Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Vero Boquete: "Fa ràbia quan saps el talent que tenim, el que es podria fer i no es fa"
Ha guanyat una Champions, ha marcat un gol en un Mundial i ha estat en la llista de candidates a la Pilota d'Or. El nom propi del futbol femení espanyol és el d'una gallega de 28 anys que va haver d'emigrar per poder triomfar. Ara, enrolada a les files del Bayern de Munic, parla de com veu el seu esport dins i fora de les nostres fronteres.
esports | 31/10/2015


Vero Boquete a la ciutat esportiva del FC. Bayern München (Foto: Cristina Guiu)

Guiu, C i Pérez, J. -
A Canadà 2015 fèieu història. Era el primer Mundial que disputava la selecció espanyola femenina en la seva història i et vas estrenar marcant un gol. ¿Què en queda d'allò amb el pas dels mesos?
El gol va ser especial però ara ja és només un record. De l'experiència em queda el grup humà, perquè tot el que vam passar abans, durant i després hagués estat impossible amb altres persones. Es va ajuntar tot el necessari: jugadores il•lusionades, compromeses i amb molta maduresa, tot i la joventut d'algunes. Tot el que vam viure allà i com vam salvar les coses que van anar passar pel camí genera molt desgast diàriament. Ens en vam haver d'anar molt aviat del Mundial però almenys ha servit per a alguna cosa.

Després de la competició vau decidir deixar de callar i denunciar públicament el tracte paternalista i poc professional del seleccionador. Després de les protestes, Ignacio Quereda se'n va anar per la porta del darrere sense admetre que dimitia per la vostra pressió. Ho vau viure com una victòria?

No volem dir "hem guanyat" perquè no era una guerra, però era una demanda des de feia temps. No era res personal, però necessitàvem un canvi. Estem contentes, no només per l'entrenador, però era el primer pas. Jorge Vilda ve amb una altra il•lusió i mentalitat, amb un compromís amb el futbol femení. I arriba en el millor moment perquè estarem a mort amb ell i amb el projecte.

Aquest millor moment a què es deu? És la 'generació Boquete'?

Jo sé que estic en un bon moment i s'ha fet servir el meu nom per impulsar el futbol femení a Espanya per tot el que he anat fent fora. Per a mi és un plaer i un privilegi, perquè el que més vull és que el futbol femení a Espanya creixi. Però no m'agrada que es focalitzi en mi, perquè si alguna cosa ens ha portat al mundial, és el grup.

Aquest Mundial ha estat un punt d'inflexió per al futbol femení espanyol?
Sí. Ho ha estat en l'àmbit espanyol i també a escala mundial. Crec que cal aprofitar el moment perquè el Mundial va provocar que el futbol femení a Espanya arribés a molta gent. Sabien que la selecció estava jugant, el veien diàriament a la tele i a la premsa, i això no havia passat mai abans. I quan arribes a moltes persones, algunes s'animen a veure-ho i a seguir-lo.

Més enllà de la selecció, com veus la disciplina al teu país?
Hi ha dues parts molt diferenciades: per una banda a Espanya alguns clubs estan traient cada vegada més recursos del futbol femení, ja no sé què més volen treure! De l'altra, hi ha molta qualitat individual d'algunes jugadores que estan jugant fora i això ens donarà molt nivell competitiu en la selecció. A més, hem aconseguit el respecte de la resta de països. Jo recordo quan em van fitxar als Estats Units i hi havia un cert recel a fitxar una espanyola. Ara ja no. Però en realitat el que ens agradaria és poder jugar a casa.
 


Vero Boquete a la ciutat esportiva del FC. Bayern München (Foto: Cristina Guiu)

Tu podràs tornar?
Jo sé que probablement el temps que estigui al meu màxim nivell hauré d'estar fora. Només espero que el nivell i la lliga a Espanya sigui millor perquè les que vénen darrere no hagin de sortir obligatòriament.
 
Quina és la principal raó per la qual una futbolista no pot triomfar a Espanya?
Espanya segueix sent masclista i el futbol és el màxim. Canviar això costa molt de temps perquè és el canvi de mentalitat de diverses generacions. Sempre he dit que tot passa per l'educació, per això cal incidir tant en els més joves. Els petits d'avui seran els adults del futur. I aquesta és la clau. Els que tenen poder són els que poden canviar-lo. És a dir, institucions, federacions, clubs ... Evidentment, les jugadores podem fer molt, però si no hi ha mitjans, si no es promociona el nostre esport, si els patrocinadors no aposten per l'esport femení és molt difícil donar-li la volta

La teva experiència a l'estranger t'ha servit per analitzar millor les mancances que hi ha aquí?
Sí. El que més destaca és l'organització, el respecte dels clubs i federacions, com promocionen el futbol femení. Això a Espanya es troba a faltar. Fa ràbia quan saps el talent que hi ha i el que es podria fer i no es fa.

Malgrat això, internacionalment continua havent-hi camí per recórrer. El millor exemple és que el Mundial de Canadà es va jugar sobre gespa artificial tot i les protestes de les jugadores.
Això demostra el poc pes que tenim, perquè vam pressionar i la FIFA no el va canviar. Si es dóna aquesta situació amb el masculí i Messi diu que no juga 'fan estadis nous! Estem a anys llum. En gespa artificial es veu un futbol devaluat i a més hi ha més risc de lesió. El problema és que això ve marcat per la mateixa FIFA que hauria de ser qui defensés els nostres drets, però si ells mateixos ens posen traves ...

Vas ser la promotora d'una petició de change.org per demanar la incorporació de jugadores en el videojoc FIFA i enguany inclou dotze seleccions nacionals femenines. Per què és important?
És el joc més venut i pares, mares, fills i filles podran veure i escollir també a les jugadores. Encara que sigui un joc, és important pervisibilitzar el futbol femení.

Aquestes nenes que ara juguen a ser VeroBoquete en la seva consola, què es trobaran demà?
Des que jo vaig començar fins ara hi ha hagut un canvi enorme. En la meva primera temporada, amb 5 o 6 anys, no podia jugar a futbol perquè a la meva ciutat nenes i nens no podien jugar junts. Això ara no passa. Ara juguen junts, hi ha més equips femenins, més lligues i més referents. No pot ser que les nenes hagin de triar entre Messi o Cristiano. Han de conèixer-nos. Aquí és on entra la tele, la premsa, la promoció de la nostra imatge per part de les marques. En definitiva, el que tenen en altres països però que a Espanya encara no hem sabut aprofitar.

Altres notícies
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som