Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
La bretxa salarial, en campanya als Estats Units
Aquesta setmana s’ha celebrat el primer dels 3 debats electorals de les dues candidatures a la presidència dels Estats Units en què, per primera vegada, una dona podria dirigir la Casa Blanca: Hillary Clinton. L'aspirant del Partit Demòcrata vol que la igualtat de salari sigui una de les seves conquestes, si surt elegida al novembre. I està donant exemple amb l'assignació de la mateixa retribució a les dones i homes del seu equip electoral.
món | 29/09/2016

Lidia Vilalta.- Algunes organitzacions i moviments de dones als Estats Units ja fa mesos que fan lobby perquè pugui desaparèixer la discriminació salarial contra les dones i que les empreses es comprometin a modificar algunes de les seves polítiques laborals. Ara, aprofitant l'inici de l'últim tram de la campanya presidencial, acaba de sortir un Informe de tardor, (http://www.aauw.org/research/the-simple-truth-about-the-gender-pay-gap/) sobre la bretxa salarial, amb dades de tots els àmbits laborals, en els diferents estats nord-americans i recollint la diversitat social i les minories del país (llatins, afroamericans, asiàtics ...) i, fins i tot s’analitza la bretxa per nivel d'estudis.


Legisladores, congresistes, alaldeses, gobernadores i (potser) presidenta; tambe afroamericanes (AAUW)

Catherine Hill, és una de les principals investigadores d'aquest grup de l'American Association of University Women (AAUW-http://www.aauw.org/) i de les que més ha estudiat les dades i les causes que frenen encara l'escalada professional de les dones. Citada en els grans mitjans de comunicció com el New York Times o el Washington Post, aquesta exprofessora de la Universitat de Virgínia considera que, tot i els progressos i títols aconseguits en l'última dècada per les dones en sectors com la informàtica, l'enginyeria o qualsevol una altra de les professions d'elit, son els estereotips de gènere el que encara les  penalitza en la seva promoció, a l'assignar els hi a elles, socialment i sense discussió, les funcions de la cura de la família (menors i majors).

L'any 2015, les dones que treballaven a temps complet als Estats Units encara cobraven en general un 80 per cent menys del que cobren els homes. El recent informe de l’ AAUW assenyala que, amb dades de l'Oficina del Cens dels EUA, la proporció dels ingressos no ha experimentat variacions anuals significatives des de l'any 2007 (quan es va desencadenar la crisi de les hipoteques subprime que acabaria amb la caiguda, per nefastes pràctiques empresalias, de Lehman Brothers el 2008, el contagi a la banca mundial i la crisi global per a totes les economies del planeta).

El mateix repte per Theresa May
El nou govern conservador de la premier Theresa May per al Brexit, que acaba d’asumir les  funcions desprès de l’estiu,  també haurà d'enfrontar la bretxa salarial a les illes britàniques, ja que l'Institut d'Estudis Fiscals (IFS) (https://www.ifs.org.uk/publications/8428) acaba de demostrar en un Estudi de finals d'agost que la diferència de sous entre els homes i les dones treballadores en el Regne Unit es encara del 18% i, sobretot, s'amplia després que les dones tenen fills.  D'altra banda, tampoc hi ha hagut millores substancials per a les dones graduades amb alts nivells. Per a les de nivell mig la bretxa de gènere es manté als nivells de fa 20 anys.


Al Congres dels Estats Units, nomes hi ha un 20% de dones

Encara que aquesta diferència s'ha reduït des del 23% de l'any 2003 que, al seu torn, s'havia reduït des del 28% el 1993, l’ IFS ressalta que l'absència de les dones durant la maternitat, és el que impedeix que les tinguin en compte per a la seva promoció i les hi pugin el sou. Per aixo, en un altre informe s'indica que els mànagers homes tenen un 40% més de possibilitats de ser promocionats que les dones.

Masculinitat no vol dir lideratge
Tornant als Estats Units, l'American Association of University Women (AAUW) examina en una altra investigació, ‘Barreres i biaixos’ (http://www.aauw.org/research/barriers-and-bias/) les causes de la baixa representació de les dones en els lideratges polítics, empresarials i educatius i el que es pot fer per canviar l'status quo. L'educació i la consciència és el que permetria el canvi al enfrontar els estereotips.

Perquè, en realitat, assenyala aquest estudi sobre Barreres i biaixos, 'en els lideratges efectius no hi ha diferències entre homes i dones' i en canvi, sí en els estereotips sobre el lideratge, que són decididament masculins'. Històricament, ells han tingut les millors posicions de poder en la societat i s'han 'naturalitzat' aquestes concepcions en la societat. De manera que a ells se'ls considera 'ferms i assertius' quan prenen decisions pero, en canvi, quan elles exerceixen alguna posició de poder són 'estridents i mandones'.

'Una cosa tan simple com canviar el llenguatge sobre les activitats de lideratge tindria un efecte importantíssim sobre la participació de les dones com a lídereses', s'indica en l’estudi. També ‘modificarien les impressions i el procés social de informació’ que es fes ‘un canvi de rols de gènere’ en els oficis com, per exemple, que un home fos parter i una dona mecánica.

Combatre el sexisme quotidià
L'American Association of University Women ja va publicar a la primavera d'aquest any un número especial per ajudar a combatre el sexisme quotidià en diferents escenaris on pot donar-se. ‘No són respostes perfectes’ s'indicava, però donava alguns suggeriments per enfrontar les situacions. El primer escenari eren les festes d'amics o coneguts: quan algú explica un acudit sexista no cal riure’l, sinó donar-li la volta i demostrar que no és gens divertit, ni innocent.
 


Portada de la revista de Primavera del 2016 de la AAUW
 

L'escenari 2 era l'entorn familiar, ‘on es poden aconseguir grans resultats –deien- si s'enfronta bé’. Per exemple, quan la sogra suggereix que la filla pot ser infermera i el nen doctor es pot dir que tots dos treballs són excel•lents per als dos i assenyalar altres carreres que podrien estudiar, indicant que ‘el món necessita dones en Ciències de la computació i per altra banda, homes per a les Escoles primàries’.

El tercer escenari es referia a l'assetjament al carrer, on ‘els homes volen recordar-nos que és el seu espai i el seu privilegi’ quan piropegen les dones, les aguaiten i amenacen amb conductes lascives o perilloses. I ‘si et sents segura’, -s’explicaba- pots ‘contestar amb calma però assertivament, que les paraules o accions no són benvingudes i, fins i tot, poden ser il•legals’. De vegades, continuava, ‘un simple ja n’hi ha prou¡ pot ser el truc’.

Enfrontar la hostilitat de Internet
L'escenari 4 és el sexisme en línia, de vegades perillós per a les dones i que, sovint, llança insults sexistes, ocasiona vergonya física i, fins i tot, profereix amenaces de violència. ‘Internet pot ser un lloc hostil per a les dones que tenen opinió en línia’ avisen i per això aconsellen ‘no respondre res’ perquè ‘moltes vegades els comentaris pretenen iniciar una batalla’. De manera que, es recorda que la majoria de les plataformes i xarxes socials tenen mètodes per bloquejar als usuaris ofensius si s'informa d'aquestes conductes inapropiades o amenaçadors.

El cinquè i últim escenari és el lloc de treball, que tindrà diferents situacions i implicacions per les qüestions legals. La majoria de les empreses tenen polítiques per enfrontar les discriminacions sexuals. Per això la AAUW aconsella visitar el seu lloc concret (http://www.aauw.org/what-we-do/legal-resources/know-your-rights-at-work/) per conèixer les lleis i els recursos legals.

Hi ha una altra dona en campanya per animar les norteamericanes a promocionar-se en les companyies; és la novaiorquesa Romy Newman, extreballadora del diari econòmic Wall Street Journal, i co-fundadora de l'organització Fairygodboss (https://fairygodboss.com/), la missió de la qual és precisament ajudar a millorar la vida i l'entorn de treball de les dones amb total transparència i companyerisme.

Ella va tenir importants càrrecs a Google i Estée Lauder i va ser una consultora líder per a empreses com Yahoo i el rotatiu Washington Post. Newman se sent una orgullosa mare de dos menors i està motivada per empènyer a altres dones a que tinguin una positiva experiència empresarial, ser ‘recolzades per altres estupendes dones i col•legues homes, com ella ho va ser’.
 

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som