
Públic asistent a la trobada. (Foto: Esther Molas)
|
Esther Molas.- La majestuosa seu de la SGAE a Catalunya va acollir la trobada «Dones: Càmera i Acció», organitzada per la Fundació SGAE i l’associació Drac Màgic, amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona. En la primera part de l’acte, Ramon Muntaner, director de la SGAE a Catalunya i les Illes Balears, va pronunciar les paraules de benvinguda i va recordar com la Fundació SGAE i l’associació Drac Màgic han col•laborat i treballen conjuntament: «En una primera etapa vam col•laborar del 1999 al 2006 i, ara, en aquesta segona, estem impulsant, des de fa quatre anys, un circuit de cinema a diferents ciutats de Catalunya en el marc de la Mostra Internacional de Films de Dones».
|
Muntaner ha expressat que, «només treballant, es poden canviar les coses i, en aquest sentit, se us ha de reconèixer i se us ha de felicitar a Drac Màgic com a impulsores de nous escenaris per a la cultura audiovisual a base de treball». Per la seva banda, Sílvia Casola, assessora tècnica d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, va afegir que els cicles «Conegudes (també) a casa» i «Mirades documentals: Les cineastes catalanes» que formen part de la Mostra, han arribat a 20 municipis del territori català tot destacant que «des de la Diputació és molt important donar suport i reconèixer la feina de l’audiovisual femení i que aquesta feina tingui visibilitat als municipis, ampliar-ne l’espectre de les pantalles, ja que és on comencen a canviar les coses».
Anna Solà Arguimbau, codirectora de la Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals Drac Màgic i de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, va explicar que un dels objectius de l’associació és «fer visible el talent de les dones cineastes i el balanç, al cap d'aquests anys, és positiu i favorable però no n’hi ha prou ja que el cinema femení encara està molt desequilibrat respecte als cineastes en masculí. Necessitem una renovació de models culturals de l’obra cinematogràfica. Hem ampliat els públics assistents a la Mostra i unes 5.000 persones han assistit a veure les obres cinematogràfiques». Solà també va comentar que des de la Mostra «defensem la diversa i potent creativitat de les nostres directores, guionistes, compositores, actrius... Cal una diversitat de cineastes, des de les més consolidades fins a les més recentment arribades a la creació cinematogràfica però que tenen una veu pròpia que cal escoltar». En aquest sentit, Alba Cros, directora i guionista, va expressar que «iniciatives com la Mostra de Films de Dones és un referent, perquè ets sents com a casa i et sents escoltada». Cros va parlar de la seva recent experiència en el món professional i en la indústria i de veure com «a les aules hi ha gran majoria de dones i, després, de mica en mica, veus que ja no n’hi ha». Recordem que Alba Cros és directora de la pel•lícula indie “Les amigues de l’Àgata”, film que va ser nominat en els novens Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català en la candidatura de millor pel•lícula (obra dirigida per quatre alumnes de la Universitat Pompeu Fabra: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen). Agnela Domínguez, cap de Comunicació i Activitats de la SGAE i la Fundació SGAE a Catalunya, va confirmar el comentari d’Alba Cros explicant que «per la nostra seu, vénen molts estudiants —la gran majoria dones— que estan en període d’aprenentatge creatiu i, després, a l’hora d’associar-se i registrar la seva obra, els autors són majoritàriament homes».
El debat posterior a la taula rodona va ser molt enriquidor, perquè es va denunciar la manca de corporativisme que tenen les dones de l’audiovisual. “A diferència dels nostres col•legues, nosaltres no fem lobby, no sabem crear xarxes que ens ajudin a progressar en el món audiovisual. I això ho hem de canviar”, va manifestar una cineasta. Marta Selva, sempre clara i activista, va demanar normalitzar la presència de les dones autores en les programacions habituals de cinema, que els programadors s’arrisquin a visionar obres fetes per cineastes de casa nostra amb les seves múltiples mirades.
Una altra petició de les assistents a la trobada va ser que la dona decideixi estar en la direcció i en la distribució de la pel•lícula. Muntaner va demanar que les sòcies de la SGAE es mullin presentant candidatures, ja que el Consell territorial està format per deu homes, cap dona. Aprofitant aquesta denúncia, l’acte va cloure amb l’inici d’acord entre Drac Màgic i la SGAE Catalunya d’ajudar a confeccionar una candidatura paritària amb guionistes, cineastes o productores. Tant de bó prosperi positivament aquest desig i en un futur no massa llunyà es canvïi el “Societat General d’Autors i Editors” per un nom inclusiu per a les persones creadores, siguin homes i/o dones.
|