i que a més estan organitzades en col•lectius com ara l'Assemblea d'Activistes Pro-drets sobre el Treball Sexual a Catalunya, la primera plataforma de prostitutes activistes de l'Estat, Prostitutes Indignades o l'Associació Genera, que desenvolupa programes de proximitat i un codi de bones pràctiques perquè els governs emprenguin mesures de protecció laboral i sanitària per a les prostitutes, Pere Soler, continua argumentant: " No es tracta d'oposar-se a tal o qual persona, sinó a un sistema de violències del que són víctimes milions d'éssers humans a tot el món, que no tenen altra opció. Les que fan aquesta "elecció" sempre ho fan per defecte. No es tria entre prostitució i medicina. A més,  l'existència de la prostitució té conseqüències negatives per a totes les dones: els únics models que ofereixen  la societat masclista és l'alternativa "mare o puta". Com pot reconèixer una dona els seus propis desitjos? Tot s'alia per reduir l'expressió de la sexualitat a actituds estereotipades d'objecte sexual que s'ajustin a les fantasies masclistes. En la prostitució les dones no tenen drets, els hi arrabassen pel fet d'estar prostituïdes i estar a la mercè de traficants i puters".

La prostitució genera una divisió de parers entre qui considera que s'ha de regular, com és el cas de països com Alemanya  i Holanda, i recentment, governs locals com el de la ciutat de Barcelona, i qui considera que la millor alternativa és l'eradicació de la prostitució a través de la seva prohibició. Aquesta última és la línia de treball que segueixen els homes de  Zero Macho, que lluiten per fer arribar una proposició de llei la Unió Europea que obligui a la prohibició de la prostitució i perquè la prostitució formi part del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere a l'estat espanyol.

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som