Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Sant Jordi arriba carregat de llibres
M. Eugenia Ibáñez.-Un altre Sant Jordi. Una altra festa del llibre. Una altra jornada perfecta per afegir un bon títol al nostre racó favorit de la casa, aquest lloc on la lectura es fa més plaent. Si aquest nou volum queda en llista d'espera, perfecte, perquè sempre és bo saber que quan una novel•la, un assaig o una biografia arriben a l'última pàgina hi ha un altre títol que reemplaçarà el buit deixat. Per a aquest dia, o dies successius, hem fet una breu relació de suggeriments. Com de costum, trobareu tots els gèneres, novetats i també obres ja amb certa presència a les llibreries, perquè la bona literatura no té data de caducitat. I no oblideu que el regal d'un bon llibre sempre ens recorda a la persona que ens ho va obsequiar.
tendències | 19/04/2017
 • UNA DOLÇA CANÇÓ, de  Leila Slimani

Segona novel•la de l'autora amb la qual ha obtingut el Premi Goncourt del 2016, molt ben rebut per la crítica. Amb format de thriller i un estil directe, penetrant, els personatges de l'obra afronten problemes derivats de la maternitat, l'amor, l'educació, prejudicis socials i la relació de parella. La mare de dos nens decideix reiniciar la seva activitat laboral malgrat les reticències del seu marit i després d'una minuciosa selecció contracten a una cuidadora que acaba convertint-se en imprescindible en la vida familiar, fins que aquesta situació ideal es converteix en un greu problema.

Leila Slimani (Rabat, 1981) va estudiar ciències polítiques i periodisme a París. Va treballar a L'Express i Jeune Afrique i va publicar la seva primera novel•la, En el jardín del ogro, el 2014, on aborda el tema de l'addicció sexual femenina.

Cabaret Voltaire - 288 pàgines - 19,95 euros
Bromera - 232 pàgines - 19,95 euros

 

 • SEGÚN VENGA EL JUEGO, de Joan Didion

La novel•la, publicada originàriament el 1970, va ser inclosa per la revista Time entre les cent millors escrites entre 1923 i 2005, i avui segueix considerada un clàssic de les lletres nord-americanes i una de les millors obres de l'autora. Inèdita fins ara a Espanya, la novel•la és un retrat del Hollywood dels anys 70, però no mostra la imatge glamurosa sinó la de les drogues i la tristesa dels perdedors. La protagonista és una dona de 30 anys de la qual la carrera cinematogràfica s'ha limitat a papers secundaris en pel•lícules d'escassa categoria. Viu a l'ombra del seu marit, un famós director de cinema que mai li permet prendre decisions ni sobre la seva pròpia vida ni sobre la de la seva filla, reclosa en un col•legi per a nens amb problemes. L'autora dissecciona la societat nord-americana, la seva amoralitat, les conseqüències del liberalisme extrem i el paper de la dona en un entorn en què preval la voluntat masculina.

Joan Didion (Califòrnia, 1934) ha estat editora, assagista, periodista i va escriure guions de cinema, entre altres el de Según venga el juego, pel•lícula protagonitzada per un jove Anthoni Perkins. La seva obra més aclamada és El año del pensamiento mágico.

Literatura Random House - 192 pàgines - 17,90 euros - ebook, 9,99 euros

 

 • A LA MESA de Ingrid Noll

Les lectores que freqüentin la novel•la negra i no coneguin a aquesta autora haurien donar-li una oportunitat. Les seves obres són diferents, el que ja de per si és una virtut, de trames trencadores, per descomptat amb assassinats per al mig, amb personatges peculiars entre els quals abunden les dones grans que semblen alienes al bé i al mal, i per descomptat amb assassinats. La barreja de tot això pot acabar agradant, o no, però val la pena intentar-ho.

Noll (Xangai, 1935) filla de pare metge, es va traslladar de nena a Alemanya i allí va estudiar Filologia i Història de l'Art. De vocació literària tardana, va publicar la seva primera novel•la als 54 anys però ha recuperat el temps a marxes forçades perquè porta una vintena d'obres publicades, alguna d'elles amb versió cinematogràfica.  Altres títols seus són La farmacéutica, Por la borda, Donde nada florece i Bienes y codicia.  
Circe Ediciones - 224 pàgines - 17 euros

 

 • DIARI AVUI, 1976-2009. ENTRE EL SOMNI I L'AGONIA, de Maria Favà

Història narrada en primera persona del plural del primer diari que es va publicar en català després de la Guerra Civil, una narració col•lectiva en la qual s'inclou l'autora i testimonis de la complicada trajectòria d'aquesta publicació periodística. Favà va treballar al diari Avui des dels prolegòmens a la seva aparició, Sant Jordi de 1976, fins a acabar a l'atur, que reconeix forçós, el 2010, i aquest és el període acotat per narrar la història de la publicació, que va tancar definitivament el 30 de juliol del 2011. L'autora ofereix una visió personal del que ha passat en els 33 anys en què va treballar a l'Avui, descriu situacions derivades de la precarietat econòmica, de la manca de mitjans, dels intents de rellançar el diari, del paper jugat pels diferents directors i dels errors i encerts d'una publicació que, entre altres qüestions, va haver de superar la repressió soferta per la premsa escrita en català.

Maria Favà (Barcelona, 1949), una de les millors especialistes en informació local que ha donat el periodisme barceloní, ha col•laborat en diverses publicacions, al diari Tele/Exprés, TV3, Catalunya Ràdio i l'emissora Cadena SER.

Meteora - 384 pàgines - 19,50 euros

 

 • AQUEST DEU SER EL LLOC, de Maggie O’Farrell

Setena novel•la de l'autora que la confirma com una de les de més prestigi de la literatura britànica actual. L'obra, una història sobre la importància del passat en les nostres vides i especialment en l'amor, està centrada en una parella atípica, ella una actriu d'èxit que es retira al paisatge irlandès al costat del seu marit, un professor nord-americà que deixa a Califòrnia  dos fills d'una relació anterior. Tot i les estranyes decisions de la dona, la vida de tots dos és plàcida fins que el marit decideix esbrinar fets desconeguts de la seva anterior parella i es retroba amb els seus fills. La novel•la incorpora històries dels personatges que van apareixent, els temps de la narració van cap endavant i cap enrere i es va recuperant un passat que modifica el present.

Maggie O'Farrell (Irlanda del Nord, 1972) ha escrit també La extraña desaparición de Esme Lennox i Instrucciones para una ola de calor.  

Libros del Asteroide/L'Altra Editorial - 480 pàgines - 23,95 euros - ebook, 11,99 euros

 

 • EL SECRET DE L'EMMALINE, de Megan Shepherd

El 1941 el Govern britànic va decidir evacuar cap al camp a la major part dels nens i nenes de les ciutats atacades pels bombardejos alemanys. El trasllat a zones rurals de més de 3,5 milions d’infants, separats de les seves famílies, va ser denominat operació Flautista d'Hamelín. Aquest fet real ha estat el punt de partida d'aquesta novel•la el contingut de la qual bé podria quedar al marge dels esdeveniments de la Segona Guerra Mundial perquè la protagonista és una nena que acaba creant un món peculiar que transforma l'hospital en el qual viu en un lloc on apareixen cavalls alats i records de la llar d'una bella princesa. És aquest món i la història de molts altres infants la que crea una narració commovedora però també real, de lectura àgil.

Megan Shepherd és autora de la sèrie Naturaleza salvaje.

RBA / Molino - 240 pàgines - 16 euros – ebook, 8,99 euros

 

 • SABIAS. LA CARA OCULTA DE LA CIENCIA, de Adela Muñoz Páez

A quina cara oculta es refereix l'autora? A les dones, que fins ben entrat el segle XX no van tenir accés a moltes universitats, que no van poder accedir a les biblioteques fins a finals del XIX i els èxits en la ciència han quedat amagats després del silenci. Vint anys de lenta investigació ha invertit l'autora a recuperar històries perdudes d'algunes dones que al llarg de la història van contribuir a l'avanç de la ciència, com Rosalind Franklin sense el treball de la qual hagués estat impossible desxifrar l'estructura de l'ADN, o Rita Levi Montalcini, que va descobrir el factor de creixement nerviós. El llibre no només recupera noms i èxits, sinó que també situa a aquestes dones en la societat que va limitar el seu creixement intel•lectual.

Muñoz Páez (La Carolina, 1958) és catedràtica de Química Inorgànica. Ha publicat Historia del veneno. De la cicuta al polonio, La buena muerte i les biografies de Marie Curie i Antoine Lavoisier. Imparteix seminaris sobre dones científiques i realitza representacions teatrals al costat d'altres professores en què interpreten científiques del passat.

Debat - 368 pàgines - 21,90 euros - ebook, 10,99 euros

 

 • ELS VELLS AMICS, de Sílvia Soler

L'autora afronta en aquesta novel•la el tema de l'amistat de llarg recorregut, aquella que es manté viva perquè les persones mantenen l'obstinació que perduri al llarg del temps. La novel•la segueix durant 25 anys la vida de cinc joves estudiants de Belles Arts que es coneixen en un viatge a París que recordaran tota la vida. Els joves tenen en comú la seva aspiració de convertir-se en pintors, però la realitat modifica aquest somni, els joves evolucionen i es trenquen vincles que acabaran afectant a la resta del grup.

Sílvia Soler (Figueres, 1961) és periodista, ha col•laborat en diversos programes de ràdio i televisió. Les seves novel•les solen afrontar l'univers femení des del punt de vista emocional, situant a les dones en situacions complexes que han d'afrontar. Ha escrit, entre altres obres, El centre exacte de la nit, Petons de diumenge, 39 + 1 i Una família fora de sèrie.

Destino/Columna - 352 pàgines - 20,50 euros

 

 • MARIA-MERCÈ MARÇAL. UNA VIDA, de Lluïsa Julià

Primera biografia que es publica sobre la poeta. Després de la seva mort, es va fer càrrec dels últims poemes, recollits a Raó del cos i va publicar l'antologia de la seva obra, Contraban de llum, sobre el coneixement directe de l'autora i d'un laboriós treball de recerca i investigació en arxius i persones que la van tractar directament. El llibre mostra totes les facetes de Maria-Mercè Marçal --morta el 1998, als 45 anys--, la seva dimensió humana, la seva relació amb la literatura, el feminisme, la política i Catalunya. El retrat final és el d'una dona d'acció i compromesa. Va militar en el PSAN, va formular propostes de canvi en una societat que havien de formular-se amb ulls de dona i va ser autora d'una obra que va marcar el panorama poètic català de finals del segle XX.

Lluïsa Julià és doctora en Filologia Catalana i catedràtica d'ensenyament secundari. S'ha especialitzat en l'obra d'escriptores del segle XX. Va compartir amb Marçal diversos treballs com Cartografies del desig i Paisatge emergent. Després de la seva mort, es va fer càrrec dels seus últims poemes, recollits a Raó de cos i va publicar l'antologia de referència de la seva producció poètica, Contraban de llum.

Galàxia Gutemberg - 600 pàgines - 23,90 euros


 

 • DOMINGO, de Irene Némirovsky

Quinze relats el contingut dels quals bé pot ser un compendi de temàtiques que l'autora va desenvolupar en les seves novel•les, com El vino de la soledad i El baile i afronten també circumstàncies claus de la seva vida, com els efectes de la guerra o el comportament de la burgesia francesa. Les quinze breus històries es van publicar originalment en diferents revistes franceses, entre 1934 i 1940, dos anys abans de la deportació i assassinat de l'autora en un camp d'extermini nazi, on havia estat reclosa per la seva condició de jueva.

Irene Némirovsky (Kíev, 1903 - Auschwitz, 1942) va viure la major part de la seva vida a França i la seva obra literària està escrita en francès. El 1929 va enviar la seva primera novel•la, David Golder a una editorial i per la por al rebuig no va incloure ni el seu nom ni la seva adreça. L'editor va haver de incloure un anunci a la premsa per localitzar l'autora. Víctima de les lleis antisemites, el Govern francès de Vichy li va impedir seguir publicant. Al juliol de 1942 va ser arrestada i un mes després va morir de tifus. La seva novel•la pòstuma, Suite francesa, va ser trobada per les seves filles en un bagul que conservava manuscrits inèdits i va ser publicada el 2004.

Salamandra - 352 pàgines - 19 euros

 

 • AZUL MARINO, de Rosa Ribas i Sabine Hofmann

Tercera i última entrega de la trilogia que té com a protagonistes la periodista Ana Martí i l'inspector Isidro Castro, ambientada en aquesta ocasió al port de Barcelona i com a víctima un soldat que forma part de la sisena flota nord-americana que acaba de fondejar. Ens trobem al 1959 i la novel•la reflecteix també l'ambient d'una ciutat en plena dictadura, trista i d'uns ciutadans i ciutadanes sotmesos a la precarietat diària. La mort del marí sembla fruit d'una baralla a l'anomenat llavors Barri Xino, però la informació que Ana Martí realitza per El Caso dóna un gir a la investigació.

Rosa Ribas (Prat de Llobregat, 1963) va estudiar Filologia Hispànica i resideix a Frankfurt des de 1991.

Sabine Hofmann (Bochum, 1964) va ser professora d'aquesta universitat, juntes han escrit les dues primeres novel•les de la trilogia, Don de lenguas i El gran frío

Siruela - 360 pàgines - 17,95 euros -ebook, 9,99 euros

 

 • BATUTS VERDS, de Carla Zaplana

De cara a les calors de l'estiu no estarà de més preparar begudes alternatives a les tradicionals per saciar la set. El llibre inclou 50 receptes a més d'àmplies explicacions sobre els avantatges d'una bona alimentació. L'autora explica les diferències entre sucs i batuts, com preparar-los, els seus micronutrients, ingredients segons els gustos i necessitats, si són depuratius, energètics o proteics. Explica també com elaborar receptes de lexes vegetals, amb X, per diferenciar-les de les llets d'origen animal.

Zaplana (Figueres, 1988), graduada en Dietètica i Nutrició, alterna l'escriptura sobre l'alimentació sana amb consultes i programes on-line. Viu a Boston, Estats Units

Urano/Cossetania Edicions - 128 pàgines - 5,99 euros
 

Guardar

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som