Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Núria Carrera: les dones són les més capaces de demanar ajut, molt més que els homes
Els desnonaments, l’ajut a persones migrans i la capacitat de fer aliances amb associacions i entitats descriuen l’activitat social de Núria Carrera. D’ella cal destacar també la seva capacitat per estructurar equips socials que treballin en la millora del bé comú.
protagonistes | 18/04/2017


Núria Carreras (Foto cedida per Núria Carreras)

Montserrat Puig.-  L’actual degana del Col•legi Oficial de Treball Social, Núria Carrera, és una dona crítica, intuïtiva i especialment acollidora. Des del seu començament professional ha fet atenció directa a la ciutadania, a la Mancomunitat de Ciutat Badia, al Cap de Salut Mental del barri del Carmel a Barcelona o als col•lectius infantils... D’aquesta experiència li ha quedat l’actitud d’escoltar als altres, que ara aplica dins i fora del Col•legi de Treball Social. Per a ella, el Treball Social és una professió  universitària,  la seva missió és poder acompanyar a les persones, grups, i comunitats perquè puguin  aprofundir i afrontar els seus canvis,  en situacions difícils ,i així poder millorar.  Per tant es una professió que acompanya al canvi. Té molts anys d’història, i en aquest moment es troba  una situació molt màgica de creixement,  resultat de la diversitat social.

Carrera en la seva llarga trajectòria professional ha creat i consolidat equips, ha fet intervenció familiar i també comunitària. Ara ens explica els principals àmbits de les treballadores i treballadors socials, que ella veu des del Col•legi.

Estem centrades en els desnonaments, acompanyant a les persones o famílies, molt sovint dones amb criatures que han d’afrontar aquesta situació tant injusta i dolorosa d’abandonar la seva llar. La nostra tasca és ajudar-los en  tot el possible. També amb les persones immigrants.  Penseu que a Barcelona la població migrant és superior al 20%. En els serveis públics  d’atenció quasi sempre s’ha d’atendre persones immigrants. També continuem treballant amb les persones que estan a les presons. Un altre camp són  les persones grans, tot el que es relaciona amb l’accés per obtenir recursos, per aquesta última etapa de la vida, gestionar residències, ajudar a la família a decidir què volen fer, centres de dia etc.

El Col•legi Oficial de Treball Social s’ha implicat en les problemàtiques més punyents que avui afecten la nostra societat: amb els desnonaments i els refugiats hem après que els Col•legis professionals són estructures de servei a la ciutadania, no solament a la professió. "Ens hem vist obligades a fer una acció mes política de reivindicació  i de compromís amb altres entitats i associacions per atendre aquelles situacions que nosaltres en el dia a dia anem fent, però que si no tenim una mirada més global els esforços són minsos.  Formem part de plataformes, per exemple vam participar a la manifestació  “casa nostra es casa vostra” com entitat col•laboradora. En el projecte  dels desnonaments amb altres entitats hem format part de la iniciativa popular que va presentar al Parlament una proposta  per la nova Llei que després ha sigut impugnada des del Govern de Madrid. Participem també en la Taula de la pobresa energètica junt amb altres entitats del tercer sector."

Núria Carrera va treballar com a Cap de Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat iniciant allà la seva trajectòria de direcció i lideratge que va continuar a la Creu Roja Catalunya (com a directora d’Àrea d’Activitats i Serveis i, posteriorment, Directora de Responsabilitat Social Corporativa),on va promoure gestions de canvis organitzatius i de valors, i  va ajudar a construir l’inici del sistema públic de Serveis Socials.

"A la Creu Roja varem fer un gran canvi per aconseguir un funcionament més democràtic. Quan hi vaig entrar els voluntaris i voluntàries estaven vinculats a l’emergència i el funcionament era com una còpia del funcionament militar: això calia canviar-ho. Tampoc no hi havia activitat social dins de Creu Roja, es va introduir aleshores. I una cosa de la que n’estic molt contenta és que es va fer una crida perquè entrés gent jove, i va funcionar molt bé, i encara ara és així."

Des de la seva visió crítica de les estructures volem conèixer com entén Núria Carrera el feminisme. I com el viu a través de les seves activitats professionals.

"El feminisme –diu- en el terreny abstracte crec que és una posició, de com afrontes la teva vivència de ser dona, aquesta posició significa formular, caminar i lluitar pel que volem nosaltres com a dones. En el Treball Social observem que sempre les dones són les més capaces de demanar ajut,  molt més que els homes. I aquestes dones m’han ensenyat moltíssim en tots els anys de la meva vida professional. He pogut aprendre de la seva fortalesa  tant en el nucli familiar com en els moviments socials. Elles ens marquen el camí de com les dones organitzades hauríem de funcionar. Dones en situació de fragilitat que ens ensenyen cap on hauríem de caminar. "

La vessant política
Nuria Carrera va ser  cridada pel PSC per anar a les seves llistes en qualitat d’independent, en  l’etapa de Pasqual Maragall com alcalde i va estar dues legislatures, és a dir 8 anys amb la cartera de Serveis Socials tant a l’Ajuntament de Barcelona com a la Diputació. Així narra la seva experiència de regidora i diputada provincial.

"Des del punt de vista polític va ser una experiència no fàcil per mi, jo venia del món associatiu, llavors estava a Creu Roja i vaig entrar en una formació política com independent, ara és molt comú, però en aquella època no. Marina Subirats i jo érem les úniques independents en tot l’Ajuntament.

Vaig aprendre tot el que té a veure amb la negociació, la capacitat de poder entendre què li passa a l’altra per poder crear un projecte comú. Em va tocar negociar molt a nivell intern, que per a mi va ser una sorpresa. Negociar era necessari per poder estar al servei de la gent.
Des del punt de vista de gènere, jo vaig tenir l’honor de presidir el Consell de Dones de la ciutat, la primera fase no va ser fàcil, ja que ens varem proposar canviar el reglament del funcionament del Consell, i això feria moltes sensibilitats, i van ser nou mesos de debats complicats. Un cop es va tancar el tema reglament, aleshores va ser tot molt més fàcil, vaig conèixer moltes dones organitzades de la ciutat de Barcelona, i vaig trobar dones amb molt saber, amb molta fortalesa,  molt humils, molt sàvies, i vull dir que el ser radical no té res a veure amb ser dura, o rígida. Vaig treballar amb dones radicals, apoderades que saben què volen i on volen arribar. Dones que lluitaven per la igualtat. Puc dir que va ser una experiència enriquidora. I que em va fer augmentar la consciència feminista. És evident que les dones van guanyant terreny en l’espai polític i tenim exemples com Muriel Casals i Carme Forcadell que han jugat i la última encara juga un paper rellevant, igual que en el moviment associatiu."

Núria Carrera treballa també amb la inter col•legial, l’agrupació de Col•legis professionals en temes comuns, com per exemple que els Col•legis puguin continuar amb la seva tasca professional i social.

"El Col•legi de Treball Social va crear amb un conjunt de Col•legis Professionals una associació que agrupa la majoria de Col•legis professionals que hi ha a Catalunya, i quasi ho hem aconseguit, diu orgullosa. Aquesta entitat està presidida pel Col•legi d’Advocats de Barcelona, hi ha una Junta directiva de 12 membres i jo en formo part com a vicepresidenta.

El que fem és buscar els interessos del món professional. Durant molts mesos hem treballat perquè hi hagi normes europees que el govern del PP ha interpretat de manera vertical, i rígida, que posaven en perill el pes dels Col•legis professionals, en canvi nosaltres defensem que aquestes entitats siguin garants de la bona atenció a la població, perquè qualsevol persona que pugui haver rebut una mala atenció per una treballadora social, un advocat/da, o un  arquitecte/a  etc.....pugi formular una demanda al Col•legi i aquest obri un expedient informatiu, que condueixi a una amonestació o una sanció per males practiques. I a la vegada podem ajudar en la formació i l’apoderament. Volem crear un lobby i fer política per estar al servei de la gent, per estar més a prop de les persones. Per exemple una activitat és l’acte conjunt que es va fer el 8 de març amb motiu del dia internacional de les dones. Ha estat la primera vegada, i segur que tindrà continuïtat. Hem unit les dones que estan en les Juntes de Govern o són deganes.  La finalitat és fer visibles les dones dins dels Col•legis professionals, per fer aliances."

Altres notícies
Èxit de convocatòria en el concurs Femitic-Vídeo Festival per dones | protagonistes | 15/10/2009
Conferència "Donne e violenza. Rachel Bespaloff interprete di Omero" | protagonistes | 14/10/2010
Lidia Falcón rep un homenatge pel seu lideratge en la militància feminista | protagonistes | 12/12/2010
Dones en Xarxa posa en marxa una campanya a Internet per a commemorar el Dia Internacional de les Dones | protagonistes | 03/03/2011
El CIRD acull la jornada "Reflexionem sobre l'actualitat. La revolució de les dones a la Mediterrània" | protagonistes | 07/04/2011
 

Cerca avançada


Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoPeriodisme digne, ciutadania lliure
Dia Mundial de la Llibertat de Premsa ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
  FotoLa pau en els conflictes. Aportacions de les dones als nous processos de pau i negociació
Nova revista monogràfica de CON LA A ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som