Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El Barça professionalitza a les seves futbolistes
Una de les promeses que Josep Maria Bertomeu va fer com a president del Club Blaugrana el dia de la seva investidura es va fer realitat el dia 3 d’agost: les jugadores del primer equip passaven a ser professionals i a gaudir així dels avantatges que comporta rebre un millor tracte salarial i millores substancials en la seva preparació física.
esports | 22/10/2015

Lola García. - Les jugadores del Barça ara se senten privilegiades. Han vist que els seus salaris han augmentat el 30%, que entrenen al matí en compte de fer- ho a la nit, esmorzen i dinen a la ciutat esportiva, tenen gimnàs i disposen de sala de reunió on el cos tècnic planifica el dia, i fins i tot es troben l’equipació neta i planxada cada matí. Igual que els jugadors de primera divisió, les jugadores se sotmeten a un seguiment minuciós de la seva salut, i de la ingesta calòrica, de la qual se n’ocupa ara un professional nutricionista. Si continuem amb la llista de detalls que han millorat la vida  d'aquestes esportistes, ens en trobem un que sembla insignificant però que reflecteix l'enorme distància que les separava dels nois; actualment l’equip disposa en els entrenaments de neveres amb aigua freda quan fins fa poc l’aigua la portaven de casa en les seves respectives motxilles.

Aquestes i altres millores han aconseguit que l’equip que juga en aquests moments Copa, Lliga i Champions esdevingui en equip professional i certament van més enllà d’un augment econòmic en les fitxes de cada una de les jugadores. Totes les futbolistes porten incorporat un GPS als entrenaments per tal de controlar el seu rendiment, el cos tècnic s’ha ampliat i allò de canviar-se en barracons ha passat a la història perquè aquest nou equip, que ja és una nova secció professional del Club, té a la seva disposició des del 3 d’agost vestuaris climatitzats.

Els canvis són notables i visibles i tot i que aquesta nova situació no arriba a ser com la d’altres clubs europeus com l’Olympique de Lyon o  el Frankfurt alemany, el pas donat ha estat quasi revolucionari per a les esportistes.. María José López, advocada especialitzada en dret esportiu, creu que celebrem aquest salt a la professionalitat del Barça com un fet extraordinari quan “hauria de ser quelcom normal a la vida de les futbolistes de primera divisió perquè treballen com a professionals (encara que la Lliga en la qual competeixen no ho sigui) però sense disfrutar dels beneficis que se’n derivarien d’una relació laboral digna. No parlem de diners sinó de drets”.

Hi ha futbolistes de primera divisió que ni cobren ni cotitzen i la seva relació contractual amb els clubs que les acull no existeix, i si existeix, no sempre el contracte que signen reflecteix l’activitat que desenvolupen. Temps enrere l’Associació Espanyola de Jugadores de Futbol va denunciar que hi havia futbolistes contractades com a pizzeres o cuidadores de nens mentre d’altres cobraven en B.

Totes les persones que es preocupen per aquest esport coincideixen en la importància del camí iniciat pel Barça perquè com afirma la María José “que la Lliga en la qual juguen no sigui professional no vol dir que les jugadores no hagin de tenir una relació laboral amb els seus clubs que hauria d’estar regulada. Elles entrenen, viatgen i competeixen, i si es lesionen no rebran res si no han signat un contracte de treball regit per l’Estatut General dels Treballadors amb totes les conseqüències legals que se’n derivarien”.

Si seguim amb el llistat de canvis reals que ha introduït el Barça cap a la professionalització i que també aplaudeixen les jugadores, ens trobem que aquestes ara cobren primes per títol guanyat i no pas xecs regals com ha passat fins fa poc temps. Tot i que encara s’està lluny d’altres clubs europeus, el Barça insisteix en haver fet un esforç econòmic per acostar-s’hi.
Repassant l’ abans i el després que ha viscut el primer equip blaugrana ens fem una idea del que suposava per aquestes futbolistes viure fora de l’àmbit professional i de la bretxa –gairebé de proporcions bíbliques- que existia entre elles i els futbolistes del Primer equip masculí.

La resta d’equips de primera que disputen la lliga espanyola de fútbol hauran d’encetar  tard o d’hora canvis per tal d’evitar que les seves jugadores marxin a l’estranger, i per poder competir amb un més alt nivell d’exigència. Estic convençuda que això acabarà passant, de la mateixa manera que arribarà el dia en què les lleis permetran l’existència de lligues professionals femenines-actualment no n’hi ha cap en aquest país-. El que no seria capaç d’assegurar és si l’estel Halley ens haurà tornat a visitar novament quan esdevingui aquest escenari. Té previst acostar-se a la terra l’any 2062.

Altres notícies
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  FotoL’Ada Lovelace Day
El Prat de Llobregat. Cicle de ciència i tecnologia amb perspectiva ... [+]
 
  Exposició Feminismes!
Del 19 de juliol a l’1 de desembre de 2019 al ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som