Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Xavales, jugar i callar. O no
Era l’any 1988 i als cinemes s’exhibien pel•lícules com Armas de mujer i El Príncipe de Zamunda quan l’Ignacio Quereda rebia l’encàrrec de liderar i entrenar la selecció femenina de futbol: Què et semblaria ocupar-te de les xavales? En el transcurs dels 28 anys, ni un mèrit per continuar en el càrrec, només la participació de les jugadores en dues Eurocopes (97 i 2013) i un Mundial (2015). Però la Federació Espanyola de Futbol, que ha rellevat vuit entrenadors del masculí en aquest període, ha permès que el senyor Quereda treballi amb la tranquil•litat que proporciona que el teu cap-amic Villar (president de la federació) no et demani objectius, i que la il•lusió de les noies encobreixi la manca de recursos. Jugar i callar. Fins avui. La tempesta de Canadà 2015 era qüestió de temps..
esports | 01/07/2015

Selecció espanyola de futbol femení

Lola García Fuentes.- Les jugadores de la selecció després de l’eliminació del Mundial han fet pública una carta oberta on exposen d’una manera clara "que la preparació del Mundial no ha estat la correcta, els amistosos inexistents, l’aclimatació escassa, l’anàlisi dels rivals i la forma de preparar els partits insuficients". Potser que algú les pugui titllar d’avantatgistes per no haver-se queixat abans i fer-ho ara, quan els pèssims resultats les ha fet tornar a casa amb un sentiment de derrota i de culpa. Potser, però no seria just, perquè darrere d’aquesta queixa hi ha anys de silenci i resignació. Jugar i callar. El que venien fent les jugadores des de l’any 1988.

 

Desde l’octubre fins al juny el combinat del seleccionador Quereda només ha jugat cinc partits amistosos amb equips menors i cap d’ells ha estat previ a la cita mundialista. Així com altres seleccions aterraven al Canadà dues setmanes abans per aclimatar-se, les jugadores de l’espanyola ho feien amb quatre dies de diferència. Les 23 jugadores són joves i suficientment preparades; quatre d’elles militen en equips estrangers com l'Arsenal, Frankfurt i Universitat d'Alabama; i la resta, en equips com el FC Barcelona (8) Atlètic Club (5) Atlético de Madrid (4) Valencia (1) i Levante (1). Totes en els seus respectius clubs actualment reben una preparació més tècnica i exhaustiva dels partits. Senzillament el que han fet és comparar i adonar-se’n que la metodologia Quereda està desfasada i que el cos tècnic no els ha proporcionat la formació que exigia el campionat. Jugar, sí, però ja no és temps de callar.

Les futbolistes finalment han parlat. Al·leluia!. S’han adreçat a la federació. Que les xavales es queixen, sembla que els estic sentint. Ai la federació! Fa temps que el xampú anticaspa no els funciona. La capa d’òxid s’ha enquistat en aquesta Seu-Institució-Quiosquet i  els desguassos estan tan emboçats, que no n’hi hauria prou amb un equip de reformes a domicili per eradicar el problema. Per no parlar de les butaques, condemnades a la fidelitat dels mateixos darreres i lligades a ells per la sentència de fins que la mort ens separi. Aquesta última frase és del segle passat, però aquestes butaques també ho són. Però no ens quedem a les butaques, i tornem a la carta.

 Les noies en bloc encapçalen l’escrit fent autocrítica i reconeixent que el seu rendiment podria haver estat millor. Ho admeten i ho assumeixen. Però la jugada més difícil la havien d’executar en el paràgraf que més ha dolgut en el “Villarato” i és on afirmen que "s’ha acabat un cicle i s’han de canviar moltes coses”. Eliminades del Mundial calia ser valentes i alçar la veu. Molta premsa i una atenció mediàtica a la qual no estan acostumades ( els heroics futbolistes compareixen diàriament amb desenes de micròfons davant i cent espònsors darrera) constituïen el moment idoni per parlar sense embuts i exigir canvis en una Federació que les està discriminant. Jugar, sí, i parlar.

 La carta es tanca amb la frase de sempre de “queda molt camí per recórrer i moltes portes per obrir". Aquí la destral de guerra tornen a enterrar-la, perquè elles saben que l’escrit amaga una rebel·lió i que  míster Quereda ha de viatjar amb algunes de les esportistes cap a Madrid.

 Aquest viatge mereix un apartat especial. Encara que va tornar en dos vols diferents, el grup va haver d’assistir a l’ultima seqüència que completa l’escenari canadenc i que va tenir lloc a l’aeroport de Toronto. El seleccionador es va reservar el paper protagonista. Va reunir les esportistes, les seves “xavales” i els va dir que no s’esperava aquesta carta, que era indecent. Li va faltar dir-les desvergonyides i bufetejar-les. Ell creia que passaria el de sempre, jugar i callar. Les hores de vol se li deurien fer eternes, amb tanta indecència a bord.

 Tot i que a la cartellera del 2015 el temps sembla no haver transcorregut (han tornat els dinosaures i s’exhibeix Poltergeist amb noves escenes esgarrifoses) alguna cosa hem avançat. Les jugadores de la selecció han parlat. Mentrestant, a la federació, Ai la federació ! Villar pensa en la seva reelecció i Quereda diu que no pensa dimitir, perquè tots dos alberguen l’esperança que les noies tornin a jugar i callar.

 

Altres notícies
Informació esportiva i ètica | esports | 14/12/2010
Uniformes nous pel bàsquet femení: progrés o retrocés? | esports | 22/11/2011
Sandra Reichel, la dona forta del Barcelona Ladies Open 2012: “sempre he treballat molt, de manera honesta, intentant no imitar els homes” | esports | 17/05/2012
Guerreres d'aigua per una Barcelona d’or | esports | 17/07/2013
El salt de la María Vasco: de la pista al carrer | esports | 17/07/2014
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  FotoL’Ada Lovelace Day
El Prat de Llobregat. Cicle de ciència i tecnologia amb perspectiva ... [+]
 
  Exposició Feminismes!
Del 19 de juliol a l’1 de desembre de 2019 al ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  Viladecavalls acollira al novembre l’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país,
L'exposició continua la seva itinerància per Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som