Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Paritat sense lideratge
A les llistes electorals dels principals partits catalans hi ha de mitjana un 46,7% de dones, però només quatre dels 28 caps de llista ho són.Candidates dels partits expliquen que dins les formacions polítiques encara queda molta feina per fer, però que cal que les dones facin un pas endavant i assumeixin posicions de lideratge.
glocal | 22/09/2015

Marta Roqueta.- 

Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Mireia Vehí, número vuit de la candidatura de la CUP a Barcelona, explica que tots els membres de les llistes de Girona, Lleida i Tarragona es van escollir per primàries i els cinc primers llocs de la llista de Barcelona van ser ratificats per la militància. Després, es van organitzar les llistes de manera que fossin cremallera. Malgrat la paritat, cap dona les encapçala. “La CUP té molta feina per fer”, admet. Tot i així, afegeix que la formaciódóna visibilitat a un lideratge en equip, no centrat en una sola persona. Assegura que això xoca amb la dinàmica dels mitjans de comunicació, que tendeixen a sol•licitar les declaracions d’Antonio Baños, número u, malgrat que el partit proposa altres candidates.

A nivell assembleari, explica que per la seva experiència homes i dones intervenen per igual. Afegeix, però, que durant les assemblees es recull quantes dones hi han parlat i sobre quines matèries han opinat: “Encara veiem la masculinització d’alguns temes”. Segons Vehí, això es produeix perquè hi ha temàtiques que generen més tensió i el debat es torna més agressiu. Comenta que hi ha dones que encara tenen força inseguretat a l’hora de parlar en públic perquè, entre altres raons, “pensen que no en saben prou”. Destaca que les dinàmiques parlamentàries no afavoreixen les dones que fan el pas i accedeixen a càrrecs de responsabilitat. Posa com a exemple l’experiència d’Isabel Vallet, única dona entre els tres diputats de la CUP: “Ens ha avisat que les dones haurem d’estar lluitant constantment per ser visibles i que els homes hauran de treballar per renunciar al privilegi de la visibilitat. Al Parlament, malgrat que ella fos qui portés una comissió, la resta de polítics es dirigien als seus companys”.


Logotip de les eleccions del 27 de setembre. (Font: Generalitat de Catalunya)
 

Catalunya Sí que es Pot (CSQEP)
CSQEP ha presentat una candidatura paritària en les quatre demarcacions, però només una cap de llista, Sara Vilà (Lleida). Marta Ribas, número nou a Barcelona, destaca quevan tenir dificultats per trobar dones independents que volguessin assumir lideratges. Ho atribueix a l’ambient polític que envolta aquesta campanya electoral, força crispat i agressiu, així com a la  prudència: “Les dones posem totes les facetes de la nostra vida a la balança i ho valorem tot molt més abans”. Més enllà del lideratge, sí que ha detectat més participació femenina en molts aspectes de la campanya. Podem, un dels partits dins de CSQEP, ha estat presentat sovint als mitjans com una formació amb molts homes al capdavant i amb un electorat més masculí.

Ribas assegura que les dones d’ICV, on milita, i les de Podem han establert molt bones relacions: “Hi hem trobat feminismes molt interessants”. Explica que l’experiència del seu partit ha ajudat a Podem en el procés de feminització del discurs i de l’organització perquè, com a partit nou, han hagut d’afrontar situacions que ICV-EUiA ja havia patit en el passat. “A la precampanya ens trobàvem amb actes que o bé no eren paritaris o bé no incloïen les cares de les participants als cartells”.

En el casd’ICV, Ribas explica que el seu partit està establint el colideratge en totesles organitzacions, tant territorials com locals, una tendència seguida pels líders del partit, Dolors Camats i Joan Herrera.La formació també ha impulsat un pla de feminització, que inclou recomanacions d’horaris de reunions i formació de lideratges femenins o sobre com feminitzar l’organització.

Ciutadans (C’s)
La formació taronja és l’única que presenta una presidenciable a les eleccions parlamentàries, Inés Arrimadas. Per a Susana Beltrán, candidata número vuit per Barcelona, tant la cap de llista com la regidora de Lleida Ángeles Ribes, que ha estat clau per a la formació de govern a la Paeria, són una mostra del recorregut que les dones tenen al partit. Malgrat això, Ciutadansés la penúltima formació en nombre de candidates titulars (43,7%).

Beltrán comenta que, a nivell intern,Ciutadans no fixa quotes de dones: “Les persones han de pujar per mèrits”. No obstant això, assegura que l’organitzaciófomenta que les militants més involucrades continuïn amb la seva tasca i vagin ascendint. Afegeix que el partit promou la conciliació laboral, un principi que també recull en el seu programa electoral. Beltrán, que és professora universitària, respon que ella no ha tingut dificultats per conciliar feina i activitat política: “Estic en un moment personal i professional en què puc fer-ho”. Davant la pregunta de si les dones veuen la política com una fase en la carrera professional, torna a posar com a exemple la trajectòria política d’Inés Arrimadas, que va començar com a portaveu de les joventuts del partit. Afirma que la política necessita referents femenins i que Ciutadans, com a formació associada a una alternativa als dos grans partits, capta militància femenina. És el seu cas: “Estic a les llistes com a independent. Com a dona, m’atrau trobar un partit que vol canviar la política i no té motxilles”.

Junts pel Sí (JPS)
Amb un 45,9% de dones, JPS és la tercera formació amb menys candidates titulars a les llistes. Tampoc té cap dona encapçalant una candidatura. “M’ha sabut molt greu, a mi i a altres dones”, diu Carme Forcadell. Segons la número dos de la llista per Barcelona, la quantitat de partits que hi ha dins JPS hi ha influït, en tenir la majoria homes al capdavant. A banda de fixar quotes, assegura que s’ha de treballar perquè les dones tinguin una participació en la vida pública mitjançant unes bones polítiques socials i de conciliació laboral. Destaca que cal tenir en compte les diferències territorials perquè, segons la seva experiència com a veïna d’un poble rural, a les zones urbanes hi ha més equipaments, com ara llars d’infants, que faciliten la dedicació de les dones en política.

En un míting amb dones el cap de setmana passat, Forcadell va subratllar la importància del vot femení en aquestes eleccions, en haver-hi el doble d’indecises que d’indecisos. Opina que la poca presència de dones en una llista pot restar vots i que, davant d’aquest possible inconvenient, JPS apel•la al vot femení mitjançant missatges i propostes concretes. “Volem començar de zero un país sense discriminacions”. Afegeix que el programa de la formacióconté mesures com impulsar la coeducació a les escoles, destinar un 30% del PIB d’una futura Catalunya independent a polítiques socials o fomentar la implicació de l’empresariat i els sindicats en la igualtat al món laboral. “La pobresa té cara femenina”, i posa com a exemple la situació de les famílies monomarentals o de les dones grans vídues.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)
El PSC ha presentat llistes cremallera a Barcelona i Lleida i llistes paritàries a la resta de demarcacions, cap amb una dona al capdavant. Eva Granados, número dos per Barcelona, explica que els caps de llista es van triar per primàries, recollint avals de la militància per les assemblees d’agrupacions. En el cas de Barcelona, només es va presentar un candidat a cap de llista. Afirma que la professió de l’aspirant influeix en la seva tria, perquè algunes feines faciliten que la persona sigui més coneguda. Assegura que no els ha costat trobar candidates per a les llistes, però que cal que les dones assumeixin responsabilitats més enllà de la gestió: “La política té una faceta de representació que veiem poc pràctica”.

Destaca el pes que té la Secretaria de la Dona dins del partit, que és present en tots els llocs estratègics de presa de decisions, en la comissió de llistes i en el comitè de redacció del programa electoral. Com a exemples de conciliació promogudes pel partit, parla de la instal•lació d’una ludoteca durant el Consell Nacional. Com a punt feble, apunta que la representació femenina ha de millorar en els poders orgànics del partit.

Partit Popular de Catalunya (PPC)
Les llistes electorals del PPC tenen una representació femenina del 46,7% i Marisa Xandri encapçala la demarcació de Lleida. Segons l’estudi Cuotas de género y reclutamientopolítico. Análisis del Parlament de Catalunya (1980-2010), de la politòloga Tània Verge,els diversos canvis de lideratge al PPC han afavorit indirectament la presència de dones a les llistes al llarg de la història del partit, en lligar aquest objectiu a la renovació de les candidatures. La investigació apunta que el PPC és dels partits que major visibilitat ha donat a les dones com a caps de llista a Catalunya.

Esperanza García, número quatre a la llista per Barcelona, explica que hi ha una secretaria que es dedica a les polítiques lligades a la igualtat de gènere i que tots els departaments del partit “tenen la responsabilitat de donar les mateixes oportunitats a tothom amb independència del seu gènere”. És per això que no hi ha quotes: “Complim la llei, però no creiem en les quotes, creiem en el valor de les persones més enllà del seu sexe”. Afegeix que al partit hi ha un 40% de dones a l’executiva. Segons Garcia, a nivell estatal també s’ha apostat per les dones: “Vam ser el primer partit en tenir més ministres dones. Avui la mà dreta del president espanyol és una dona”.

Unió Democràtica de Catalunya (UDC)

UDC compta amb el percentatge més baix de candidates, sense comptar suplents: un 43%. Tanmateix, és una de les quatre formacions amb una dona cap de llista. Anna Maria Solé encapçala la candidatura a la demarcació de Tarragona. Tampoc s’ha pogut concertar una entrevista amb cap representant d’UDC per comentar les dades.

Altres notícies
La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç | glocal | 02/07/2009
Com continuar potenciant la coeducació a les escoles | glocal | 01/02/2011
“Dones i Europa, lideratges femenins a Catalunya” | glocal | 01/03/2011
35 anys d’ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 796 alcaldes | glocal | 17/06/2014
Què és la riquesa? | glocal | 07/10/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  Manifestació per l'abolició de la prostitució
26 de setembre a Madrid ... [+]
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som