Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Sabias, l’homenatge que dóna veu a les científiques
Són moltes les dones que, al llarg del temps, han dedicat la seva vida a la ciència i que s’han mantingut a l’ombra. Adela Muñoz ha recollit en un llibre l’obra de diverses científiques, on també reflecteix les traves per accedir al coneixement en diferents èpoques històriques.
protagonistes | 31/05/2017


Adela Múñoz, autora del llibre (Foto: cedida per l'autora)
 

Laura  Alberch.-  Les dones representen el 39% dels científics a l’estat espanyol, una xifra que es manté des de fa 8 anys i que situa el país per sobre de la mitjana europea del 33%. Al llarg de la història un bon nombre de dones han fet contribucions importants a la ciència, però la seva obra ha estat reprimida o oblidada pels estereotips i la desigualtat de gènere que també existeix en l’àmbit de les ciències i el coneixement.
 
La científica més famosa i reconeguda mundialment és Marie Curie. A banda de ser la pionera en el camp de la radioactivitat el 1898, la polonesa va ser la primera persona en rebre dos premis Nobel en diferents especialitats –Física i Química-, com també la primera dona en ser professora a la Universitat de París. El llibre Sabias: La otra cara de la ciencia (Ed. Debate), d’Adela Muñoz Páez, a més de Curie,  s’endinsa en la vida i l’obra d’altres científiques més desconegudes “per fer justícia a aquestes sàvies”. 

Muñoz és Catedràtica de Química Inorgànica a la Universitat de Sevilla i ha recopilat informació durant anys per plasmar-la en aquesta obra: “Vull donar una diversitat de models de científiques que serveixin com a inspiració per les joves científiques del futur i les d’avui. Marie Curie dóna un perfil poc atractiu i que tampoc és el real: trist, negre i seriós. Hi ha científiques de tots els tipus, en totes les civilitzacions i cultures”.

Malgrat les traves que es van trobar aquestes dones, sempre van seguir amb la seva tasca. Adela Muñoz apunta que -a banda de l’oblit i de ser esborrades dels llibres d’història de la ciència- la feina de les que treballaven amb el seu pare, germà o marit “sempre s’ha atribuït sistemàticament només a ells. Es donava per fet que la dona feia feines rutinàries i que no tenia creativitat. La història s’ha escrit després i, fins fa poc, no es pensava que una dona pogués fer contribucions rellevants”. En aquest sentit, Muñoz també explica que “hi ha hagut un desig premeditat de treure mèrits a les dones. Hi ha una col•lisió de grans pensadors que han justificat la inferioritat intel•lectual de les dones i que l’han cultivat, com Aristòtil, Nietzsche o Schopenhauer”.

El coneixement, un camp de difícil accés
Sabias també és un recorregut per la història, de manera que reflecteix com han evolucionat les dificultats de les dones per fer-se un lloc en el món científic, dominat majoritàriament per homes: “M’he trobat que no només hem anat millorant amb el temps, sinó que les traves han anat en augment”, afirma l’autora. Adela Muñoz destaca, per exemple, Enheduana en les primeres civilitzacions, una sacerdotessa sumèria que també era poetessa, astrònoma i astròloga. Pel que fa a la Grècia clàssica –el bressol de la ciència i la filosofia, entre d’altres-, les dones vivien a casa sense drets ni llibertats.  En l’Edat Mitjana “moltes dones van esdevenir grans sàvies a les biblioteques dels convents, fins que la reforma gregoriana va fer fora les dones de tots els àmbits religiosos i els va treure tot el poder que havien tingut”, explica Adela Muñoz, que esmenta el cas de Hilda de Whitby.

Més endavant, en la creació de les universitats, les dones es van quedar a fora: “En les acadèmies científiques de França i Berlín se’ls va prohibir l’entrada. Les dones han tardat tres segles a tenir accés a les acadèmies”. L’autora parla de grans científiques com Dorothy Hodking-Crawfoot i Rita Levi-Montalcini, ambdues premiades amb el Nobel. Però en l’obra també hi tenen cabuda dones més discretes com Caroline Herschel, Maria Sibylla o Rosalind Franklin, que han viscut a l’ombra.  Per la seva banda, Adela Muñoz destaca la figura de Montalcini, qui es va enfrontar al seu pare per poder estudiar: “Era molt lúcida  i va lluitar fins els seus últims dies per la ciència, inclús quan la seva vida estava en perill quan Itàlia va ser envaïda pel feixisme. També era una defensora de la creativitat i la força dels adolescents. Ella resumeix moltes coses, però d’alguna manera m’he identificat amb totes les dones que estan al llibre”.

El ridícul, l’última barrera en caure
En els països on la investigació científica ostenta una gran tradició –com França, Anglaterra i Alemanya- el percentatge de dones al màxim nivell ronda el 6%. Per això, la situació a l’estat espanyol és “raonablement bona”, malgrat que la majoria de científiques segueixen essent desconegudes. Adela Muñoz parla d’una situació que encara no s’ha trencat del tot: la barrera del ridícul. “Anys enrere una dona que pretenia saber i estudiar era el més ridícul. Recordo tenir aquesta sensació. I aquest estigma encara l’estem traient. Ara és més subtil perquè no es troba a les lleis, sinó en el sentit col•lectiu”.

Tot i així, l’autora destaca “un moviment fantàstic d’interès per descobrir les dones en tots els àmbits”, una curiositat que ella arrossega des de fa més de 20 anys. Amb el seu homenatge pòstum a les grans sàvies i desconegudes de la ciència, Adela Muñoz espera que “la revolució pendent es consolidi més, perquè els drets mai es poden donar per fets. També que serveixi per recordar que les dones som éssers pensants. I que no s’oblidi”.

Guardar

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som