Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Efemèrides, commemoracions, homenatges... però i el missatge?
Montse Puig.- Fullejant els diaris, mirant la tele... arribo a la conclusió una vegada més que el periodisme d’ara ha canviat molt. Fer la crònica d’un acte, trepitjar el carrer, cobrir un esdeveniment… ja no es fa igual.
opinió | 12/07/2016


Montserrat Roig (Foto: Pilar Aymerich)

Abans es tractava de relatar el que allí havia passat, què havien dit els/les  protagonistes.... en definitiva d’informar  amb veracitat, encara que sempre es colaven alguns adjectius bons o dolents.

Ara premsa, ràdio, tv, i internet tenen un programa informàtic, on apareixen “les efemèrides” agrupades per àmbits;  música clàssica, música melòdica, rock, jazz… escriptors/es, actors i actrius ... El programa indica la data de naixement, de la seva mort si és el cas, principals activitats...etc. Una mena d’agenda recordatori  cultural que es fa servir simplement com excusa per informar d’una activitat.

Repassant el recull de premsa que hem fet des de l’Associació de Dones Periodistes (ADPC) (consultar el recull) sobre l’acte d’homenatge a la desapareguda escriptora Montserrat Roig,  que va tenir lloc el passat 13 de juny de 2016 m’he fet algunes reflexions i preguntes:

- Quan alguna celebritat de la qual es commemora alguna efemèride (aniversari de la mort, del naixement) , té arrelament local, els mitjans es mobilitzen i cuiden el context, contrasten una mica més la informació amb testimonis de familiars, amics... Clar que quan la commemoració té un caire més institucional allà apareixen els i les polítiques de torn, i els i les plumilles o els redactors/es, per  tocar una mica més de peus a  terra.

- Quan l’acte commemoratiu se celebra en campanya electoral, els/les candidates s’abstenen d’anar-hi, no fos cas que trenquessin alguna norma de les encarcarades campanyes electorals.

Tot plegat ve a tomb sobre com els mitjans han cobert l’acte central organitzat per l’ADPC, dins l’any Montserrat Roig. Tots els mitjans, en els diferents formats,  s’hi han apropat però cap ha contextualitzat la informació per exemple explicant les xerrades als municipis i a biblioteques, les exposicions  o els actes que es fan a diferents pobles o ciutats de Catalunya, la majoria organitzats pels ajuntaments. M’atreveixo a dir que ni tan sols es van llegir el full de mà que es va entregar al nombrós públic assistent, on estava tot relatat.

Han usat expressions com homenatge modest enlloc de dir no institucional, s’ha remarcat que l’assistència era majoritàriament de dones... es fan molts actes amb presencia majoritàriament masculina...i no s’esmenta mai aquest aspecte: és lògic i natural que sigui així?

Però, com queda el discurs amb el missatge feminista?. Desdibuixat

Excepte l’article publicat al PuntAvui de la periodista Gemma Busquets, no s’ha fet cap esment a aspectes com  que volíem conservar referents femenins perquè en tenim pocs,  i que volíem redescobrir la periodista, i articulista  Montserrat  Roig, dona  crítica, i que va trencar motllos,en el llenguatge, i va saber apropar-se als seus entrevistats i entrevistades per fer-los més humans,  més propers a la ciutadania. Això últim ho va remarcar la degana del Col•legi de Periodistes, Neus Bonet, recordant que el Centre de Documentació de l’entitat, porta el nom de Montserrat Roig:    “cada document, llibre o paper porta el nom de l’escriptora”.

L’altra aportació la va fer la moderadora de l’acte, l’escriptora i periodista M. Àngels Cabré, qüestionant les institucions: hi ha pressupost per fer homenatges a Ramón Llull,que va morir fa 700 anys,  però no per la Montserrat Roig o la Maria Aurèlia Capmany, les dues molt més pròximes en el temps. Aquesta crítica de la Cabré resumida en: Menys Llull i més Roig o Capmany,  sí que ha estat recollida per algunes escriptores i periodistes en determinats mitjans.

Han quedat en el tinter alguns objectius de l’ADPC com per exemple el de donar a conèixer i/o redescobrir la seva obra literària i els seus articles d’opinió, recordar el seu estil i com tractava als personatges a les entrevistes de televisió.

L’aspecte  literari es va explicar amb les paraules de la periodista Rosa Montero, i amb l’aparició de la primera biografia autoritzada. Però cap mitjà ha dit, per exemple, que ja n’existia una d’anterior. ( No autoritzada)

Dóna la impressió que cada mitjà ha buscat el seu disseny, estètic,  històric que s’adapti a l’estil de la publicació, en alguns casos, dedicant una pàgina a la persona que ha fet la biografia,  amb opinions d’un poeta o d’una persona experta, en el cas de TV3 o repartint  espai al Quadern de El País,  entre Montserrat Roig i la seva amiga, la fotògrafa Pilar Aymerich. Tot plegat és lícit, però em queda el dubte de si els mitjans volen informar o volen competir entre ells a veure quin és més original, o més impactant.

En definitiva de fer una crònica cultural o de comunicació reduïda a una competició per veure qui treu les fotos més originals, els titulars més poètics i subratllant simplement la importància d’una nova biografia autoritzada, que es va presentar dos dies després. Fer unes peces informatives més contrastades és un dels reptes del periodisme d’avui.

Per a l’ADPC l’altre repte és saber si s’ha transmès de manera suficient el llegat feminista. S’ha donat prou importància a l’impacte del llibre “els catalans als camps nazis”, per cert pendent de reedició?.

Malgrat tot l’ADPC està satisfeta del ressò que els mitjans han fet de l’acte central per recordar la periodista i escriptora Montserrat Roig, aquestes són petites reflexions per entendre la dificultat que tenen determinats missatges, per traspassar l’espès vel dels mitjans de comunicació i arribar a la ciutadania.

Altres notícies
L'escàndol dels mugrons | opinió | 15/09/2015
La princesa rebel | opinió | 18/09/2018
Soledad Puértolas a la RAE: el lent viatge de la k a la g (minúscula) | opinió | 18/03/2010
Feminisme i polítiques d’igualtat | opinió | 14/09/2010
La misògina RAE analitza la visibilitat de la dona en textos aliens | opinió | 16/03/2012
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som