Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
L’abandonament de la pràctica esportiva de les adolescents centra el debat del 2º Fòrum Dona i esports BCN
El 2º Fòrum Dona i Esport BCN celebrat el passat 22 d’octubre a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra va estar organitzat per l’especialista en Medicina de l’Esport, la Doctora Eva Ferrer i la creadora de la plataforma “Ellas deciden”, Gemma Cernuda, i va comptar amb el suport institucional de la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona. El tema central que va vertebrar les diferents taules rodones del Fòrum va ser l’activitat física de les adolescents i el perquè les noies abandonen més que els nois la pràctica esportiva en aquesta etapa (entre 13 i 19 anys)
esports | 15/11/2016


Una jove intervé durant el debate (Foto: Lola Garcia Fuentes)

Lola Garcia Fuentes.-  Hi ha estudis que parlen d’un setanta per cent de noies adolescents que perden l’interès per la pràctica esportiva mentre que en nois aquest percentatge baixa fins al cinquanta. El fenomen d’aquest abandonament, les seves causes i què es pot fomentar per tal d’evitar-ho van constituir el marc de debat del Fòrum Dona i Esport en el qual els ponents, els convidats de la fila zero i els testimonis de diferents adolescents van ajudar a dibuixar aquesta realitat.
L’oci digital i sedentari, l’estrés competitiu, la falta de motivació, una major dedicació als estudis, el grau d’exigència de l’entrenador o entrenadora són algunes de les raons que provoquen que les joves prenguin la decisió d’enfocar les seves energies en altres activitats i deixin fora de la seva agenda la pràctica de l’exercici físic i els seus beneficis tant a nivell físic com psicològic.

Al llarg de la jornada es van escoltar veus d’adolescents que practiquen esport i les seves experiències i opinions van aproximar al públic assistent la visió que perceben en el seu dia a dia: disfruten l’activitat però a vegades hi troben obstacles per dur-la a terme, com poden ser pitjors horaris d’entrenament, excessiva competitivitat per part d’entrenadors o fins i tot micromasclismes de baixa intensitat localitzats en actituds i comportaments sexistes, comuns a la societat i conseqüentment a l’àmbit esportiu.

El Fòrum -que va aprofundir la relació de la dona amb l’esport en els àmbits de l’educació, societat, salut i gestió- va abordar en una de les taules rodones el paper dels mitjans de comunicació alhora d’oferir una major repercussió mediàtica dels resultats esportius femenins. Si els mitjans tenen una funció important en la creació de models socials i esportius queda palès que les adolescents no hi troben prou referents del seu sexe a les seccions esportives de diaris, ràdios i televisions, tant com per poder canviar la situació de desigualdat endèmica existent, on el futbol no té rival ni competidor que pugui estar a l’alçada.
 


Públic assistent al Fòrum (Foto: Lola García Fuentes)

L’única excepció que altera aquesta realitat incòmoda es produeix amb la gran cita olímpica, que és un miratge que dura quinze dies, en el qual la dona esportista guanya un protagonisme merescut pels seus resultats i on èxits com els assolits per la Simon Biles o la Mireia Belmonte entre d’altres, poden inspirar, i molt, a les noies. Quan finalitzen els Jocs, l’empobriment informatiu s’instal.la novament a la majoria dels mitjans tradicionals amb el començament de la lliga, la Champions, els gols, Ronaldos i Messis, i l’esport femení s’evapora abandonant la casella de la proporcionalitat i ocupant novament la de la invisibilitat.
Representants de diferents institucions com la Diputació, l’Ajuntament i la Generalitat hi van ser presents al Fòrum en una taula dedicada a parlar de la gestió i les iniciatives que es duen a terme per impulsar l’oferta esportiva i revertir l’abandonament de l’activitat física per part de les adolescents. Com era previsible en aquesta taula la paraula transversalitat no va trigar en aparèixer.

Va ser una jornada profitosa per refrescar idees i escoltar propostes i a partir de les reflexions que s’hi van exposar ha estat elaborar un Manifest amb cinquanta punts claus que es pot llegir al web www.donaiesport.com/es/. Les etiquetes #trencantestereotips i #activegirls van difondre el Fòrum a través de les xarxes socials i aquest segon hashtag va ser trending topic a Espanya al llarg de tot el matí del dia 22 d’octubre..... malgrat que a la tarda la jornada futbolística com era previsible va recuperar el seu protagonisme a twitter.

Guardar

Altres notícies
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Dia de les Escriptores
16 de desembre ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som