Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Nenes amb un ampli ventall de possibilitats; dones felices
Nuria Salán és doctora en Ciència dels Materials i Enginyeria Metal•lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i professora de Metal•lúrgia a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC. Ha estat guardonada amb el II Premio Mujer y Tecnología de la Fundación Orange, que l’ha reconegut com a exemple de dedicació al servei de la societat amb el seu treball com a docent, investigadora en materials i en innovació docent i metodologies d’aprenentatge, així com per la seva contribució en la captació de talent femení.
protagonistes | 26/04/2017


Núria Salan (Foto cedida per Núria Salan)

Laia  Serra Valls.-   El Wifi, i el GPS els va enginyar una dona; poques persones ho saben. La invisibilitat de la participació de les dones en la ciència i la tecnologia referma l’error generalitzat, i especialment en les nenes i les noies joves, que potser aquest no és el seu camí...

Existeixen molt diverses enginyeries amb les quals es poden fer moltes coses més enllà de cotxes, avions i robots i Núria Salán vol que aquesta informació arribi tant a les nenes com els nens. Porta 25 anys d’activitat docent i recerca en innovació per promoure els estudis de tecnologia, tot visibilitzant les dones en la tecnologia i intentant apropar les nenes a aquest àmbit. Ha format part del Focus Group de Dona, Ciència i Tecnologia del Parlament de Catalunya i des del 2016 és Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.

Ella va estudiar Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona, i després va descobrir el que veritablement li agradava i es va dedicar a la metal•lúrgia. “No vaig triar cap enginyeria, inicialment, per desconeixement, perquè ni sabia què era. Em vaig perdre la part aplicada de la tecnologia”; quan un professor va parlar-li de la metal•lúrgia, va voler conèixer allò que per a ella era tant nou i va trobar el que li apassiona: la possibilitat de conèixer els materials industrials, saber com són per dins, saber perquè es comporten com ho fan i potser trobar-ne de nous. Per això Salán vol “que les nenes tinguin tota la informació des de petites, per col•locar totes les possibilitats en el seu mapa mental de la vida, i escollir o desestimar el que sigui, amb coneixement”.

Dibuixar un nou mapa d’opcions professionals, amb dones referents
Salán ha format part de diversos grups multidisciplinaris que han estat guardonats pel Consell Social de la UPC i per la Generalitat de Catalunya; ha estat coordinadora del projecte «Recerca i innovació en metodologies d’aprenentatge» (RIMA) de la UPC des dels seus inicis.

El programa M2m, de mentoria per a noies estudiantes de la UPC va començar a dibuixar-se fa set anys i en fa quatre que es realitza, “amb satisfacció total tant per part de les professionals que el donen, que repeteixen cada any, com de les noies que hi participen, que es reconeixen més fermes en acabar els seus estudis”. El programa M2m posa en contacte alumnes i dones d’empresa, autònomes o acadèmiques com a mentores: ofereix models femenins com a referents; el parlar amb la comoditat de fer-ho amb una col•lega fa guanyar apoderament.

Només hi ha un 8% de dones catedràtiques a les universitats politècniques, i la majoria d’aquestes no tenen fills segons una recerca en què va participar Salán. Tindran més família les joves d’ara? Diferents models comporten sempre noves possibilitats, i per tant és possible que sí. Salán espera que el fet que les mentores tinguin família i puguin explicar a les mentorades com se n’han sortit, ajudi en les decisions de les noves generacions.

També és conscient que els canvis socials tenen implicacions i explica com amb la globalització s’ha modificat el concepte de família, s’esvaeixen esquemes preestablerts, i la mobilitat, més habitual, provoca canvis en les estructures familiars i les persones joves esdevenen més autònomes. Salán apunta, a més, les modificacions que es van esdevenint en els rols a la llar -“sobretot en les tasques de cura amb els fills”-, la implicació creixent dels homes, que ja no es volen perdre la criança, i que valoren l’esforç que costa mantenir la casa al dia, entre d’altres.
 


Núria Salan durant una xerrada (Foto cedida per Núria Salan)

Seguir els propis desitjos, obrir-se camí
En més o menys mesura, totes arrosseguem prejudicis, culpabilitats i idees arrelades sobre el nostre paper social, domèstic, etc. Salán anima les noies i les dones, a invertir en el seu propi projecte; a pensar en elles mateixes i posar-se més vegades per davant d’altres aspectes a l’hora de decidir.
 
El que han fet fins ara els nois, quan han triat dedicar-se a professions de tecnologia, assenyala Salán, quan s’ho proposa una noia en ocasions ha fet saltar qüestions i (pre)judicis; tradicionalment ningú no s’estranya quan un científic investiga i estudia -mentre algú li fa les tasques de cura i domèstiques-:  “ell només s’ha de preocupar per ell, i això ha estat sempre ben vist, o no ha estat mal vist”.

Segons Salán, les noies haurien de poder viure sense culpabilitat la plena dedicació a la seva professió; els diu que visquin amb plenitud, que dediquin el seu temps a allò al qual el volen dedicar, sense por del que pugui pensar ningú altre.

Segons Salán, l’ideal de futur és estar en una unitat familiar -amb el format que sigui- en la qual ningú no critiqui ningú per allò que se suposa que hauria de fer o com ho hauria de fer “que no hi hagi condemnes preassignades”. Amb temps per a una mateixa, i per a descansar. “Per a la meva mare no vaig veure aquest descans... Ara podrem tenir dones que es cultivaran, que faran el que voldran... Que siguin felices. La idea és arribar a que no només tinguem homes feliços, sinó persones felices”.

Sóc dona, per què apropar-me a la tecnologia?
La tecnologia va atraure Salán per la curiositat de conèixer, de la novetat. Però hi havia només dues noies quan ella estudiava metal•lúrgia i n’hi continua havent molt poques a les aules del segle XXI.

Al llarg de la seva trajectòria ha constatat que el que apropa les dones a la tecnologia és la possibilitat de fer alguna cosa d’utilitat per al món; la possibilitat de gaudir de bones remuneracions en aquestes professions és una motivació secundària entre les noies, mentre que per a un percentatge molt alt de nois, en canvi, els diners són la primera raó per escollir carreres tecnològiques. “És per aquesta vessant més social de la tecnologia per on captivarem noies”, proposa Salán. “Als nois també els interessa, evidentment, però en el primer pensament, el primer ‘per a què’, surten aquests tòpics... I que consti que no vull ofendre ningú” puntualitza.

Tecnologia per a la sostenibilitat?
Les possibilitats de la metal•lúrgia i els materials en el camp ecològic i de la sostenibilitat són moltes. Un exemple són els plàstics no contaminants, l’assoliment de materials reciclats cada cop més eficaços. Salán afirma que la sostenibilitat ja està present de forma natural en el sector, i que hi ha grups molt pendents. Tot i així, les contradiccions són moltes, també, com ara entre el desenvolupament de l’enginyeria enfocada a reduir l’impacte de CO2 i l’obsolescència programada, que anul•la qualsevol avenç. “No només es tracta de trobar nous resultats però també canviar plantejaments”.

Salán s’acomiada recomanant-nos una de les iniciatives didàctiques que existeixen actualment per transmetre a nens i nenes l’interès per la tecnologia de forma lúdica i modificar idees preconfigurades: els pícnics tecnològics del primer diumenge de cada mes que ofereixen des de l’associació Pèndulum Marc Boada i Maira Costa, als quals ella participa quan es tracten temes de metalls.

 

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som