Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El foment de les dones a la Mediterrània
L’informe de la Fundació de Dones Euromediterrànies denuncia quins són els obstacles que eviten que les dones exercitin els seus drets com a ciutadanes al mateix nivell que els homes a banda i banda del nostre mar
món | 05/03/2017


M. Àngels Roque, durant la presentació de l'informe (Foto: IEMed)

Esther Molas.-  La Fundació de Dones Euromediterrànies va presentar la seva primera publicació titulada "Les dones a la Mediterrània",  a la sala d’actes de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), amb l'objectiu de fer un seguiment qualitatiu de les Conferències Ministerials euromediterrànies sobre el paper de les dones a la societat, que es van dur a terme a Istanbul 2006, Marràqueix 2009 i París 2013. Més de 50 persones van assistir a l’esdeveniment en representació de 35 entitats (associacions, universitats, institucions governamentals, organitzacions professionals), que treballen temàtiques de gènere.

Senén Florensa, president executiu de l’IEMed, va ser l’encarregat d’inaugurar l’esdeveniment i va posar en relleu el paper clau que les dones han de jugar en les societats contemporànies per tal d’afavorir el diàleg entre els pobles de la Mediterrània. Maria-Àngels Roque, antropòloga i directora del Departament de Cultures Mediterrànies i Societat civil de l’IEMed, va dur a terme una breu presentació de la metodologia i dels continguts de l’estudi tot remarcant "que es tracta d’un informe qualitatiu escrit per expertes i contemplant el punt de vista de la societat civil, que es focalitza sobre 12 països europeus i mediterranis: Algèria, Egipte, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Jordània, Líban, el Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia". Roque va informar que la taxa d'ocupació en les dones és del 40%, amb una mitjana que baixa fins al 24% en el cas dels països del sud i l'est de la Mediterrània (un 16% a Algèria i Jordània). "Tot plegat succeix en un context de major escolarització de les dones, tot i que a països com Marroc i Egipte l'analfabetisme és encara un problema en zones rurals", va afegir Roque. Aquesta baixa ocupació laboral s'explica per "la persistència de certs estereotips i mentalitats i pel fet que el reajustament del mercat laboral a què ha obligat la crisi econòmica del 2008 l'han patit sobretot les dones", va explicar Maria-Àngels Roque, directora de la revista Quaderns de la Mediterrània.

L’informe de la Fundació de Dones Euromediterrànies denuncia quins són els obstacles que eviten que les dones exercitin els seus drets com a ciutadanes al mateix nivell que els homes. Els informes per país representen "casos pràctics" que podrien beneficiar altres països mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques. Més enllà de cada país, tota la regió euromediterrània se'n podria beneficiar, si hi ha una voluntat política clara i uns mecanismes pertinents. Encoratjar aquest intercanvi és certament una de les tasques de la fundació, que l'haurà d'implementar juntament amb les institucions associades. En deixar de banda les dones (i per tant la meitat de la població) pateix un dèficit de creixement, de democràcia i de bona governança. També hem de remarcar que no tots aquests informes han estat elaborats per experts internacionals; alguns han estat produïts per investigadores joves o activistes de la causa feminista que estan experimentant de primera mà els problemes de les societats respectives. Algunes d'elles han participat a la implementació del marc de bones pràctiques. Aquesta pràctica és, per si mateixa, una bona pràctica.

Seguidament, va intervenir Teresa Maria Pitarch, presidenta de l'Institut Català de les Dones. Pitarch va voler remarcar que l’existència de moltes lleis en matèria d’igualtat no garanteix el compliment d’aquestes. Va assenyalar que l’objectiu de l’ICD és el d’eradicar la violència masclista des de tots els àmbits possibles, remarcant que aquesta no es manifesta únicament de forma física. Va assegurar que "cal impulsar accions per avançar en la igualtat efectiva, perquè les lleis hi són però cal que es compleixin". En aquest sentit, va explicar les mesures que el Govern de Catalunya pren per garantir aquest compliment. "Cal fixar-se objectius concrets i pràctics per assenyalar la necessitat de col•laborar amb altres institucions com l'escola o els mitjans de comunicació”. Pitarch va subratllar la importància de fomentar codis ètics en les redaccions dels diaris i televisions, així com el de l’educació, no només a les escoles sinó que va introduir el concepte de la coeducació. 

Maria Badia, secretària d'Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, va escoltar les veus de les entitats de la societat civil com l’Associació de Dones Amazigues, l’Associació de Federacions i Associacions d’Empresàries del Mediterrani, l’Observatori Blanquerna de Comunicació, l’Associació de Dones Periodistes de la Mediterrània, Dones Juristes, Drac Màgic, l’Associació d’Educadors en Drets Humans, l’Observatori Mediterrani de la Comunicació, La Independent, l’Observatori Llull, GAMAC Europa, la Unión Progresista de Fiscales o d’entitats com l’Obra Social La Caixa, entre d’altres.

Així mateix les participants van compartir bones pràctiques per afavorir l’emprenedoria de les dones immigrants que resideixen a Catalunya, per sensibilitzar les persones que no consideren la igualtat de gènere com a prioritat i per estudiar el cost que representa l’exclusió de les dones dels llocs de decisió per les empreses. El tractament de la violència masclista i de la prostitució als mitjans de comunicació i en el llenguatge audiovisual van ser altres problemàtiques que es van abordar.

Després d’un mes de la presentació de l’informe, Maria Àngels Roque va comentar que “la presentació de la versió catalana del  primer informe de seguiment de les conferències ministerials de les polítiques Euromed es va fer amb la voluntat de donar a conèixer la Fundació de les Dones de l’Euromediterrània a les institucions, associacions i centres universitaris de Catalunya que treballen per potenciar el paper de les dones  i visibilitzar, especialment a les dones  dels països del sud de la Mediterrània.  En aquest sentit fem un bon balanç de la presència d’una cinquantena de dones representatives en l’àmbit de gènere”. I afegeix que “el que s’esperava era precisament que cadascú/na presentés el que feia la seva associació per tenir un coneixement mutu i també per fer xarxa unint interessos. Encara que ràpidament vàrem explicar i oferir els recursos que la FFEM pot donar  també, per mitjà de la  plataforma digital  trilingüe en anglès, francès i àrab, aspecte que desenvolupem en la segona resposta. Aquesta presentació ha desvetllat l’interès cap a la Fundació  i ens han arribat demandes i noves inscripcions, després de la presentació”.

De cara a les properes activitats de la Fundació, Roque ens informa que la Fundació de Dones Euromediterrànies (FFEM), amb seu i secretaria a l’IEMed, està a punt de publicar un estudi que identifica les noves disposicions i els mecanismes que s’han posat en marxa en alguns Estats de la regió euromediterrània des de la Conferència ministerial sobre el paper de les dones celebrada a París en el 2013. L’informe observa com s’han mobilitzat els governs per respondre als seus compromisos i exposa els treballs realitzats per 7 associacions del sud del Mediterrani (Algèria, Egipte, Jordània, el Líban, el Marroc, Tunísia) en torn als desafiaments que encara impedeixen que les dones participin a la vida pública i política, i per disminuir les violències contra elles. Aquests treballs s’han realitzat a partir de consultes i recerques que han implicat, entre d’altres, les autoritats, els mitjans de comunicació, els sindicats, i centres de recerca especialitzats en gènere. Està previst que es presenti aquest informe a Barcelona a la primavera. Per altra banda, la FFEM està donant un suport tècnic a vàries organitzacions de la societat civil que estan realitzant estudis sobre les condicions de les dones i la seva realitat a nivell local. La Fundació també acompanya 8 associacions per tal que duguin a terme campanyes de mobilització de l’opinió pública i de sensibilització dels i les responsables polítiques en torn a diferents temàtiques com la participació de les dones en les eleccions municipals al Líban, Palestina i a Tunísia, el dret a l’herència a Egipte, lluitar contra els matrimonis de menors a Egipte i al Marroc, disminuir la violència contra els dones en els espais públics a Algèria i afavorir l’accés de les dones empresàries al mercat laboral a Líbia. També s’estan duent a terme activitats de recerca com el pròxim seminari de recerca sobre les masculinitats a la regió euromediterrània que tindrà lloc a França a finals de juny, i la dinamització d’una plataforma trilingüe (francès, anglès, àrab) que es fa ressò de les accions d’aquelles entitats que lluiten pels drets de les dones i reduir les desigualtats de gènere a la regió. La plataforma permet que els membres de les xarxes de la FFEM tinguin el seu perfil i presentin directament els seus projectes i publicacions. La plataforma també ofereix diferents recursos i un centre documental que recull més de 700 publicacions d’interès amb un resum en francès, anglès i àrab.

Guardar

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som