Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Últim tràmit estiuenc: visita a la llibreria
M. Eugenia Ibáñez.- Tot a punt per a l'inici de les vacances. Tot està previst, el lloc on anem de viatge, l'equipació i les possibles excursions. Potser falta el detall de la visita d'última hora a la llibreria per seleccionar aquests llibres que donaran placidesa al temps lliure. Per a aquesta última gestió t'adjuntem, com cada any, un breu llistat de suggeriments de lectura que esperem s’adaptin a les teves preferències i al teu estat d'ànim. I una dada final. A Espanya, la bretxa entre lectors i lectores és excessiva: el 73,4% de les dones es declaren lectores enfront del 62% dels homes. Així que, no ho dubtis, compra-li un parell de llibres, s'ho passarà molt millor que davant del televisor endormiscat amb aquests tediosos partits estiuencs de futbol. Bones vacances.
tendències | 23/07/2017
 • Campos de sangre, de Karen Armstrong

El subtítol de l'assaig, La religión y la historia de la violencia, és el guió del seu contingut, l'intent de demostrar que, al contrari del que diuen les versions més habituals a Occident, les religions no han estat les causants de les guerres i la violència que d'elles es deriven. L'autora és una de les principals especialistes mundials en la història de les religions i tota la seva obra ha estat el resultat d'investigacions destinades a trencar tòpics i anàlisis superficials per aprofundir en el contingut més real de les creences. En el cas de Campos de sangre, defensa que la violència es genera sempre en l'organització política, en els estats, que arriben, o utilitzen, les religions. El llibre estudia el desenvolupament dels estats i les religions monoteistes i els seus extremismes, la violència militar i l'opressió social.

Karen Armstrong (Wildmoor, Anglaterra, 1944) darrer Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials, va pertànyer durant set anys a una comunitat religiosa catòlica. Ha escrit una vintena de llibres, entre ells, En defensa de Dios, Historia de Jerusalén, La gran transformación i El Islam.

Paidós - 575 pàgines - 28euros - ebook, 12,99 euros

 

 • La isla de las mil historias, de Catherine Banner

Un metge, la seva dona i una casa davant del mar són els eixos conductors d'aquesta novel•la que té com a escenari la transformació d'Europa al llarg dels últims cent anys. El metge s'instal•la en una illa perduda de la Mediterrània, entre Sicília i el nord d'Àfrica, disposat a centrar-se en la seva professió, però se sent atret per l’abandonat bar del poble, que acabarà convertint-se en el punt d'inflexió de la seva vida. Des d'aquest lloc privilegiat, davant del mar, el metge, la seva dona i els seus descendents seguiran els esdeveniments de les dècades següents, des de la Segona Guerra Mundial fins als canvis tecnològics i la crisi financera del 2008.

Catherine Banner (Cambridge, 1989), professora de literatura anglesa, s'havia dedicat fins ara a novel•les per a públic juvenil. La isla de las mil historias ha estat traduïda a 22 idiomes i ha aparegut en les llistes dels millors llibres del 2016.

Salamandra - 512 pàgines - 22 euros
  

 • El universo de cristal, de  Dava Sobel

El llibre recupera l'aportació de les dones, sempre ignorada, al món de la ciència, en aquest cas l'astronomia. El subtítol, La historia de las mujeres de Harvard que nos acercaron a las estrellas, ens porta a aquest observatori a mitjans del segle XIX, on van treballar esposes, germanes i filles dels astrònoms homes per interpretar les observacions realitzades a la nit. L'observatori contractava dones per dues raons: perquè eren més meticuloses que els homes i perquè acceptaven salaris més baixos. Amb el temps es van sumar a aquest grup les graduades en les noves universitats femenines. El llibre rescata de l'anonimat a dones que van destacar en la investigació de l'espai, com Williamina Fleming, que va identificar més de tres-centes estrelles, Annie Jump, que va dissenyar un sistema de classificació solar que segueix vigent, i Cecilia Helena Payne, que el 1956 es va convertir en la primera professora titular d'Astronomia de Harvard.

Dava Sobel (Nova York, 1947) és periodista especialitzada en divulgació científica. Ha escrit, entre altres obres, La hija de Galileo, Longitud (sobre John Harrisol, inventor del cronòmetre marí) i Un cielo pluscuamperfecto, sobre Copèrnic.

Capità Swing - 378 pàgines - 22 euros

 

 • La oscura luz del sol de medianoche, de Cecilia Ekbäck

L'autora torna als paisatges de Lapònia on ja va situar la seva anterior novel•la, El invierno más largo, però cent anys més tard i en un escenari més càlid, a meitat de l'estiu nòrdic. Es tracta d'un thriller històric ben ambientat, de ritme pausat i amb un final interessant per l'inesperat, alguna cosa que s'agraeix en textos on la sorpresa del desenllaç forma part de l'atractiu de la novel•la. Un sacerdot, un oficial i un colon són assassinats a Suècia el 1855 i tot sembla indicar que el culpable ha estat un nòmada sami, nadiu de la zona, que rebutja explicar què ha passat. El ministre de Justícia envia a un geòleg a investigar, però no viatja sol perquè anirà acompanyat de la filla del polític. Tots dos descobriran la diferència entre les dues cultures, de la tranquil•la Estocolm a les muntanyes de Lapònia, els secrets d'un territori ric en minerals mai explotats, els conflictes entre dues cultures i els misteris que s'amaguen darrere d'aquelles morts.

Cecilia Ekbäck va néixer en un petit poble del nord de Suècia, va exercir el periodisme i viu al Canadà.

Roca Editorial -367 pàgines - 19,90 euros - ebook 8,99 euros

 

 • Sota l’aigua, de Paula Hawkins

Poques autores aconsegueixen tenir simultàniament dos llibres en les llistes dels més venuts, però aquest és el cas d’aquesta autora, la primera novel•la, La noia del tren, va arrasar a les llibreries fa poc més de dos anys i competeix ara en vendes amb Sota l'aigua. Aquest segon llibre segueix la pauta de l'anterior en l'intent de forçar un seguiment atent de la lectura. El text té diversos narradors i cada un dona la seva versió dels fets que ajuden, o compliquen, el desenvolupament de la trama, i el mateix passa amb l'anada i tornada de la narració al passat. La novel•la arrenca amb la mort d'una escriptora que treballa sobre els fets ocorreguts al pou de les ofegades, lloc on diverses dones van morir ofegades o potser assassinades. La germana de l'escriptora tornarà al poble i s'haurà d'enfrontar al passat i al present.

Paula Hawkins (Zimbabwe, 1972) es va educar a Londres on va estudiar economia i política. Va treballar a The Times, va escriure amb pseudònim diverses novel•les romàntiques fins que, davant d'una situació de crisi econòmica personal, va optar per canviar de registre amb La noia del tren.

Planeta - 560 pàgines - 19,90 euros
La Campana - 446 pàgines - 19,90 euros

 

 • Poesía reunida, de Ida Vitale

El volum recopila tots els llibres i antologies de l'autora a partir de la seva primera publicació, La luz de esta memoria, de 1949, i inclou també poemes recents que no figuren en volums anteriors.

Ida Vitale (Montevideo, 1923), poeta, assagista i traductora, és una de les veus poètiques més valorades i premiades internacionalment. La seva obra manté la frescor de l'actualitat, amb constants vincles amb la quotidianitat i la natura. Va estudiar Humanitats a Montevideo i va tenir com a mestre a José Bergamín. Va ser professora de Literatura fins a 1973, quan la dictadura la va portar a l'exili a Mèxic. Va tornar a Uruguai el 1984 i en l'actualitat resideix a Austin, Texas. És autora, entre d'altres, de Palabra dadaOidor andante i Reducción del infinito.

Tusquets - 480 pàgines - 20,19 euros

 • Dona al punt zero, de Nawal el Saadawi

La biografia i l'obra d'aquesta dona mereixen la reposada lectura d'aquest breu text escrit fa quaranta anys, la reedició del qual coincideix amb la d'una altra obra seva, La cara oculta de Eva, un clàssic de la literatura àrab publicada per primera vegada fa 27 anys. Malgrat el temps transcorregut, tots dos llibres mantenen la vigència dels seus arguments, l'anàlisi de la situació de la dona als països àrabs i la càrrega feminista dels seus continguts. Dona al punt zero és el testimoni d'una condemnada a mort que espera a la presó la seva execució, una dona que ha estat humiliada per la seva condició femenina, violada, casada amb un home que li triplica l'edat, que ha patit l'ablació del clítoris i que va trobar en l'exercici de la prostitució els diners i el poder que de la riquesa es desprèn. La censura va obligar que el llibre es publiqués per primera vegada a Beirut.

Nawal el Saadawi (Kafr Tahl, Egipte, 1931) és metge i psiquiatre. El 1972 va publicar Mujeres y sexo, tema tabú en la societat egípcia, fet que la va obligar a renunciar al seu treball com a directora general de Salut en el Govern Egipci. El 1981 va ser empresonada i posteriorment va traslladar la seva residència als Estats Units. Ha escrit més de 60 obres, assajos, novel•les, relats curts i manté el seu activisme social i feminista.

Capità Swing - 136 pàgines - 16 euros
Angle - 160 pàgines - 16 euros
 

 • Intrusión, de Tana French

L'autora no canvia l'escenari de les seves novel•les, Dublín, sempre Dublín, però sí als seus protagonistes. En aquest cas ha triat a una jove policia que aterra a la brigada d'homicidis on es veu sotmesa a assetjament laboral, bromes, quintades masclistes i treballs rutinaris i d'escàs interès. El nou cas que li assignen és en aparença senzill: una jove apareix morta després de rebre un cop al cap. Els companys de la policia es decanten per detenir el xicot de la dona i resoldre el cas amb l'etiqueta de violència de gènere. Però el cas es complica i també els trets de personalitat de la morta que poc a poc van sorgint. Intrusión arriba amb una magnífica targeta de presentació, considerat el millor thriller de l'any a Irlanda, i número u en les llistes de diaris anglesos i britànics.

Tana French (Vermont, EUA) es va formar com a actriu i ha treballat en cinema, teatre i doblatge. Va publicar la seva primera novel•la, El silencio del bosque, el 2007 i han seguit No hay lugar seguro, En piel ajena, Faithful Place i El lugar de los secretos

AdN (Alianza Editorial) - 528 pàgines - 18 euros - ebook, 9,99 euros

 

 • Una vida, de Simone Veil

El passat 30 de juny va morir a París Simone Veil, dona que va marcar una època pel seu coratge, la seva capacitat intel•lectual i el seu feminisme. Per evitar l'oblit, i en espera de nous treballs sobre el que va representar la seva vida, no està de més recórrer a la seva autobiografia que es va publicar en castellà el 2011 i que amb tota seguretat es pot trobar a les llibreries. En aquest llibre, del que en el seu moment es van vendre més d'un milió d'exemplars a França, l'autora fa un recorregut pel convuls segle XX i es mostra com una apassionada i una lliurepensadora.

Simone Veil (Niça, 1927-2017) va ser advocada, supervivent de l'Holocaust, ministra de Sanitat i que el 1975 va despenalitzar l'avortament, fet que li va valer el repudi de les classes conservadores, incloses l'església catòlica i els ortodoxos jueus. El 1979 va presidir el primer Parlament Europeu elegit per vot universal directe. El 2010 es va convertir en la sisena dona que va accedir a l'Acadèmia Francesa.

Clave Intelectual - 278 pàgines -19 euros

 

 • Barrio de Maravillas, de Rosa Chacel

En poques ocasions s'ha descrit el Madrid de principis del segle XX amb la minuciositat d'aquesta novel•la, publicada el 1976 gairebé a continuació de Desde el amanecer, dos llibres que es nodreixen de materials autobiogràfics de l'autora. Barrio de Maravillas narra l'evolució de dues nenes que viuen al mateix edifici, però de condició social molt diferent, històries que conclouen amb l'inici de la Primera Guerra Mundial i l'ingrés de les dues joves en una acadèmia d'art. Malgrat el temps transcorregut des de la seva publicació, el llibre manté la frescor i l'interès que li van fer mereixedor del Premi de la Crítica de 1976, i justifiquen aquesta reedició i una nova lectura.

Rosa Chacel (Valladolid 1898, Madrid, 1976) va néixer en el si d'una família lliberal que es va traslladar a Madrid a barri de Maravillas. Va estudiar Belles Arts. Se la considera membre de la generació literària del 27. La guerra civil espanyola la va portar a l'exili. Va tornar definitivament a Espanya el 1977. Va escriure poesia, relats breus novel•la, entre d'altres, Estación. Ida y vuelta (1930), la seva primera novel•la;  A la orilla de un pozo (poemes), Memorias de Leticia Valle, La sinrazón i Ciencias Naturales.

Lumen - 312 pàgines - 21,90 euros - ebook, 9,99 euros
 


 

 • Más allá del invierno, de Isabel Allende

Un cadàver i un temporal de neu a Nova York uneixen a tres personatges desgraciats que acabaran compartint alguna cosa més que la voluntat de desfer-se del cos trobat al maleter d'un d'ells. Una jove guatemalenca que ha arribat als Estats Units de manera il•legal, un professor nord-americà amb tràgic passat i una xilena, també professora, inicien un viatge que acabarà sent més llarg del previst i en el qual compartiran problemes i les seves pròpies vivències. La novel•la afronta el tema de l'emigració, la soledat i la pròpia identitat d'Amèrica a través dels tres personatges.

Isabel Allende va néixer a Perú (Lima, 1942) on el seu pare exercia com a diplomàtic xilè. La seva primera novel•la, La casa de los espíritus, publicada el 1982, s'ha convertit en un mite en la literatura llatinoamericana. Ha publicat una trentena de llibres, entre els últims figuren El amante japonés, El juego de Ripper, La isla bajo el mar, i El cuaderno de Maya.   

Plaza Janés - 352 pàgines - 21,90 euros

 

 • Desayunos Sen, de Nuria Roura

El llibre ofereix un pla complet per a quatre setmanes, 28 receptes, per a esmorzars vegans, sense gluten i sense sucre però suficients per afrontar amb energia la jornada. L'autora planteja que la modificació del tipus d'alimentació no exigeix canvis dràstics perquè amb un àpat al dia, l'esmorzar, és possible notar els canvis que impliquen la ingesta de productes naturals i integrals. Cada recepta va acompanyada d'una recomanació per incorporar hàbits saludables.

Nuria Roura ha estudiat a l'Institut for Integrative Nutrition de Nova York. És autora també de Detrox Sen, sobre l'alimentació viva i natural.

Urano - 144 pàgines - 12 euros - ebook, 5,99 euros
 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som