Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Diners que proporcionen vides dignes
Aconseguir fons per endegar qualsevol tipus de projecte és un dels principals maldecaps per a tots aquells que s’embarquen en alguna aventura. No és una tasca fàcil i menys quan es tracta de projectes relacionats amb les dones i la defensa dels seus drets.
món | 14/03/2017


Dones de l'Associació Calala (Foto: cedida per la Fundació Calala)

Neus Martí Llurba.-  L’Associació Calala Fondo de Mujeres  és una fundació que treballa per l’empoderament de les dones a Espanya, Llatinoamèrica i el Carib. Amb seu a Barcelona, los dones que integren l’associació lluiten per aconseguir fons econòmics que posteriorment destinen a diferents tipus de projectes per tal que aquests puguin tirar endavant sense la precarietat a què sovint es veuen abocats. La finalitat és establir relacions paritaries entre homes i dones, entre les mateixes dones i amb les institucions.
 

En països de centreamèrica com Nicaragua, Honduras i El Salvador, principalment donen suport a organitzacions que defensen els drets reproductius. “A molts d’aquests països, no existeix el dret a l’abortament i a El Salvador, per exemple, fins i tot et poden posar a la presó”, explica María Palomares, directora executiva de Calala. “També treballem amb organitzacions que lluiten per canviar les lleis dels seus països, defensant sempre el dret a l’educació i, especialment, a l’educació sexual, o els drets de la comunitat LGTBI, entre d’altres”, explica. Així mateix, des de Calala Fondo de Mujeres també financien grups de base que moltes vegades ni tan sols tenen personalitat jurídica ni gent assalariada, sinó que estan formats per dones activistes que treballen de forma voluntària.

Però Calala no treballa només en països on aquest conjunt de drets estan fins i tot perseguits. A l’Estat Espanyol, aquest fons de dones també financia un gran volum de projectes que lluiten per millorar les nostres lleis com, per exemple, la llei de l’avortament o la defensa de la reproducció assistida per a lesbianes o dones que volen ser mares en solitari.

Les fonts de finançament de Calala provenen tant de persones donants que fan aportacions puntuals o periòdiques com del Fons de Cooperació Catalana, fundacions privades europees i altres fons de dones. D’aquesta manera, “els donants, tant les persones com les institucions, poden donar suport a diferents projectes a través de Calala”, assegura Palomares.

A Nicaragua, el país on es va engendrar l’associació, anomenen Calala a la fruita del maracuià. D’aquí el nom, de la capacitat de les dones de donar fruit. L’any 2009, dones nicaragüenses i dones espanyoles amb una relació estreta amb el país centreamericà, amb el suport del Fondo Centroamericano de Mujeres, van decidir crear la fundació. Des de llavors, Calala ha anat creixent fins a estendre la seva presència a diferents països. La idea, aconseguir que els fons de cooperació espanyola poguessin arribar als grups de dones de base de centreamèrica.
 


Dones de la Fundació Calala durant una reunió de treball (Foto: cedida per la Fundació Calala)
 

Actualment, Calala està duent a terme una tasca de gran embergadura amb el finançament de projectes com la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos, la qual treballa per donar una resposta integral i regional a l’augment de la violència contra les defensores dels drets humans a Mesoamèrica. “Es tracta d’una plataforma d’entitats que està fent molt bona feina i que té molt de protagonisme”, explica Palomares. A Centreamèrica també donen suport a xarxes regionals que treballen amb temes de drets sexuals i reproductius, i a la campanya 28 de Septiembre per la despenalització de l’avortament.

 

A l’estat espanyol, a més de col·laborar en projectes com la Coordinadora Feminista, que és qui està fent el seguiment de l’aplicació de la llei de l’avortament, per exemple, treballen principalment amb grups de dones migrants amb projectes en diverses ciutats de l’estat com Granada, Bilbao, Madrid, Barcelona, etc.

Conscienciades amb la problemàtica de corrupció que viuen els diferents països amb els que treballen, entre els seus principis hi ha la transparència. Tots els seus moviments estan a disposició de totes aquelles persones que s’hi puguin mostrar interessades, de manera que la movilització constant de recursos que duen a terme queda registrada i pot ser supervisada per qualsevol persona que ho desitgi.

Així doncs, en busca d’un món millor basat en la igualtat entre els éssers humans, l’associació Calala Fondo de Mujeres segueix picant portes en busca d’un finançament que sempre es presenta insuficient davant les mancances que moltes dones sofreixen arreu de tot el món.

Guardar

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som