Dones Banner
protagonistes| glocal| tendències| comunicació| món| esports| violències| memòria| opinió cat | esp
El Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere de Lleida ha perdut la seva identitat
Iolanda Tortajada.- Malauradament, el premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere de Lleida ha perdut la seva essència. És una llàstima que una iniciativa pionera a Catalunya, i que va ser tan celebrada per les persones compromeses amb la igualtat en els àmbits acadèmic i professional, hagi renunciat als seus objectius i hagi premiat alguns treballs tan poc adequats als seus propòsits com els d’aquesta vuitena edició.
opinió | 01/04/2015

La meva hipòtesi és que el premi ha perdut de vista què és i què no és una bona pràctica en el foment de les polítiques de promoció de les dones perquè ha enfrontat el periodisme amb la igualtat. I si s’ha acabat separant allò que havia d’anar junt és perquè el concepte d’igualtat no està gens clar entre les persones que pretenien premiar-lo.

Un primer símptoma del que podia acabar passant és l’afirmació a les bases que el premi es regeix estrictament pels valors del periodisme. Hom pot suposar que la igualtat forma part d’aquests valors, però les coses no són tan senzilles. El posicionament dels col•legis i associacions professionals és força recent i està qüestionat per molts dels seus membres que ho veuen innecessari (per la falsa creença que la igualtat ja s’ha aconseguit) o bé paternalista (per una clara posició ideològica). Si la igualtat no fos quelcom a promoure, el premi no existiria. Per tant, deixar el premi en mans dels valors del periodisme, quan aquests valors no inclouen la igualtat, ens situa en un dilema de partida, que ha esdevingut irresoluble quan els i les periodistes que han format part dels darrers jurats reneguen de les recomanacions en aquesta matèria que el propi col•legi impulsa.

Un segon símptoma va ser quan el 2011 (l’any de la quarta edició), es va premiar la 
fotografia: “Per la igualtat s’ha de donar la cara” de Magdalena Altisent, portada del diari Segre del 10 d’agost de 2010 en el context del vet de la Paeria a la construcció d’una mesquita. En la imatge publicada al diari es veien tres dones amb nicab i tres criatures caminant pel carrer. Per al premi, Magdalena Altisent va reemmarcar la fotografia amb un nou títol on el concepte d’igualtat s’alineava amb el discurs polític predominant en aquell moment, tot just aprovada la modificació de l’ordenança municipal de civisme per a prohibir l’ús del burca als espais municipals. El que des del concepte d’igualtat defensat pels estudis feministes i de gènere no es sostenia de cap de les maneres, va ser legitimat des dels valors periodístics. I, per primer cop, el premi es va donar per majoria i no per unanimitat.

Enguany, s’ha premiat Tolerància Zero. En contra de la violència de gènere, a la categoria de mitjans digitals, un treball que es realitza en el marc del 25 de novembre. Si bé és cert que s’intueix una bona pràctica (fa visible la violència masclista psicològica que costa més d’identificar o informa que l’acte violent té conseqüències per l’agressor), hi ha dues qüestions que no segueixen les recomanacions per al tractament de la violència masclista en els mitjans i que, al nostre entendre, no el fan mereixedor del premi: no evita el sensacionalisme i el dramatisme en el moment en què es parla del cas de la noia de Tàrrega i es fa ús del concepte ‘violència domèstica’; i en el cas d’Alcarràs, s’incideix en la manera en què va morir la dona, s’abusa del llenguatge judicial i es dóna cabuda a la justificació d’alienació que empra la persona acusada, alhora que s’incideix en el seu origen ètnic, establint una relació causal entre els fets i la procedència de les persones implicades que contravé la desena de les esmentades recomanacions.

En la categoria fotoperiodisme, la fotografia guanyadora ha estat Déu també és nom de dona sobre el paper de dones i homes civils en les esglésies. En la fotografia podem veure una dona sostenint una hòstia el que, d’entrada, té poc valor en termes d’igualtat. Hi apareix una dona, sí, però no té cap pes en l’estructura de l’església catòlica ni implica cap qüestionament de la societat patriarcal o cap passa cap al protagonisme real de la dona en aquest o altres àmbits. Abordar la igualtat no és parlar de dones o visibilitzar-les en situacions extraordinàries sinó explicar les causes de les desigualtats de gènere i qüestionar-les de forma crítica. A més, el titular del Segre.com congratulant-se pel premi rebut: “Segre guanya el premi Mila de periodisme” fa pensar. On han anat a parar l’autor de la fotografia i el concepte d’igualtat? On queda la “presa de consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere” que reivindica l’objecte del premi?

Tot l’exposat fins ara hauria de ser vist com un problema, principalment per qui promou el premi i pel jurat, de qui esperem que vetllin pel sentit d’una iniciativa tan positiva. Però, sovint (i aquí va la meva segona hipòtesi per explicar el que està passant), des de la política i el periodisme es menysprea la teoria. La teoria, a més de ser pesada i avorrida, no serveix per a res. Tothom té una opinió, també sobre la igualtat, que  expressa alegrement en nom del periodisme. I així ens va.

Iolanda Tortajada és Presidenta del SIED (Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona, UdL)
Professora dels Estudis de Comunicació de la URV i presidenta de la secció de gènere i comunicació d’ECREA (European Communication Research and Education Association)

--------------------------------------------------------------
PD.

L’Associació de Dones Periodistes, que ha format part del jurat del Premi Mila des de la primera edició fins l’any 2013, comparteix el contingut d’aquest article i mostra la seva preocupació per la desviació dels criteris definits en el moment de la creació de l’esmentat Premi.
 

Altres notícies
L'escàndol dels mugrons | opinió | 15/09/2015
La princesa rebel | opinió | 18/09/2018
Soledad Puértolas a la RAE: el lent viatge de la k a la g (minúscula) | opinió | 18/03/2010
Feminisme i polítiques d’igualtat | opinió | 14/09/2010
La misògina RAE analitza la visibilitat de la dona en textos aliens | opinió | 16/03/2012
 

Cerca avançada
Banner
 
 
 
Fes de corresponsal
Envia'ns una carta a la direcció
Butlletí de notícies
 
fem xarxa (pàgines amigues)
 
 
 
  FotoActe d’homenatge a Montserrat Minobis
22 d’octubre a les 19h ... [+]
 
  FotoL’Ada Lovelace Day
El Prat de Llobregat. Cicle de ciència i tecnologia amb perspectiva ... [+]
 
  FotoCaminada contra el càncer de mama
Mataró. 20 d’octubre. ... [+]
 
  Exposició Feminismes!
Del 19 de juliol a l’1 de desembre de 2019 al ... [+]
 
  Duoda presenta una nova edició del Màster en estudis de la diferència sexual
El programa de Màster s'inicia al gener de 2020 i finalitza ... [+]
 
  FotoConvocat el XIV Premi 25 de Novembre per a l'eliminació de la violència contra les dones
Fins al 18 d'octubre es poden presentar projectes ... [+]
 
  Curs de Defensa Personal Femenina
Tindrà lloc els mesos de novembre i desembre 2019 ... [+]
 
  L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país, continua la seva itinerància per Catalunya
Per sol•licituds cal adreçar-se al Memorial Democràtic de Catalunya ... [+]
 
 
© 2009 Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Tots els drets reservats  |  Staff  |  Nota Legal  |  Qui Som