Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Dones i nenes, les més vulnerables a la crisi migratòria de Europa
La greu crisi humanitària que afecta milers de persones refugiades i sol•licitants d’asil a Europa té el seu rostre més cruel en la continua violència i discriminació cap a dones i nenes
món | 19/03/2016


La Sessió al Parlament Europeu a Brusel·les durant la commemoració de la diada del 8 de març (Foto: Parlament Europeu)

Paloma H. Pastor.-  “La vergonya d’Europa”. Així s’està definint la crisi de les persones refugiades. I és que els països de la Unió Europa no han sabut encara donar una resposta adequada a les necessitats dels milers de persones que arriben a Europa fugint de la guerra, la pobresa o les violacions massives de drets humans als seus països d’origen a l’Orient Mitjà, Àfrica, els Balcans Occidentals i Àsia del Sud.

La situació és especialment dramàtica en el cas de dones i infants, que ja representen el 55% de les persones desplaçades en aquesta crisi.

Les dones són víctimes de violència física i psíquica, torturades, obligades a prostituir-se per poder creuar fronteres o per aconseguir menjar o roba pels seus fills i filles, discriminades, vexades, malviuen sense les més mínimes condicions sanitàries als camps -on han de compartir amb centenars d’homes l’espai per dormir, les dutxes o lavabos sense porta.

Per donar visibilitat a aquesta situació, el Parlament Europeu ha dedicat enguany el Dia Internacional de la Dona a les dones refugiades. En aquest marc, va organitzar el passat 2 de març a Brussel•les el seminari de premsa ‘Women Refugees and Asylum Seekers in the EU’, una formació que va comptar amb la participació de representants del Parlament Europeu, d’organitzacions no governamentals i d’una vuitantena de periodistes d’arreu d’Europa.

Encarar la crisi amb perspectiva de gènere
Al seminari es va posar de manifest la necessitat de tractar aquesta crisi amb perspectiva de gènere, ja que dones i nenes són les més vulnerables. Un dels punts que es considera clau és la formació de les persones que les atenen. Segons la vicepresidenta del Parlament Europeu, Ulrike Lunacek, les dones estan traumatitzades i als centres d’acollida ho tenen difícil per parlar de coses íntimes ja que “se senten rares, es culpabilitzen si han estat víctimes d’assetjament o violència”. Per això, cal “una sensibilitat especial per entendre el tipus de problemes que estan patint i oferir-los suport emocional”, assegura l’eurodiputada popular Teresa Jiménez-Becerril, membre de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere. I és que, segons ressalta l’eurodiputada socialista Iratxe García Pérez, presidenta de la mateixa Comissió, “han de poder ser ateses per dones que coneguin les circumstàncies per les quals han pogut passar, que hi hagi empatia i reconeixement”.

Por a denunciar
Un dels perills més greus a què s’enfronten en la seva travessia són les xarxes de tracta i explotació. Es calcula que el 70% de les víctimes de la tracta són dones o infants, tot i que es complicat identificar les dones en aquesta situació per les dificultats que tenen en acudir a les autoritats, tal i com explica l’eurodiputada britànica Catherine Bearder. Jiménez-Becerril apunta que és habitual que les dones no denunciïn aquests casos per por a ésser descobertes i retornades als seus països. Per això, és necessari “que sàpiguen que allò que han patit és un delicte i que poden acudir a les autoritats sense por a ésser retornades”, afirma Bearder.

Solucions urgents
Des de les organitzacions humanitàries es demana una solució urgent a aquesta crisi. Iverna McGowan, cap de l’Oficina d’Amnistia Internacional davant les institucions europees, defensa una resposta unitària: “Es necessita una ajuda humanitària amplia per a les dones i els infants que necessiten desesperadament protecció”. Sophie Magennis, cap de la unitat política i jurídica de l’ACNUR, recomana oferir una bona recepció i assumir la responsabilitat de cada estat, de forma que es procedeixi amb els acords de reallotjament, prioritzant dones i infants. El director de l’associació Proactiva Open Arms, Òscar Camps, insta a la lluita contra les màfies que han convertit aquesta crisi en el seu negoci, així com a garantir rutes segures per evitar que més persones morin al mar intentant arribar a Europa.

De la seva banda, la presidenta de la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu, Elena Valenciano,  recorda que estem obligats a l’acollida per la legislació internacional, europea i nacional; i proposa obrir les fronteres i atendre a aquestes persones en trànsit i als camps de refugiats. Un altre punt important és l’harmonització dels sistemes d’asil, tal com recorda Dimitrios Papadimoulis, vicepresident del Parlament Europeu i responsable del grup de treball d’Igualtat de gènere i diversitat, qui apunta que aquesta crisi no es pot solucionar amb aptituds unilaterals. En la mateixa línia, Iratxe García Pérez afirma que no és una qüestió només de pressupost i lamenta que els egoismes nacionals estiguin acabant amb el projecte europeu, ja que en la resposta a aquesta crisi es veurà si els valors que van fonamentar la creació de la Unió Europea estan vigents o no.
 

Altres notícies
Cobertura informativa contra els feminicides a Ciudad Juárez (Mèxic) | món | 04/11/2009
III Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere | món | 26/11/2009
Afganistan vol viure, una exposició fotogràfica de l’ONG ACAF | món | 25/02/2010
Jornades Per Una Altra Mediterrànea | món | 01/06/2010
“Dones: la força del canvi a l’Índia” al Palau Robert | món | 19/10/2010
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Exposició (+)Dones Supervivents
Es pot visitar fins al 22 de juliol en el Centre ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  I Congreso de Periodismo Feminista María del Carmen Molifé
Dies 9 i 10 d'octubre de 2019 a Bilbao ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som