Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Quan la discriminació és triple: per ser dona, per ser indígena, per estar empobrida
Sens dubte, a casa nostra, la desigualtat de gènere i la violència masclista hi són ben presents. Les dades de dones assassinades (39 arreu de l’Estat i 4 a Catalunya el 2016 segons fonts oficials) no donen lloc a equívocs. Però hi ha regions del món on la desigualtat es manifesta de forma molt més visible, com ara l’Amèrica Llatina. En aquest reportatge, expliquem el projecte per a l’apoderament de les dones indígenes que desenvolupa la Creu RojaNicaragua, al qual la institució humanitària està donant suport des de Catalunya.
món | 09/12/2016

 
Foto: Creu Roja de Catalunya

Irene Peiró.-  Sens dubte, a casa nostra, la desigualtat de gènere i violència masclista hi són ben presents. Les dades de dones assassinades, que divulgaven diversos mitjans de comunicació la setmana passada pel Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones (25 de novembre), no donen lloc a equívocs.

Entre gener i octubre d’aquest any, 39 dones que han mort assassinades a mans de les seves parelles o exparelles arreu de l’Estat, 4 d’elles a Catalunya, segons fonts oficials del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. 

Aquestes xifres encara són més elevades si prenem com a referència fonts com el portal Feminicios.net, que entén que la violència masclista engloba supòsits més amplis (feminicidis infantils, familiars, per prostitució, etc). Segons aquest portal, des de principis d’any, s’han produït 92 feminicidis i altres assassinats a dones a Espanya, 14 d’ells a Catalunya.

Sigui com sigui, aquestes dades només són la punta de l’iceberg, sota la qual s’amaguen les desigualtats de gènere que es manifesten diàriament en la nostra vida quotidiana. Per exemple, a principis de novembre, la UGT presentava la campanya #YoTrabajoGratis, en què denunciava que les dones han de treballar de mitjana dos mesos més que els homes per arribar a cobrar el mateix i que, per tant, des de l’1 de novembre, ho estan fent gratuïtament. A Catalunya, l’escletxa salarial entre dones i homes se situa actualment en el 25,9%. A la desigualtat salarial, s’hi afegeixen d’altres manifestacions de la discriminació per raó de gènere: el sostre de vidre, que dificulta l’accés de les dones a òrgans de direcció; la divisió sexual del treball, que encara concentra en les dones les tasques reproductives, domèstiques i de cura; el sexisme en l’educació i un llarg etcètera.

Fenòmens com aquests encara afecten la societat catalana, però encara es presenten de forma més visible i manifesta a d’altres indrets del món, com ara l’Amèrica Llatina. Cada dia, moren de mitjana almenys 12 dones en aquesta regió per violència masclista, segons dades d’octubre de 2016 de la Comissió Econòmica per a l’Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL). Fins a 2.089 dones van ser assassinades per violència masclista en 25 països de la regió durant el 2014, tal com indica l’Observatori d’Igualtat de Gènere d’Amèrica Llatina i El Carib (OIG) de l’ONU. Ara bé, cal tenir en compte que, en molts països d’aquesta regió, no es disposa de dades fiables sobre feminicidis, de manera quela incidència de la violència masclista podria ser molt superior.

Una estratègia de prevenció de la violència a Centreamèrica, Mèxic i el Carib
Davant d’aquesta situació, la Creu Roja Espanyola desenvolupa, des de fa més de 10 anys, una Estratègia Regional de Prevenció de la Violència (masclista i d’altres tipus) a la regió de Centreamèrica, Mèxic i el Carib. 


Foto: Creu Roja de Catalunya
 

 Entre els anys 2008 i 2012, va desenvolupar 11 projectes de prevenció de la violència juvenil a 8 països de Centreamèrica i el Carib, amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Les accions més relacionades amb la violència masclista es van dirigir a prevenir i combatre la violència intrafamiliar (violacions, abusos, maltractaments...), que patien dones joves, adolescents i nenes.Posteriorment, entre 2011 i 2015, també es van desenvolupar projectes per promoure l’equitat de gènere, donar suport a les dones del món rural, promoure l’enfortiment del lideratge i la participació femenina i fomentar l’apoderament econòmic de les dones.

La Creu Roja a Catalunya, que compta amb diversos projectes de sensibilització  per promoure la igualtat de gènere, prevenir la violència masclista i donar suport a les dones que la pateixen a casa nostra, també s’ha implicat en la prevenció d’aquesta xacra social a l’altre costat de l’Atlàntic. Des de Catalunya, la institució humanitària ha col•laborat amb un projecte per a l’apoderament de les dones de la comunitat indígena de Sutiaba, impulsat per la Creu Roja a Nicaragua des de setembre de 2015. El projecte, que finalitza aquest mes de desembre,l’han cofinançat l’ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament), l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i el FCCD (Fons Català de Cooperació al Desenvolupament), a través dels ajuntaments deSant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès.

Per comprendre el perquè del projecte, ens hem de traslladar a la comunitat indígena de Sutiaba, situada a l’oest de Nicaragua, al municipi de León. En aquesta comunitat, no existeix igualtat de drets entre dones i homes, ni tampoc entre persones de diferents edats. Aquí, els homes, i sobretot els homes més grans, segueixen ostentant tot el poder i autoritat i, en l’àmbit privat, l’educació dels fills i filles recau especialment en les dones.

Francisca, participant del projecte: “Ara sento que és molt important el que estic aprenent, em sento útil”
En la comunitat indígena de Sutiaba, on la meitat de les llars compta amb uns ingressos mensuals inferiors a 78 euros, s’hi produeixen situacions paradoxals pel que fa als rols de gènere. El 35% de les llars tenen una dona com a cap de família i, a la majoria de sectors, la majoria de treballadores són dones, perquè hi ha una elevada migració laboral masculina.Tot i això, accedir a l’educació i a formar-se per exercir una professió és una aspiració gairebé inabastable per a les dones d’aquesta comunitat, tal com expressa Francisca Calderón, una de les dones que ha pogut formar-se gràcies al projecte de la Creu Roja:  “Sempre vaig voler aprendre alguna cosa, em sentia molt frustrada per no saber alguna cosa i poder tenir l’opció de ser útil i donar suport a la meva família. Ara sento que és molt important el que estic aprenent, em sento útil”.

Segons Karla García, directora de la Creu Roja a la filial de Leon, el projecte està apoderant les dones de la comunitat: “Hem vist un  creixement a la nostra comunitat en quant a la participació de les dones. Elles s’han apoderat amb aquest projecte”.
 


Foto: Creu Roja de Catalunya
 

Amb aquest objectiu, s’han realitzat activitats formatives, de sensibilització... Entre les primeres, destaquen les formacions de lideratge o de tècnica professional per a dones adultes, adolescents i joves. Entre les segones, figuren activitats per promoureuna cultura de noves identitats de gènere,tallers sobre noves masculinitats i lideratges transformadors, sessions sobre participació política i el paper de la dona o la divulgació de pràctiques de paternitat-maternitat responsable i de coresponsabilitat familiar. Els mitjans de comunicació també han estat l’objectiu d’algunes accions i s’han promogut pràctiques innovadores, per promoure que incorporessin la visió de gènere en les seves informacions.

El projecte arriba a 200 dones líders comunitàries
En total, el projecte ha beneficiat directament 200 dones líders comunitàries i, indirectament, una comunitat de 2.000 persones. Una altra de les dones que hi ha participat és l’Auxiliadora Núñez, a qui el projecte l’ha ajudadaa descobrir el seu propi potencial: “Mai vaig pensar que tingués creativitat per fer alguna cosa, amb el curs de manualitats m’estan ensenyant moltes coses, això em fa sentir molt bé, em sento artista”.

Com expressen les paraules de l’Auxiliadora, el projecte ha anat molt més enllà de la formació o la transmissió de coneixements. Ramon Jané, director de cooperació internacional de la Creu Roja a Catalunya, conclou: “La resposta de les dones no és només que el projecte les ha ajudades des d’un punt de vista productiu, és a dir, per aprendre una professió nova. També se senten apoderades, senten que tenen drets i senten que aquests drets com a dones els han d’exercir i els hi han de dir als homes de la comunitat”.

Guardar

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som