Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Una bona lectura per començar l'any
No fallem a la nostra cita nadalenca amb els llibres. És molt probable que ja sàpigues el títol que vas col•locar a l'arbre de Nadal o suggerir als Reis Mags perquè la nit del 5 de gener t'ho deixin amb cura al costat de les sabatilles però, si no fos així, aquí tens una dotzena de suggeriments. Són títols variats que picotegen tots els gèneres literaris, n’hi ha per a tots els gustos, per a tots els moments de l'any, perquè els llibres no tenen data de caducitat. Et desitgem una correcta elecció, una bona lectura i aprofitem l'ocasió per recordar-te la difícil situació que pateix el sector cultural. Només unes dades. Des de l'inici de la crisi, la venda de llibres ha baixat un 40%. El 95% dels exemplars venuts corresponen al format de paper i entre el 10 i el 15% del format digital és de pirateig. El perjudici econòmic que la pirateria causa a Espanya als continguts digitals es va elevar a 54.000 milions d'euros entre el 2012 i el 2014. No empitjoris la situació. Freqüenta les llibreries. Són un territori bonic. M. Eugènia Ibáñez
tendències | 28/12/2015
 • El fin del “Homo sovieticus” de Svetlana Aleksiévich

El terme "Homo sovieticus", encunyat per l'escriptor i sociòleg Aleksandr Zinoviev, que va donar títol a un llibre seu publicat el 1982, ha estat utilitzat ara per l'autora guanyadora de la darrera edició del Premi Nobel de Literatura. Aleksiévich ha escrit una elegia, un rèquiem de la utopia del marxisme-leninisme i del seu objectiu de transformar l'home antic, figura condemnada a desaparèixer després de la desintegració de la Unió Soviètica. El llibre, barreja d'assaig i crònica periodística, és la síntesi de centenars de testimonis recollits per l'autora, records de deportacions, de desencants, d’estalinistes irredempts i de noves formes de rebuig a les recents dictadures.

Svetlana Aleksiévich (Ucraïna, 1948), va estudiar periodisme i va publicar el seu primer llibre, La guerra no tiene rostro de mujer, el 1998, sobre les víctimes de la Segona Guerra Mundial. El conflicte de l'Afganistan el va reflectir en Los ataúdes de zinc  i els suïcidis que es van produir després de la caiguda de l'URSS van ser el motiu de El hechizo de la muerte. L'accident de la central nuclear i les seves víctimes silencioses gestar Voces de Chernobil.

Acantilado - 643 pàgines - 25 euros

 

 • Wanderlust, una historia del caminar de Rebecca Solnit

Els anglesos utilitzen el terme Wanderlust per expressar la passió per viatjar, per veure món, i això és el que, d'una forma molt general, planteja aquest llibre, Però que ningú es confongui. L'obra de Solnit no és un manual per a caminants, ni de bon tros una guia de bons itineraris. El seu contingut és un assaig cultural que recorre des de la influència que el caminar ha tingut en l'evolució anatòmica que va permetre a l'ésser humà desplaçar-se sobre les dues cames, fins als moviments polítics i fins i tot estètics dels desplaçaments a peu. A Wanderlust se citen els caminants més coneguts de la història, filòsofs, artistes, escriptors i poetes que van saber associar el sentit de caminar amb el de la reflexió i el plaer. Molt ben documentat, el llibre aporta un ampli apartat de notes que permeten ampliar els seus continguts.

Rebecca Solnit (Califòrnia, EUA, 1961) ha escrit sobre medi ambient, política i art i ha participat en diverses campanyes a favor dels drets humans i antibel•licistes.

Capitán Swing - 463 pàgines -22 euros

 • Observada de Renée Knight

L'autora, guionista de cinema i televisió, directora de documentals a la BBC, ha publicat una primera novel•la que s'ha convertit en ràpid èxit editorial, amb traduccions a 25 idiomes. Observada pot classificar-se com un thriller domèstic, amb la intriga localitzada en l'àmbit familiar. La protagonista és una dona forta, amb una bona feina, feliç en el seu matrimoni i amb un fill. Una vida satisfactòria que trunca una novel•la que troba en la seva tauleta de nit el contingut de la qual es basa en detalls inqüestionables de la seva vida privada que, fins aquell moment, ningú coneixia. La trama d'aquest llibre narra el que ha passat vint anys abans, durant unes vacances a Espanya en què, durant quatre dies, la dona va quedar sola amb el seu fill. La dona haurà d'afrontar aquells fets.

Salamandra, en català i en castellà - 320 pàgines - 19 euros
Ebook, 13, 99 euros

 

 • La vida dels Elfs de Muriel Barbery

Els sis milions d'exemplars venuts de la seva anterior novel•la, L’Elegancia de l’eriço, traduïda a més de trenta llengües, han donat llibertat a l'autora per acabar escrivint el que, assegura, és el que ella volia. I aquest desideràtum ha estat La vida dels elfs. Nou anys ha trigat a donar cos a aquest desig, a una història poètica plena de metàfores, una faula sobre la relació de l'ésser humà i la natura, sobre el bé i el mal, sobre els somnis, una novel•la amb contingut i ritme atractius, especialment en el seu final. L'obra té dos personatges, dues nenes, una va ser abandonada i va créixer als Abruços italians, l'altra a la Borgonya francesa. Ambdues tenen poc en comú, excepte el seu contacte amb el món dels elfs i la seva capacitat per fer front a un greu problema que pot acabar amb la humanitat.

Muriel Barbery (Casablanca, 1969) va estudiar filosofia a França i va fer classes de la universitat de Borgonya. El seu primer llibre va ser Rapsodia Gourmet.

Seix Barral - 304 pàgines - 20 euros
Edicions 62 - 320 pàgines - 18,90 euros

 

 • Feminismos europeos, 1700-1950 de Karen Offen

El llibre de la historiadora i investigadora anglesa va molt més enllà del que podria ser una simple història del feminisme. Offen situa les lluites de la dona en el seu context polític i les relaciona amb els avenços de la societat europea al llarg de 250 anys, des de la Il•lustració fins a l'era atòmica. L'autora ofereix la versió de la història europea des del punt de vista feminista i planteja versions de qüestions socials, del que és públic davant el privat, que no solen aparèixer en els manuals a l'ús. Aquesta obra de referència situa el desenvolupament de la dona en el centre de les millores culturals i estableix que les diferències entre l'home i la dona tenen el seu origen en el pensament, la cultura i la política.

Akal - 556 pàgines - 36 euros

 • Farándula de Marta Sanz

Des que va començar la seva marxa en el món de les lletres, l'autora ha tocat totes les tecles. Ha escrit poesia, assaig, relats, crítica literària, s'ha dedicat a la docència, ha dirigit publicacions i ha guanyat un nombre gens menyspreable de premis literaris.

Marta Sanz (Madrid, 1967), doctora en filologia, ha publicat cinc novel•les de contingut variat, d'intriga (Black, black, black, Un buen detective no se casa jamás), fins aproximacions a la seva pròpia biografia, La lección de anatomía. A Farándula dissecciona el món dels artistes -que ja va tractar a Daniela Astor y la caja negra-- per presentar a través d'una galeria coral de personatges els vicis i virtuts del sector i, a més, els de la societat en general. Apareixen una actriu amb cert èxit, una altra de carrera en total decadència, una jove aspirant a la fama i un actor que es planteja completar la seva carrera artística amb el compromís polític. La signatura d'un manifest deixarà al descobert les pors a perdre la rellevància, la resistència al canvi i les vanitats personals. Tot plegat adobat amb un lleuger to d'humor que reforça els continguts.

Anagrama - 240 pàgines - 17,90 euros
ebook 9,99 euros

 

 • El Fénix islamista de Loretta Napoleoni

L'autora, experta en l'anàlisi dels moviments islamistes i el seu finançament, ha calculat en treballs anteriors la mida i la procedència d'aquesta economia terrorista. A partir d'aquesta base, el llibre, en curs exposa l'evolució d'aquests grups al Pròxim Orient a partir de finals dels anys noranta del segle passat i desmunta les teories més esteses a Occident. Napoleoni considera que l'Estat Islàmic és molt més que un grup terrorista perquè, segons la seva opinió, es tracta d'un model de nacionalisme dotat d'infraestructures, organització pròpia i d’una activitat comercial basada en la venda de petroli. Una organització que aspira a recuperar glòries passades per unir a tots els sunnites del món.

Loretta Napoleoni (Roma 1955), economista i periodista, ha publicat, entre altres obres, Democracia en venta (una anàlisi de la crisi econòmica i l'evolució del capitalisme), 10 años que conmocionaron el mundo (els canvis experimentats per la societat a partir dels atemptats de les Torres bessones), Economía canalla (sobre el tràfic sexual) i Garzón, la hora de la verdad  (sobre la figura del jutge espanyol).

Paidós - 144 pàgines - 15,95
euros - ebook 8,99 euros

 

 • Nada se acaba de Margaret Atwwod

La novel•la va aparèixer el 1979 però fins ara ha romàs inèdita en castellà. L'obra manté les característiques habituals de l'autora, l'anàlisi dels comportaments humans, el que fa que els anys transcorreguts des de la seva publicació no li treguin actualitat. Una parella amb deu anys de convivència i dues filles opta per resoldre la seva crisi matrimonial amb una solució de compromís, compartiran sostre però portaran una vida sentimental independent. L'aparent normalitat s'alterarà quan l'últim amant d'ella se suïcida i la nova parella d'ell, un paleontòloga fins aquell moment només interessada pels dinosaures, queda embarassada. Aquestes tres persones acabaran trencant el fràgil equilibri de la parella i deixant al descobert les seves reals necessitats.

Margaret Atwood (Ottawa, 1939), sempre candidata al Premi Nobel, Premi Príncep d'Astúries el 2008, activista a favor dels drets humans, ha escrit poesia, relats (Un día es un día), assaigs (La maldición de Eva) i quinze novel•les, entre elles El cuento de la criadaEl asesino ciego.

 

 • El regreso del catón de Matilde Asensi

Catorze anys després de l'aparició de El último Catón,  l'autora recupera Ottavia, Farag i Kaspar, personatges d'aquesta novel•la milionària en vendes, per afrontar una nova obra que té com a escenaris la Ruta de la Seda, el subsòl d'Istanbul, Mongòlia i Terra Santa, entre d'altres territoris. A El regreso del catón els protagonistes posaran en perill les seves vides per resoldre un enigma que es remunta al segle I.

Matilde Asensi (Alacant, 1962) manté les pautes de la resta de la seva obra, un ritme narratiu que enganxa i bona documentació. L'autora va estudiar periodisme, va treballar en diversos mitjans de comunicació i va publicar la seva primera obra, El salón de ámbar, el 1999. Un any després va aparèixer Iacobus, amb la qual es va iniciar en el gènere històric en què s'ha convertit en referent. Les seves últimes novel•les corresponen a la trilogía Martín Ojo de Plata: Tierra firme, Venganza en Sevilla i La conjura de Cortés.

Planeta - 608 pàgines - 21,90 euros

 

 • Cuentos escogidos de Shirley Jackson

Encara que només fos per la inclusió de la loteria, aquest recull de relats de l'escriptora nord-americana mereix l'atenció dels amants de la lectura. El conte, publicat el 1948 a la revista The New Yorker (43 anys després es va editar en castellà), tot un referent dels relats de terror, va generar un gran escàndol en el seu moment pels brutals rituals dels veïns d'un poble i va acabar convertint-se en la denúncia de la pressió que el grup pot generar en l'individu. Cuentos escogidos inclou també els millors relats de l'autora, sempre amb continguts envoltants, com el d'una dona que el dia del seu casament busca desesperadament al seu futur marit, o l'estrany viatge nocturn amb autobús.

Shirley Jackson (Sant Francesc, 1916 - Bennington, 1965) es va especialitzar en novel•les de terror, però la seva literatura és serena i en absolut estrident. La maldición de Hill House va ser considerada per Stephen King com una de les millors novel•les de terror del segle XX. El 1962 va publicar Siempre hemos vivido en el castillo.

Editorial Minúscula - 168 pàgines - 18 euros

 

 • Puerto escondido de María Oruña

L'autora ha aprofitat el seu coneixement de Cantàbria i les històries narrades per la seva àvia per escriure aquesta novel•la que, de fet, són dos relats paral•lels. Un d'ells discorre en l'actualitat mentre l'altre va passar cinquanta anys abans. El protagonista és un professor espanyol que treballa en una universitat britànica i que s'instal•la a Suances en una casa heretada de la seva mare que decideix convertir en hotel. Les obres de restauració deixen al descobert el cadàver momificat d'un nadó. La segona història correspon al diari d'un narrador que directament explica fets passats als lectors de la novel•la. Present, passat i més morts acaben barrejant-se. En la investigació intervé una tinent de la Guàrdia Civil.

Maria Oruña (Vigo, 1976) exerceix com a advocada. Va publicar la seva primera novel•la, La mano del arquero, el 1993. Prepara ja un tercer llibre que mantindrà els personatges de Puerto escondido.

Destino - 425 pàgines - 18,50 euros
ebook 9,99 euros

 • Los 100 mejores vinos por menos de 10 euros de Alicia Estrada  

No cal gastar molts diners en l'elecció d'un bon vi. L'autora presenta la seva quarta edició d'una guia de selecció que pot ser eficaç ajuda a l'hora d'escollir els vins d'aquestes festes. El llibre agrupa un centenar de marques i cellers amb el denominador comú de la qualitat, el respecte a la terra i el treball dels viticultors. Es tracta d'una obra senzilla i pràctica, un repàs per gairebé totes les denominacions d'origen, selecció que té el preu com a únic límit. L'edició d'enguany inclou una secció sobre les rutes del vi a Espanya, el mapa climàtic per al cultiu del vi i un quadre de maridatges.

Alicia Estrada és especialista en comunicació i enoturisme i jurat en concursos internacionals de vi.

Planeta - 144 pàgines - 9,95 euros
ebook, 7,99 euros

 

Altres notícies
La llibreria Pròleg té un nou local | tendències | 07/10/2009
El 1r ebook de ciberfeminisme | tendències | 23/09/2010
Joyce Carol Oates és fidel a sí mateixa en Ave del paraíso | tendències | 26/10/2010
"La Resclosa", a la Nau Ivanow | tendències | 16/11/2010
Carmen Domingo narra la història de la major fugida d'una presó espanyola en la seva última novel•la | tendències | 19/04/2011
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Reflexió crítica d'un jutge sobre la perspectiva de gènere en el procés penal
Dilluns 1 de març, a les 18h ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som