Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Regular la prostitució a l’àmbit local?
Montse Puig.- El debat sobre com afrontar l’exercici de la prostitució als espais públics fa anys que s’arrossega, la legislació espanyola tolera aquesta activitat, sempre i quan no hi hagi explotació ni mals exemples a menors, però a vegades els límits són difícils de delimitar
opinió | 27/11/2015

Els Ajuntaments no tenen competències concretes en l’àmbit legislatiu, només poden aprovar ordenances.  Les fotografies publicades fa uns anys per diversos mitjans de comunicació amb dones fent sexe als carrers del barri del Raval de Barcelona van ser un revulsiu i motiu de comentaris i debat entre la ciutadania. Aquest és un tema vidriós, motiu de diferents opinions a la societat i dins del moviment feminista. Ara l’ Ajuntament de Barcelona amb les seves propostes  normatives torna a posar el debat sobre la taula.
 
En efecte el govern d’Ada Colau ha assumit una proposició del grup polític Ciutadans que demana elaborar una normativa que reguli la prostitució voluntària. La proposta que es va debatre en la Comissió de Drets Socials es va aprovar amb els vots a favor de Barcelona en Comú, ERC i la CUP. Van votar en contra CiU, PSC i PP.

Preveu “la creació d’un marc normatiu municipal per a l’exercici del treball sexual voluntari amb l’objectiu d’aconseguir una protecció més important i seguretat de les persones que desenvolupin aquesta feina, vetllant per la seva voluntarietat i el control ple de les seves condicions de seguretat i higiene”. La regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez se la fa seva.

A banda de la qüestió competencial el tema més difícil és el concepte de voluntarietat. La majoria de dones que treballen al carrer exercint la prostitució no es pot pas assegurar que ho facin voluntàriament, la majoria han estat traficades per les màfies, enganyades, i estan sota controls dels proxenetes per tal que vagin pagant els diners que segons ells els deuen, del viatge , estada etc.  Per tant serà molt difícil escatir quines ho fan voluntàriament i quines ho fan obligades i/o amenaçades.

Crec recordar que les multes a les dones obligades a prostituir-se s’havia deixat de banda, no així als clients i proxenetes, que ara no se’ls pensa perdonar  la multa.

Des de fa temps l’Ajuntament de Barcelona fa un treball d’orientació sanitària, i d’ajut a les dones prostituïdes, una feina lenta però a la llarga efectiva, fins  oferir-los cursos de formació  perquè trobin una feina normal i puguin deixar l’ofici, si així ho desitgen.

Maricel Chavarria a La Vanguardia del 21/11/2015, en l’article titulat “La solució sueca” exposa l’èxit d’aquest país escandinau desprès de 15 anys de política abolicionista, penalitzant la compra de sexe, mesura que a la vegada és la millor manera per protegir -les del tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. Posa en qüestió també les polítiques de països com Holanda i Alemanya de fer aflorar l’economia submergida ja que només un 1% de les prostitutes d’Alemanya s’havien donat d’alta a la Seguretat Social al 2007.  Clar que és interessant conèixer el protocol de Suècia, mentre un agent arresta al client, una agent femenina  atén a la prostituta i s’interessa per les seves necessitats. I per si desitja  eventualment deixar l’ofici.

Potser valdria la pena fixar-nos en models que ja tenen un recorregut de 15 anys abans de prendre determinades iniciatives.

És d’alabar  la intenció de crear un model municipal que no criminalitzi a les prostitutes. Però la iniciativa de definir un marc normatiu municipal per aconseguir major protecció i seguretat per les persones que viuen de la prostitució, sembla en primer lloc una mica utòpic i en segon lloc  és una regulació encoberta d’un “ofici, ja que el treball sexual remunerat” no  es pot considerar una professió. Utilitzar el cos com a moneda de canvi per a sobreviure és un càstig i una font de perills.

Les meretrius voluntàries, amb clients de classes altes, treballen en pisos o locals d’alterne,  fan les cites amb els clients per telèfon, però el que és més important, representen un percentatge petit, ínfim davant l’exèrcit de dones que han sortit de països de l’est, de Llatinoamèrica, o d’Africa  empeses per la fam i les dramàtiques condicions de vida.

A la taula tècnica i interinstitucional que es pretén crear, s’ha convidat a policia, fiscals, judicatura, però no veig que se citi a associacions ni institucions que estan treballant amb aquestes dones, potser només és un oblit.

Altres notícies
L'escàndol dels mugrons | opinió | 15/09/2015
La princesa rebel | opinió | 18/09/2018
Soledad Puértolas a la RAE: el lent viatge de la k a la g (minúscula) | opinió | 18/03/2010
Feminisme i polítiques d’igualtat | opinió | 14/09/2010
La misògina RAE analitza la visibilitat de la dona en textos aliens | opinió | 16/03/2012
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoActe d’homenatge a Montserrat Minobis
22 d’octubre a les 19h ... [+]
 
  FotoL’Ada Lovelace Day
El Prat de Llobregat. Cicle de ciència i tecnologia amb perspectiva ... [+]
 
  FotoCaminada contra el càncer de mama
Mataró. 20 d’octubre. ... [+]
 
  Exposició Feminismes!
Del 19 de juliol a l’1 de desembre de 2019 al ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som