Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Sant Jordi: assalt feliç a les llibreries
Ha arribat Sant Jordi i gairebé és obligatori seguir la tradició i afegir un llibre a la nostra petita o gran biblioteca. O comprar un exemplar per a aquesta persona a la qual volem complaure. Si tens dubtes, t'ajudarem. Si no les tens, és igual, llegeix el llistat de suggeriments que segueix i potser sumis algún títol a la teva primera opció. Però no et perdis la magnífica experiència de passejar per una llibreria i perdre't entre tants i tants llibres que poden fer-te passar una estona feliç. I no oblidis que la crisi i altres factors estan fent passar una mala estona al sector. Entre el 2010 i 2014, últimes dades oficials conegudes, els llibres de literatura han perdut el 30,5% de les vendes. El 35% dels espanyols i espanyoles no llegeix mai o gairebé mai. Segur que tu no formes part d’aquest grup. M. Eugenia Ibáñez.
tendències | 17/04/2016
 • Departament d’especulacions de Jenny Offill

Considerada per diversos mitjans anglosaxons com una de les millors obres de ficció del 2014 (any de la seva publicació) la novel•la, amb una aparença senzilla, aprofundeix en la complexa convivència d'una parella, la maternitat i les contradiccions entre les exigències de la vida domèstica i les ambicions professionals. Escrita des del punt de vista d'una dona de Brooklyn, l'obra rememora la inicial relació de dos joves que, tot i viure a Nova York, s’acostumaven a enviar cartes en què divagaban sobre el que podia ser el seu futur, missives que sempre tenien el mateix remitent: Departament d'especulacions. La parella es va casar, va tenir un fill i amb el pas del temps en poques ocasions la realitat es va ajustar al futur imaginat. La novel•la és una història d'amor que aprofundeix en la condició humana amb intensitat i tendresa, amena i trufada amb cites a Keats, Kafka, Einstein i fins i tot als astronautes soviètics. L'obra té, a més, un altre atractiu, és curta i es pot llegir d'una tirada.

Offill (Massachusetts, 1968) és professora d'escriptura a la universitat de Columbia. Va publicar la seva primera novel•la, Last Things, el 1999.
Libros del Asteroide / Amsterdam Llibres - 176 pàgines - 17,95 euros

 

 • Y eso fue lo que pasó de Natalia Ginzburg

Novel•la curta publicada el 1947, de contingut inquietant, cas desesperat, compendi del paper que la dona ha hagut d'assumir al llarg de la història i que resumeix a la perfecció Italo Calvino en un interessant pròleg: "Esperaven que algú les estimés, es casés amb elles, les convertís en mares i les traís". La protagonista de la novel•la és precisament això, la vida d'una dona que suporta les contínues infidelitats del seu marit.

Ginzburg (Palerm 1916 - Roma 1991), novel•lista, assagista, dramaturga i política, és una de les veus més interessants de la literatura italiana del segle XX. Va publicar la seva primera novel•la novela --El camino que va a la ciudad--  el 1942 amb pseudònim per evitar represàlies per part de Mussolini. És autora d'una àmplia producció literària, destacant Léxico familiar, obra autobiogràfica, Nuestros ayeres, el llibre de relats Valentino i Las palabras de la noche. El 1983 va ser elegida diputada pel Partit Comunista.

Acantilado – 112 pàgines – 14 euros

 • Corazón amarillo, sangre azul de Eva Blanch

Només cinc anys després de la mort de l'editora i escriptora Esther Tusquets han vist la llum dos títols que utilitzen la seva vida, i en part la seva mort, com a element narratiu. Primer va ser la seva filla, Milena Busquets, amb También esto pasará,  i ara la seva cunyada Eva Blanch, amb Corazón amarillo, sangre azul. En aquesta novel•la tot és real, però sota el filtre de la ficció que no acaba d'amagar el reconeixible entorn familiar de l'editora morta. El llibre arrenca amb l'aparició d'una prestigiosa escriptora a la casa del seu germà al qual li fa saber que arriba per morir. I a partir d'aquest moment es produeix la trobada entre dues dones molt diferents, l'anciana i la seva jove cunyada, que intenta comprendre com una forma de vida pot explicar el seu final. El títol de la novel•la està agafat d'un poema d'Anna María Moix, amiga d'Esther Tusquets, el personatge de la qual també està present en el llibre.

Blanch (Barcelona, 1968) és fotògrafa i dissenyadora gràfica. Va publicar la seva primera novel•la, Esto no está pasando, el 2011.
Tusquets - 280 pàgines - 18 euros

 

 • La flor púrpura de Chimamanda Ngozi Adichie

Primera novel•la de l'autora, publicada el 2003, i guanyadora del Commonwealth Writers Prize per autors novells. L'obra està ambientada en una ciutat de Nigèria i els protagonistes són una jove de quinze anys i el seu germà gran que viuen una vida privilegiada en el si d'una família acomodada, però sotmesos al rigor d'un pare, fanàtic religiós. Els dos joves descobreixen un món diferent, més lliure, quan visiten a la seva tia en un humil apartament i conviuen amb els seus cosins. Al seu retorn a la llar, els dos germans desperten la seva rebel•lia contra les imposicions paternes. El llibre és la història d'una jove que fuig de la intolerància, però també el relat d'una joventut africana que cerca llibertat i rebutja les imposicions, la bruixeria i la violència del seu entorn.

Adiche (Nigeria, 1977) ha estudiat a les universitats John Hopkins de Baltimore i Yale. Després de La flor púrpura ha publicat la novel•la Medio sol amarillo, el llibre de relats Algo alrededor de tu cuello i el seu ja reconegut TEDx Talk Todos deberíamos ser feministas, amb més d’un milió i mig de visites a Youtube.    

Literatura Ramdom House – 344 pàgines – 18,90 euros


 

 • Pecado de Laura Restrepo

El tríptic El jardín de las delicias, que El Bosco va realitzar cap a l'any 1500, ha estat la inspiració de l'autora i el nucli narratiu d'aquest llibre de relats que també es pot llegir com a novel•la. Es tracta de set històries que tenen com a fil conductor l'obra del pintor holandès, amb la transgressió i el mal com a teló de fons. Al llibre no hi ha lliçons morals i tampoc els protagonistes senten el dolor de la culpa ni pateixen la penitència del penediment. Apareix una dona que esquartera al seu company, un incest conseqüència d'un retrobament entre pare i filla que amb prou feines es coneixen, el adúlter, el sicari, el noi violent i la guerra de Síria com a personificació del mal absolut.

Restrepo (Bogotà, 1950), periodista, militant d'esquerres, exiliada a la dècada dels 80 per la seva vinculació amb la guerrilla marxista de l'M-19, va publicar el 1986 el seu primer llibre, Historia de un entusiasmo. Van seguir, entre d’altres, Leopardo al sol, Dulce compañía, Olor a rosas invisibles, Delirio, i Hot sur.   

Alfaguara - 224 pàgines - 18,90 euros

 • Aún queda mucho por decir de Rose Ausländer

Per a les amants de la poesia aquest pot ser un llibre al qual dedicar una bona estona, si bé l'obra d'aquesta autora no és precisament plàcida o contemplativa. Els textos són d’una gran bellesa, però es converteixen en un toc d'alarma contra l'horror i la destrucció. En aquesta antologia, edició bilingüe, alemany/castellà, les paraules que donen nom als poemes --neu, vidre, bombolles…-- semblen un intent de recuperar el sentit de les coses i de la bellesa després de les atrocitats nazis que ella va patir.

Ausländer, jueva, de llengua alemanya, va néixer el 1901 a Chernivtsi, municipi que llavors pertanyia a Romania. Després de l'ocupació nazi de Bucarest, va viure dos anys en un gueto i finalitzada la Segona Guerra Mundial es va traslladar als Estats Units. Va tornar a Alemanya i el 1972 va ingressar en una residència de gent gran a Düsseldorf on va desenvolupar la seva etapa literària més productiva en escriure més de 20 llibres. Va morir el 1988

Sexto Piso - 320 pàgines - 23 euros

 

 • Mestra de L. S. Hilton

Llicenciada en Història de l'Art a Oxford, l'autora ha publicat diverses biografies, com la de la reina Isabel I, o la de l'amant del Lluís XIV, però no són aquests treballs històrics els que han donat fama a LS Hilton sinó el seu últim llibre, Mestra, traduït ja a 38 països i amb una pel•lícula en marxa. Què té aquesta novel•la? Probablement la barreja adequada d'intriga, erotisme i narració àgil i seductora. La protagonista és una jove que porta una doble vida, treballa com a ajudant en una casa de subhastes i per la nit, per a completar el seu salari, en un bar de contactes. Bona coneixedora d'obres d'art i joies, rebutja les falsificacions i maniobres fraudulentes per endossar aquests productes a milionaris als quals l'art no els interessa. Quan descobreix un frau milionari és acomiadada, i a partir d'aquest moment inicia una fugida que la porta a la Riviera francesa, Roma, Ginebra i París a través d'un món de luxe i una vida on el sexe es converteix en una forma d'escalar posicions en la societat.

Hilton va néixer a Liverpool i assegura haver-se documentat amb banquers i serveis secrets per escriure el seu llibre.

Roca Editorial - 352 pàgines - 18,90 euros

 

 • Les aigües de l’eterna joventut de Donna Leon

Des de Muerte en La Fenice, publicada el 1992, han passat 24 anys i 25 novel•les protagonitzades pel comissari Guido Brunetti, la criatura literària que ha convertit a Donna Leon en una de les autores més llegides i traduïdes al món sencer. Les aigües de l'eterna joventut manté les característiques pròpies d'aquesta ja extensa col•lecció, amb un policia convertit en incansable lluitador contra la ineficàcia i corrupció del seu entorn i que troba en la seva família, una aristòcrata veneciana i els seus dos fills, el contrapès adequat. Brunetti investiga l'aparent accident sofert temps enrere per una dona que, als 15 anys, es va llançar a les aigües d'un canal patint lesions cerebrals de les que no es va recuperar. L'àvia de la jove sosté que no va ser un accident i el comissari haurà de treballar en els arxius per descobrir què va passar realment.

Leon (Nova Jersey, EUA, 1942) va treballar a Roma, Londres i diverses universitats nord-americanes. Ha impedit que les seves novel•les es tradueixin a l'italià per poder mantenir l'anonimat a Venècia, on resideix des de 1981. Al marge de les seves novel•les d'intriga, ha publicat publicado Sobre Venecia, El sabor de Venecia i Sin Brunetti.

Seix Barral / Edicions 62 - 352 pàgines - 18,50 euros

 • Història del nou cognom de Elena Ferrante

Només els editors d'Elena Ferrante saben si després d'aquest nom s'amaga un home o una dona, perquè l'autora, o autor, ha optat per mantenir l'anonimat, amb l'única concessió d'una entrevista realitzada via correu electrònic i una única dada sobre la seva biografia, que va néixer a Nàpols. Història del nou cognom és la segona entrega d'una tetralogia napolitana, el primer volum va ser L'amiga génial. L'obra manté els dos personatges centrals, dues dones, una de les quals opta per assegurar el seu futur i es casa amb un home a qui no estima, mentre l'altra decideix seguir els seus estudis. La narració se situa en un barri de classe treballadora amb escàs accés a l'educació, dominat per famílies rivals. A mesura que la història avança es va desgranant també la història del Nàpols dels anys seixanta. 60, l'acció de la màfia i una galeria de personatges que per fer-ne el seguiment es facilita un índex a l'inici del llibre.

Lumen - 554 pàgines - 24,90 euros
La Campana -  718 pàgines – 24,90 euros

 

 • La nit de les criatures de Toni Morrison

L'autora recupera els seus temes habituals, el racisme, les protagonistes femenines i les desigualtats per escriure una història dura i commovedora. Bride és una nena que neix amb un color heretat dels seus ancestres, un negre tan intens que provoca el rebuig de la seva mare i l'abandó del seu pare. Amb el temps, la nena es converteix en empresària d'èxit que no ha assimilat completament aquell trauma infantil. El rebuig es produeix de nou quan, sense causa aparent, és abandonada per l'home que estima. A partir d'aquest moment Bride inicia un camí a la recerca de la seva pròpia identitat fins a trobar en el color de la seva pell una raó de ser.

Toni Morrison (Ohio, 1931) va estudiar Filologia anglesa. Va publicar la seva primera novel•la, Ojos azules, als 39 anys. És autora, entre d'altres, de les novel•les Paraíso, Volver, La canción de Salomón i Beloved (Premi Pulitzer 1988). El 1993 es converteix en la primera dona negra guardonada amb el Premi Nobel.   

Amsterdam - 208 pàgines - 20,90 euros
Lumen – 208 pàgines – 20,90 euros

 

 • En el silencio de la cultura de Carmen Pardo

Assaig profund i lúdic que aborda un dels conceptes bàsics per comprendre els canvis ocorreguts en el món des del començament de la Primera Guerra Mundial fins als nostres dies: el dirigisme en l’àmbit social i polític a través dels mitjans de comunicació fins aconseguir la desintegració del concepte en l'àmbit artístic. L'autora s'aproxima a diversos fets i situacions prestant especial atenció a la música. En el silencio de la cultura és una reflexió sobre les transformacions, les formes de representar la guerra, la destrucció, la realitat quotidiana o els ideals físics i racials encarnats en Barbie, la música dels camps de concentració dels nazis o les sutileses d’algunes fàbriques per estimular el treball dels seus empleats.

Carmen Pardo és doctora en Filosofia i professora de música a la Universitat de Girona i del màster d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona. Ha escrit també La escucha oblicua i Una invitación a John Cage
 

Ensayo Sexto Piso - 256 pàgines - 22 euros

 

 • Sucs verds de Carla Zaplana

L'autora, graduada en Dietètica i Nutrició per la Universitat Ramon Llull, s'ha especialitzat en alimentació saludable vegetal a Nova York i San Francisco. Els coneixements adquirits els ha resumit en aquest llibre i li permeten assegurar que els sucs verds oxigenen la sang, prevenen l'envelliment i milloren el trànsit intestinal. El llibre conté trenta propostes de sucs, receptes elaborades amb verdures i fruites i recomanacions de diversos amaniments que poden donar-nos un plus de gust i energia. L'autora recomana un suc per a cada ocasió, depuratius, desintoxicants, els que enforteixen el sistema immunològic, els que milloren la pell i els que enforteixen els ossos.

Grijalbo - Cossetània Edicions - 125 pàgines - 12,90 euros
 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som