Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Quan la pobresa entra per la porta, l'amor salta per la finestra
El mes de març un estudi de Creu Roja, el Butlletí número 10 sobre vulnerabilitat social, feia un retrat del perfil més atès per aquesta ONG: dones de nacionalitat espanyola, en edat activa, amb fills, amb nivell d'estudis secundari i sense feina. La crisi fa anys que està deixant un impacte flagrant en les vides de moltes dones, de les quals un 90% de les ateses per aquesta organització es troben al llindar de la pobresa. Per la seva banda, Save the Children el passat juliol posava l'accent en el seu darrer informe “Més soles que mai” que el risc de pobresa infantil creix un 20% en les famílies monoparentals femenines.
glocal | 15/10/2015

Cristina Mora.-  Segons aquest informe, les noves estructures familiars, com la monoparental ha crescut els darrers anys a l'estat espanyol, constituint 1,8 milions amb una sola persona al capdavant de la família. D'aquesta xifra les dones en son una majoria amb gran distància: el 82% d'aquestes famílies estan compostes per una dona amb els seus fills i filles, sent alhora més vulnerables a l'hora de patir les conseqüències de la pobresa infantil arribant a un 54%. L'estudi presentava dades alarmants, ja que el 65% de les dones estudiades no arriben amb facilitat a final de mes i la meitat no tenen feina. Igualment, una de cada quatre mares va deixar de comprar medicines o va aturar tractaments per falta de diners, mentre que un 37,8% d'elles es veuen afectades per la pobresa energètica.

Save the Children feia en l'informe una recomanació als governs més enllà d'ampliar les ajudes, per adaptar-se a les noves realitats socials: la creació d'una categoria de família monoparental, equiparable a la ja existent de “família nombrosa”. D'aquesta manera, segons l'organització, es crearia una prestació per maternitat no contributiva i un any de permís de maternitat per a les mares en aquesta situació.

I si Espanya s'ha convertit en el segon país amb més necessitats després de Romania per entitats com Càritas, que ha vist circular al llarg dels anys fins i tot gent enviada pel mateix ajuntament, per Creu Roja el col•lectiu que presenta la vulnerabilitat social més alta atès per l'ONG és el de les dones d'entre 25 i 49 anys, on un 53% es troben en situació severa de privació material.

Tot comença amb la pèrdua de la feina
L'inici de la cadena acostuma a ser la pèrdua de la feina, que sovint deriva en problemes dins la família. Aquest és el cas de la Carme, una psicòloga, separada amb dues filles, que va participar en la darrera campanya de sensibilització “La vulnerabilitat social de les dones ateses per Creu Roja”. 

Hi  ha una dita que diu “quan la pobresa entra per la finestra, l'amor salta per la finestra”, i això m'està passant, és clar. S'aguanta menys, no et pots donar cap luxe. Tot son estretors”, explica emocionada la Carme. L'afectació psicològica d'aquestes situacions té unes conseqüències en la salut d'aquestes dones. Segons continua explicant Carme “la gent està ficada en depressions importants. Perquè és clar intentes no contagiar i vols ser positiva, però quan et quedes sola penses: què dur no?”. El 79% de les dones ateses per Creu Roja diu que té el cap ple de preocupacions, i el 77% que sempre està en tensió o amb els nervis a flor de pell. En aquest sentit, el 57% d'aquestes dones acaben prenent algun tipus de medicació, com analgèsics, antidepressius o ansiolítics.

L'Emilya, una dona immigrant búlgara, enginyera informàtica sense feina, atesa per Creu Roja, i que també va voler donar el seu testimoni, explica la cadena de privacions que va patir: “No pots pagar el lloguer. No pots pagar el menjar. I tens una tristor i un dolor molt grans”. Per altra banda, també han sabut extreure quelcom de positiu “hem vist que nosaltres hem canviat i ens alegren les coses més petites”, reconeix Emilya.

Les dones afectades de manera especial per la crisi
El Butlletí de Creu Roja també posa l'accent en com la realitat socioeconòmica afecta a les desigualtats per raons de gènere, ja que per donar algunes dades “el 72% dels contractes a temps parcial corresponen a dones, o la bretxa salarial continua sent del 25%”. Si a aquestes dades de precarietat laboral sumem el fet que les dones tenen responsabilitats familiars, com la cura de les filles i els fills, o de familiars grans o malalts, les dificultats per sobreviure amb sous baixos o ajudes mensuals que no arriben als 500 €, posa a aquestes dones en situacions límits. Segons l'estudi, “la majoria d'aquestes dones, un 73,5%, carreguen a més en solitari amb el treball domèstic. I no només s'ocupen de les seves criatures, sinó que un 34% tenen a càrrec seu a persones grans, malaltes o amb alguna discapacitat”.

En altres casos, algunes dones han hagut de recórrer a l'ajuda dels seus pares, com és el cas de la Consuelo, administrativa, casada i amb una filla de 10 anys: “Estic depenent pràcticament del meu pare. El tinc vivint a casa perquè hem hagut de llogar el seu pis, perquè ell em pugui passar els diners de la renda del pis, i així jo poder pagar la hipoteca”, explica Consuelo.

El 60,9% de les dones ateses per l'organització estan a l'atur, un 75% pateixen desocupació de llarga durada, i tan sols un 85% rep una prestació de 426€. L'ocupació majoritària d'aquest col•letiu acaba sent el treball domèstic, tot i que aquest tampoc els hi garanteix evitar la pobresa. Segons el Butlletí de vulnerabilitat social “la taxa de treballadores pobres arriba al 80%”. I segons dades de la darrera memòria anual de Càritas del 2014, amb dades del 2013, el 53% de les persones que acudeixen a l'entitat viuen en llars on algun dels seus membres té feina. Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) reflecteixen que el 14% de les persones que treballen són pobres, ja que no arriben als 7.700€ d'ingressos anuals. És a dir, que estar treballant ja no és garantia d'uns mínims de qualitat de vida per la precarització laboral i els salaris baixos, que segons Càritas, “no són justos ni dignes en moltes ocasions”.

Més informació
Butlletí número 10 de la Creu Roja
 

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  FotoL’Ada Lovelace Day
El Prat de Llobregat. Cicle de ciència i tecnologia amb perspectiva ... [+]
 
  Exposició Feminismes!
Del 19 de juliol a l’1 de desembre de 2019 al ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som