Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La primera editorial feminista de Catalunya commemora el seu 40è aniversari
Vivim al segle XXI però no ens oblidem pas de les diverses entitats de dones que van lluitar al llarg del segle passat per assolir millores en tots els camps. Avui volem recordar la feina de les dones del Bar-biblioteca feminista i edicions de les dones laSal. El passat 22 de maig es va organitzar al bar Guixot de Ciutat Vella un acte commemoratiu de laSal, a iniciativa de la Taula de Memòria Històrica i Democràtica del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Hi van participar la regidora Gala Pin, Maria Chordà, Mireia Bofill, Carme Cases i Sira Domènech, entre d’altres.
memòria | 21/06/2017


Acte commemoratiu del 40è aniversari laSal del 22/05/2017 (foto: Esther Molas)

Esther Molas.-  L’any 1978 el Raval de Barcelona va acollir laSal. Edicions de les dones, considerada la primera editorial feminista de casa nostra. Va publicar llibres en català i en espanyol. L’equip fundador estava format per Mari Chordà, Mariló Fernández, Isabel Monteagudo i Isabel Martínez. Més tard s'afegirien al projecte Maria Bauçà, Mireia Bofill, María José Quevedo, Carme Cases, Mercè Fernández, Isabel Segura, Goya Vivas, Montse Abelló i Eugenia Curto, a més de Sat Sabaté i Montse Solà, i involucrà moltes altres dones amb el transcurs del temps.

Isabel Monteagudo és actualment la presidenta d’International Editors Co i ens recorda els inicis d’aquella iniciativa: “L’octubre de 1978, assistia un cop més com a agent literària a la Fira del Llibre de Frankfurt, i en aquella època es feia una fira alternativa a l’entrada del Pavelló Central. Vaig trobar una estona per mirar les parades i vaig comprar una agenda feminista. Ja de tornada a Barcelona vaig parlar amb les meves companyes del Bar laSal i vam decidir –sense pensar-nos-ho gaire– que nosaltres també publicaríem una agenda feminista. I va ser així com vam iniciar els tràmits necessaris pero poder crear una editorial feminista que publiqués tant novel•les com assaigs de dones”. I afegeix amb naturalitat que “en aquell moment no pensàvem pas que estiguéssim fent res excepcional; ens imaginàvem que en els proper anys hi haurien més bars, llibreries i editorials només de dones”.

La idea de l’Agenda de la dona va donar els seus fruits i va sortir al carrer per Sant Jordi, dia del llibre i la rosa, de l’any 1978 amb les publicacions: La bolchevique enamorada, d’Aleksandra Kol•lontai, i Quadern del cos i l’aigua, de Mari Chordà i Montse Clavé. Després, els interessos de les promotores eren iniciar una col•lecció de narrativa, una de poesia i una d’assaig. Volien visibilitzar les dones que s’expressen silenciosament, sense possibilitat de ser ni conegudes ni llegides.

Maria Chordà, una de les fundadores més actives encara avui als seus 75 anys, declara que “cal recordar que el Bar Biblioteca feminista laSal es va fundar el 5 de juny de 1977 al c/ Riereta, 8, Barcelona. I que després, vist l’èxit de l’Agenda feminista, en la qual Núria Pompeia hi dibuixava, vam decidir posar en marxa laSal. Edicions de les dones”. Les trobades de diferents dones a la comissió de Cultura de les Jornades de les Dones Catalanes de l’any 1976 va propiciar que els col•lectius de dones tinguessin il•lusió i projectes diversos relacionats amb qualsevol expressió artística i social. Només cal veure les fotografies de la gran Pilar Aymerich per observar l’ebullició cultural d’inicis de la transició.

Chordà lluita per no oblidar allò aconseguit i reivindica més presència en els mitjans de comunicació de les artistes, ja que gairebé no es fan ressò de les exposicions actuals on hi participen dones. Per exemple, ella ha ofert material a la Casa Elizalde per a l’exposició “Finestres de la memòria”, mostra que planteja una reflexió visual sobre els contrastos, les ruptures i les continuïtats socials i polítiques de l’anomenada Transició a la ciutat de Barcelona. Però que no ha tingut el ressò necessari. El seu proper projecte serà una exposició amb diversos materials com, per exemple, fotogràfics del món subaquàtic o poemes dedicats a Lynn Margulis (biòloga, considerada una de les principals figures en el camp de l’evolució biològica respecte a l’origen de les cèl•lules eucariotes), que espera inaugurar cap al mes d’octubre, al Centre d’Art de les Terres de l’Ebre d’Amposta.

      
Foto esq. Isabel Monteagudo, 8 de març de1977.
Foto dta.  Maria Chordà, Goya Vivas, Mercè Fernández i Mireia Bofill, anys 80En una entrevista a El País de l’any del 28 de juny de 1978, Mireia Bofill comentava que “nuestro criterio para seleccionar los libros que vamos a publicar es que sean expresión de experiencias reales de mujeres, tanto en novela como en ensayo o poesía. Vemos el libro como un eslabón más en una cadena de comunicación para explorar en nuestra realidad de cara a la creación de una alternativa feminista”.

Gala Pin, regidora de Participació i Districtes i també regidora del districte de Ciutat Vella, ens explica què significa per a Barcelona els 40 anys de l’editorial La Sal: “l’any 1977, després de 40 anys d’una dictadura que reclou a les dones en l’espai familiar i les tracta com menors d’edat perquè necessiten el permís patern/dels marits per poder estudiar/treballar o viatjar a l’estranger, la iniciativa d’unes dones en el cor del Raval visibilitza un moviment feminista emergent que s’ha instal•lat en els ambients obrers, estudiantils, veïnals... i fan tasca de divulgació del propi cos, tertúlia, fan que la veu de les dones sigui protagonista, recuperen poetes com Montserrat Abelló o difonen poetes joves com Mari Chordà, difonen textos clàssics del feminisme, treballen l’autoorganització femenina... En definitiva, esdevé un lloc de reunió per dones que facilitava la possibilitat de tractar temes que afecten directament a les dones i més en moments difícils. I referma que “l’espai va obrir camí i es va convertir en un lloc de referència, no només a la ciutat sinó també per gent dels municipis del voltant, cosa que va propiciar reproduir la iniciativa. Una mostra més de com a Barcelona les dones han estat capdavanteres en la defensa dels seus drets, i en aquest cas ho han fet des d'un lloc de reunió, de creació de comunitat, oferiment de serveis i també de reivindicació”.

En l’acte commemoratiu del 40è aniversari de laSal. Edicions de les dones, hi van assistir dones d’entitats diverses, les quals van reivindicar l’existència encara al segle XXI d’espais per a les dones. En aquest punt hi coincideixen Isabel Monteagudo i la regidora Pin. L’agent literària comenta que “la desigualtat entre homes i dones és un tema no resolt i no se li dóna la importància cabdalt que té. No pot existir una societat justa ni llure sense que les dones tinguin els drets que es mereixen. No trobo cap partit a hores d'ara pel que aquesta qüestió sigui el seu tema central. I ara em bé al cap, un exemple que no només no em sembla suficient sinó que, de fet, no m'agrada gens: parlar en femení, perquè així més d’un es cregui que va pel bon camí. Queda molt, massa per fer, i es tracta: de no defallir!”.

La regidora Gala Pin informa que “des de la regidoria, incorporem la perspectiva de gènere al conjunt de coses que fem. De fet, fa poc que hem incorporat un suport en aquesta tasca (pla d’ocupació de transversalitat de gènere) per tal de garantir que avancem en aquest camí. També hem revisat els criteris de subvencions i estem treballant per detectar àrees de millora en totes les actuacions del districte. Hem incorporat aquesta perspectiva al Pla de Desenvolupament Econòmic, als programes de salut comunitària, etc”. I preguntada per la recuperació de la memòria històrica de les dones, Pin afegeix que “en l’àmbit de la memòria històrica una de les vessants prioritàries és la recuperació dels moviments de dones, promoure activitats amb perspectiva de gènere i, per exemple, revisar el nomenclàtor amb perspectiva de gènere”.

I com que l’estiu ja el tenim aquí i una lectura sempre té profit, he demanat a Isabel Monteagudo, gran dona de lletres, que ens recomani unes lectures escrites per dones per a què ens acompanyin al llarg dels propers mesos:

- Mejor Lola que mal acompañada de Raquel Riba Rossy – Novel•la gràfica, divertita, i feminista (Lumen)
- Transparent d’Anna Capmany - per a totes les edats, Disponible també en castella (Ediciones B)
- Curs de feminisme per microones de Natza Farré - 6a edició! Un èxit absolut! El títol ja ho diu tot (Ara Llibres)
- Diaris del Sàhara de Sanmao – una novel•la conmovedora i necessàri (Rata, Casa Catedral)
Isabel-Clara Simó, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2017. Qualsevol de les seves novel•les com La salvatge, Raquel, Amor meva

- Why I Am Not a Feminist de Jessa Crispin – No us el podreu perdre. El publicarà Libros del Lince (Malpaso)

 

Guardar

Guardar

Altres notícies
Les dones a muntanya | memòria | 07/10/2009
Conferències sobre les dones a l’antiguitat a càrrec de Pauline Schmitt -Pantel | memòria | 30/09/2010
"L'Islam a Catalunya en l'època Andalusina" | memòria | 09/06/2011
Homenatge a les dones deportades a Ravensbrück | memòria | 30/11/1999
Irene Sendler, salvadora dels infants del gueto de Varsòvia durant la 2a Guerra Mundial | memòria | 28/06/2012
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som