Dones
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
Cindy Kelly: “Les dones van tenir un rol vital al Projecte Manhattan”
Han passat setanta anys des de que la bomba atòmica va destruir les ciutats de Hiroshima i Nagasaki l’any 1945. Pocs saben que la seva creació va ser part d’un projecte científic secret –el projecte Manhattan – amb seu a diverses parts dels Estats Units. Es van crear diversos campus per allotjar el desenvolupament i la investigació de la bomba atòmica i els materials nuclears, com els campus d’Oak Ridge o Handford. Però sense cap dubte, el principal i més influent va estar el Laboratori Nacional de Los Álamos, a l’estat de Nou Mèxic. El campus, actualment encara actiu, estava aïllat de tot contacte amb l’exterior. Les trucades telefòniques i el correu estaven monitoritzats, i els visitants estrictament prohibits. Els científics i les seves famílies van crear comunitats i serveis per sobreviure autonòmicament. A Los Álamos ningú no sabia quina era la última finalitat del projecte, i es limitaven a conèixer el més mínim per poder fer la seva feina.
memòria | 28/06/2015

Panells de control.  A Oak Ridge les dones eren les principals encarregades d’utilitzar els cautrons, reclutades per la Tennessee Eastmant Company tot just després de graduar–se a l’institut. Cap d’elles tenia la mínima idea de què l’urani que estaven enriquint seria emprat dins la primera bomba atòmica mundial, segons Kelly.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION

Raquel Piqueras.-La Atomic Heritage Foundation és una associació que des de l’any 2002 s’encarrega de preservar i interpretar la història de la bomba atòmica. La seva presidenta, Cindy Kelly, juntament amb l’equip de investigació de l’associació, estan actualment liderant el projecte “ Les veus del Projecte Manhattan”. L’arxiu es composa de més de 250 vídeo entrevistes a científics, veterans i famílies que van viure als campus o van estar implicats en el projecte d’alguna manera.

“Les dones van tenir un rol vital al Projecte Manhattan  –ens explica la Cindy Kelly – per a moltes d’elles, treballar al projecte va canviar radicalment les seves vides i va influenciar les seves carreres professionals. Degut a que les feines militars i els esglaons superiors de la comunitat científica estaven composats per homes, les dones del Projecte Manhattan s’han quedat oblidades per la història.”

Tot i això, “Les veus del Projecte Manhattan” vol reconèixer a totes les dones que van ser clau en el desenvolupament de la bomba. La investigació compta amb un apartat dedicat exclusivament a la presència femenina en ciències i altres àmbits del Projecte Manhattan: “La història s’oblida de que les dones van participar activament a tots els àmbits del projecte, com a civils o militars. Les Forces Armades de Dones (Woman Army Corps) van oferir la major part de la feina administrativa i de oficina, i generalment van cobrir totes els baixes que van anar apareixent. Les dones civils que vivien al campus treballaven com infermeres, físiques, enginyeres, operadores de maquinària, conductores, criptògrafes, químiques, doctores, inspectores, investigadores, professores, veterinàries, bufadores de vidre, observadores de calibre, fontaneres i esporàdicament coma  dones de casa” – Determina Kelly.

Tot i ser el període de la Segona Guerra Mundial i degut a l’especial urgència del projecte, la presència femenina es necessitava tant com la masculina i sovint no hi havien diferències de gènere. Tal i com exemplifica Kelly: “A la Planta Y–12 del campus de Oak Ridge, 22.000 treballadors feien funcionar els cautrons, novedoses màquines a la època que separaven Unrani 235 i 238. Mentre que a la universitat de Berkeley estrictament doctors o científics operaven les màquines, a Oak Ridge les dones eren les principals encarregades de utilitzar els cautrons, reclutades per la Tennessee Eastmant Company tot just després de graduar–se a l’institut. Cap d’elles tenia la mínima idea de què l’urani que estaven enriquint seria emprat dins la primera bomba atòmica mundial”.

Tot i això, dins la ciutat secreta de Los Álamos, la situació era diferent degut a l’aïllament. “Una petita fracció de dones treballava com a científiques a Los Álamos. Moltes de les dones van arribar allà perquè els seus marits van ser reclutats per al projecte. Es van trobar aïllades del món exterior amb un reixat elèctric i de la vida intel•lectual desenvolupada als laboratoris degut a les estrictes normes regulatòries, ja que els marits tenien prohibit comentar cap cosa sobre la seva feina amb les seves dones. Així doncs, elles va haver de crear-se noves vides i identitats. La major part va trobar feina a mitja jornada i juntes van ajudar a desenvolupar la comunitat i a mantenir els ànims dins la ciutat secreta”.

Pel que fa a les dones científiques, van ser vàries les que van participar al Projecte Manhattan. Cindy Kelly destaca dues: “Elizabeth Riddle Al Graves, llicenciada en física nuclear va ser l’encarregada en realitzar els primers experiments de neutrons. Leona Woods Marshall va ser un altra importantíssima figura que va ajudar al desenvolupament dels reactors de Hanford. Gràcies a ella es va solucionar l’enverinament per xènon al setembre de 1944, quan el reactor es va tornar crític”.

“De totes les dones entrevistades, molt poques es penedeixen de la seva tasca al desenvolupament de la bomba atòmica  –Ens explica Cindy Kelly –. Moltes han expressat que va ser necessària per a finalitzar la guerra i salvar més vides. Moltes d’elles també tenien fills i marits servint a l’exèrcit que haurien estat enllistats si el president Truman hagués decidit invadir el Japó”.

La importància històrica dels testimonis que formen “Les veus del Projecte Manhattan” continua impulsant la Atomic Heritage Foundation a recopilar la major quantitat d’informació possible. Tal i com conclou Cindy Kelly: “La història i el desenvolupament de la bomba atòmica encara té conseqüències avui en dia. Els conflictes relacionats amb la proliferació nuclear vénen del Projecte Manhattan, quan els espies van passar la informació del desenvolupament de la bomba atòmica a la Unió Soviètica. Tot i que la guerra freda ja s’ha acabat, les armes nuclears continuen sent un tema principal en el debat de relacions internacionals avui en dia”.
 

Altres notícies
Les dones a muntanya | memòria | 07/10/2009
Conferències sobre les dones a l’antiguitat a càrrec de Pauline Schmitt -Pantel | memòria | 30/09/2010
"L'Islam a Catalunya en l'època Andalusina" | memòria | 09/06/2011
Homenatge a les dones deportades a Ravensbrück | memòria | 30/11/1999
Irene Sendler, salvadora dels infants del gueto de Varsòvia durant la 2a Guerra Mundial | memòria | 28/06/2012
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  20 universitats públiques organitzen coordinadament activitats de debat sobre treball sexual
Tindran lloc durant el curs 2019/2020 i l’acte a la UAB ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som