Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Joc de Trons’ i la sororitat
A la sèrie de l’HBO rarament es mostren llaços d’amistat, aliances o apoderament entre dones, sinó que aquestes solen competir pel poc espai de poder que els atorga el sistema sexe-gènere de Ponent.

Avís: l’article conté spoilers de la sèrie.
comunicació | 04/05/2016


Fotograma d’un capítol de ‘Joc de Trons’ on es mostren les Serps de Sorra. (Font: HBO).
 

Marta Roqueta.-  La sèrie de l’HBO Joc de Trons presenta una gran varietat de dones: sobiranes, guerreres, amants, cortesanes, prostitutes, salvatges, capitanes, esclaves, mares i esposes. Malgrat la diversitat, s’observen patrons comuns en el seu comportament: solen moure’s per venjança, una motivació que sol atorgar a les seves accions una pàtina d’irracionalitat –hi ha homes que es vengen, però són presentats com herois o els seus motius giren al voltant de l’honor, la justícia o el poder– i tendeixen a desenvolupar les seves accions en ambients on són minoria.
 
A la sèrie, poques vegades veiem dones amb actituds positives envers altres dones. La seva posició secundària al sistema sexe-gènere de Ponent els dóna molt poc espai per poder destacar i, quan ho fan, la resta de dones poden ser percebudes com a rivals. Com a resultat, a Joc de Trons les relacions de suport i apoderament solen efectuar-se d’homes a homes, d’homes a dones i entre dones i homes.

Àvia i néta
El vincle més explícit d’ajuda entre dones a la sèrie és el que s’estableix entre la reina Margaery Tyrell i la seva àvia Olenna, la matriarca de la família Tyrell, una de les grans cases de Ponent. En el món de la noblesa de la sèrie, les dones solen ser valorades en base a la seva capacitat d’esposes i mares, fet que les exposa en major mesura que ells a ser presa de matrimonis forçats i abusius.

És per això que personatges com la reina mare Cersei Lannister solen exercir la seva influència i poder mitjançant la seva descendència, sobretot la masculina, amb la finalitat de desenvolupar la seva agenda política. En aquest ambient, Olenna ensenya a la seva néta estratègies de seducció per mantenir el seu futur marit a ratlla –primer el sàdic rei Joffrey Baratheon i després el seu germà Tommen–, es preocupa pel benestar de Margaery i no dubta a assassinar quan veu que la vida d’ella corre perill.

Durant la cinquena temporada, Margaery protagonitza una lluita vodevilesca amb Cersei, mare de Joffrey i Tommen, per la influència en el segon. En general, la matriarca Lannister sol ser una dona hostil amb tothom, homes i dones, i només es preocupa pel seu benestar i el dels seus dos fills i filla. Un altre exemple de la lluita entre dones per influenciar un home és la que inicia i guanya clarament la bruixa Melisandre, que anul•la psicològicament a l’esposa d’un dels aspirants al tron, Stannis Baratheon, per assegurar-se que ell combrega amb la seva agenda. La bruixa és el personatge que més utilitza el sexe per aprofitar-se dels homes.

Coses de germanes
Tres dels personatges més esperats de la cinquena temporada van ser les Serps de Sorra, les filles bastardes del noble Oberyn Martell les quals, juntament amb l’amant d’aquest, Ellaria Sorra, havien de venjar la mort del seu pare. Al llibre són personatges complexos, però a la sèrie són representades com noies mones que branden armes (dir que lluiten és ser generosa) i que, quan parlen entre elles, és per titllar-se de meuques. Com a cirereta a la fantasia heterosexual masculina de veure noies sensuals amb armes, Ellaria Sorra consuma la seva venjança assassinant amb un petó verinós als llavis a Myrcella Baratheon, la filla de Cersei i el seu germà-amant Jaime, que de tots els personatges és el que té menys culpa de la mort d’Oberyn.

Unes altres germanes amb una relació poc explorada són Sansa i Arya Stark. La sèrie ha tallat el seu antagonisme des de el primer capítol: Sansa, la gran, compleix els cànons de bellesa i aspira a ser princesa; Arya adopta un rol masculí i vol ser espadatxina. Els mentors d’Arya seran homes guerrers; Sansa encadenarà un matrimoni rere un altre i només comptarà durant un breu període de temps amb el suport de la prostituta Shae, reconvertida en dama per poder viure amb el seu amant, el noble Tyrion Lannister.

Una altra dama que, en no encaixar amb els cànons de bellesa es va convertir en guerrera, és Brienne de Tarth. La lluitadora infatigable ha fracassat de moment en la intenció de protegir a les germanes Stark. En el cas de Sansa, deixa passar l’oportunitat per, oh, sorpresa, consumar una venjança passada. Amb el no-rescat de Sansa –que oh, una altra sorpresa, va ser salvada per un home–, Brienne no va complir la paraula que va donar a una altra dona il•lustre de la sèrie, Catelyn Stark, mare de les dues joves. Stark va ser una noble amb un gran sentit del deure i una dona inspiradora, però a causa del rol de garants de la continuïtat del llinatge que tenen els homes en la major part dels regnes, se l’ha vist més propera al seu fill Robb que no a les seves filles, de les quals se separa de forma molt primerenca.

Els altres fills Stark, Bran i Rickon, seran protegits per una dona, la salvatge Osha, i el criat Hodor. Es dos petits són els únics homes Stark que queden vius i, per tant, la seva mort o exili significa que la regió d’Invernalia queda sense governant. La trama de Reed se centra en protegir i cuidar tant a Bran com al seu germà Jojen Reed en el seu viatge per trobar un savi que els ajudi a desenvolupar les seves habilitats màgiques.

Una reina sense dracs no és una reina
Daenerys Targaryen, la legítima hereva al tron de Ponent que viu a l’exili, és un dels personatges insígnia de la sèrie, i s’ha presentat com un exemple de poder i lideratge femení. Es converteix en governant després de la mort del seu germà, primer, i del seu marit, després. La seva gran fortalesa són tres dracs –ella és la seva mare– que li aporten avantatge aeri i tècnic en totes les batalles. Quan perd el control sobre ells, el seu govern depèn de les directrius d’un grup de consellers –que són també el seu cercle més proper–, entre els quals només hi ha una dona, la intèrpret Missandei. Mentre Daenerys vivia amb el seu marit, Khal Drogo, una de les seves dames la instrueix en l’art del sexe perquè el marit deixi d’abusar d’ella.

Daenerys no és l’única dona que comanda exèrcits o grups d’homes. Yara Greyjoy, de la noble casa Greyjoy, té sota el seu comandament una flota de mariners. És la predilecta del seu pare, que la designa com a hereva en detriment del seu germà, a qui percep com un foraster i que, un cop castrat, ja no es considera un home vàlid.

Les tribus que formen el Poble Lliure (els salvatges) tenen una organització social diferent que la de Ponent, però tot i així les dones hi segueixen desenvolupant un paper secundari. Entre les hosts que pretenen entrar a Ponent creuant el mur que separa les dues terres només hi veiem una dona, Ygritte, que per la seva funció d’interès romàntic d’un dels protagonistes de la sèrie, Jon Neu, se’ns mostra en escenes en les que sol interactuar amb ell.
Altres notícies
Premis de Comunicació no Sexista | comunicació | 07/10/2009
Premis de Comunicació de la Diputació de Barcelona per a l'any 2009 | comunicació | 26/10/2009
El futur de la professió periodística passa per la igualtat de gènere | comunicació | 21/09/2010
Roda de premsa sobre l’estudi Qui figura a les notícies? | comunicació | 05/10/2010
La presidenta de l'ADPC, Carme Freixa, participa en una taula rodona sobre drets laborals en el sector dels gabinets de comunicació | comunicació | 08/12/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som